Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Το κίνημα "Δεν Λούζομαι"



Τι είναι το κίνημα "No Poo" και πόσο καλό κάνει στα μαλλιά μας; Οι ειδικοί απαντούν.


Όλο και περισσότερες γυναίκες εμπιστεύονται την τάση του να πλένεις τα μαλλιά σου χωρίς σαμπουάν, που πλέον - χάρη στις δεκάδες μαρτυρίες (όπως αυτή της Σάρα Τίμπουμ) που επιβεβαιώνουν πως ναι, πετώντας το σαμπουάν σου μπορείς να έχεις τα μαλλιά που πάντα ονειρευόσουν - έχει λάβει και τη μορφή κινήματος, του λεγόμενου No-Poo.

Οι ειδικοί δείχνουν ακόμα σκεπτικοί αν και πολλοί είναι αυτοί που εναντιώνονται ήδη, και μάλιστα κατηγορηματικά, στα σαμπουάν και την καθημερινή τους χρήση. «Όταν λούζεσαι με σαμπουάν, τα μαλλιά σπάνε και γίνονται πιο λεπτά, πιο αδύναμα και λιγότερο λαμπερά», υποστηρίζει o διάσημος hair-stylist Σαζ Ντιν. «Όχι μόνο αυτό, αλλά είναι αλήθεια πως τα χημικά των σαμπουάν αφήνουν υπολείμματα που μακροχρόνια αποδυναμώνουν τη φυσική λιπαρότητα των μαλλιών και τα κάνουν να δείχνουν ξηρά και άτονα».

Και όχι, το να ακολουθήσεις την τάση του No-Poo δεν σημαίνει πως θες να κυκλοφορείς με βρώμικα μαλλιά. Πιο απλά, λέει ο Ντιν, No-Poo σημαίνει πως δεν εμπιστεύεσαι τις φόρμουλες των περισσότερων σαμπουάν και αντί αυτού προτιμάς άλλα εναλλακτικά και πιο φυσικά προϊόντα, όπως πχ. κάποια ήπια conditioner που κυκλοφορούν στην αγορά και ειδικεύονται στον «βαθύ καθαρισμό, χωρίς να απογυμνώνουν την τρίχα από τις φυσικές τους ιδιότητες». Κάποιες άλλες, όπως η Zoe Schaeffer, πλένουν τα μαλλιά τους με baking soda ενώ πολλές είναι αυτές που αντικατέστησαν το σαμπουάν τους με μία κουταλιά από το γνωστό σαπούνι Dr. Bronner's και λίγο λάδι καρύδας.

Από την άλλη, εξίσου πολλοί είναι οι εχθροί του κινήματος: ο hair-stylist Ρικάρδο Ρόχας, θεωρεί πως ακόμη και λίγες εβδομάδες λουσίματος χωρίς σαμπουάν δεν συστήνονται για τα υγιή μαλλιά. Τονίζει μάλιστα πως οι περισσότερες γυναίκες που είδαν την ποιότητα των μαλλιών τους να βελτιώνεται αφότου υπέκυψαν στο trend, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιούσαν λάθος για τον τύπο των μαλλιών τους προϊόντα εξαρχής.

Με άλλα λόγια, μπορεί να μειωθεί θεαματικά το απαιτούμενο budget για την περιποίηση των μαλλιών σου, αλλά στην ουσία δεν έχεις καταφέρει κάτι. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, σύμφωνα με τον Ρόχας, είναι να ρωτήσεις τη γνώμη του κομμωτή σου, που θεωρείται και ο πλέον κατάλληλος για να σου προτείνει τα προϊόντα που ταιριάζουν στο δικό σου τύπο μαλλιών.

Βέβαια, οι κομμωτές γενικότερα συμφωνούν πως το καθημερινό λούσιμο με σαμπουάν είναι καταστροφικό. «Για παράδειγμα, αν έχεις κανονικά μαλλιά, το να τα πλένεις δύο φορές την εβδομάδα αρκεί - η μέθοδος αυτή βοηθά και στη φρεσκάδα και στη λάμψη τους», λέει ο Ρόχας.

Η δερματολόγος Ελίζαμπεθ Φίλιπς καταλήγει πως «μόνο μειονεκτήματα υπάρχουν στο να μην χρησιμοποιείς σαμπουάν. Το να παραμένει η τρίχα καθαρή είναι καθοριστικό για τα υγιή μαλλιά». Ο επίσης δερματολόγος Ντένις Γκρος συμφωνεί. «Ο μη σωστός καθαρισμός του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές φλεγμονές. Και τα homemade σαμπουάν από baking soda και ξύδι μπορούν ακόμη και να αλλάξουν το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας»

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε λοιπόν, καταλήγουν οι δερματολόγοι, είναι να επιλέξουμε το σωστότερο για τον τύπο των μαλλιών μας σαμπουάν και το σημαντικότερο, να προτιμάμε αυτά που δεν έχουν παραβένες και αλκοόλη αλλά έχουν απαραίτητα συστατικά για την υγεία της τρίχας όπως η ρετινόλη, τα πεπτίδια, το σαλικυλικό οξύ, και το κολλαγόνο.





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: