Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ιδού η... διαβόητη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις: Μέτρα ύψους 3,7 δισ.



Μέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ και επιπλέον αποκρατικοποιήσεις αξίας 1,5 δισ. ευρώ (έναντι 2,2 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος για φέτος) περιλαμβάνει η λίστα των προτεινόμενων από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων.


Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, στις προτάσεις για ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνεται:

- Ο ΟΛΠ

- Τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια

- Ο ΟΔΙΕ

Επίσης, στη λίστα περιλαμβάνονται μέτρα που προβλέπουν:

- 725 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού

- 350 εκατ. από την καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ

- 350 εκατ. από τις τηλεοπτικές άδειες

- 600 εκατ. από τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών

- 300 εκατ. από αλλαγές τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

- 270 εκατ. από την λοταρία αποδείξεων κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας

- 250 εκατ. από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού

- 225 εκατ. από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων

- 200 εκατ. από μέτρα για το ηλεκτρονικό στοίχημα

Στο καθαρό αποτέλεσμα, το οποίο ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν ότι θα αναβάλει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, μέτρο που κοστίζει 326 εκατ. ευρώ. Αρνητική δημοσιονομική επίπτωση υπολογίζεται επίσης από την επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας (κόστος 600 εκατομμύρια ευρώ) και από την απόφαση να μη θιγούν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) (κόστος 82 εκατομμύρια ευρώ). Συνολικά και από τα τρία αυτά μέτρα, που ουσιαστικά ακυρώνουν μνημονιακές δεσμεύσεις, το κόστος ανέρχεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία ενός επενδυτικού προγράμματος, μέσω της δημιουργίας “κακής τράπεζας” σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χρησιμοποιώντας τα 10,9 δισ. ευρώ του EFSF. Αυτά τα χρήματα έχουν επιστραφεί στον ESM/EFSF τον περασμένο μήνα. Παράλληλα, η λίστα προβλέπει εξωδικαστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια).

Προτείνεται επίσης αναδιαμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους, μέσω ενός “μενού” από SWAPS, τα οποία θα περιλαμβάνουν ρήτρα ανάπτυξης, που θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το ονομαστικό ΑΕΠ (ανάλογα με την ανάπτυξη).

Τέλος, η κυβέρνηση προαναγγέλλει ότι θα υποβάλει οκτώ νομοσχέδια για την εισαγωγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στους ακόλουθους τομείς:

1) Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)

2) Αποκλεισμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

3) Ο εκσυγχρονισμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και την εξάλειψη των φοροαπαλλαγών.

4) Η εισαγωγή του συστήματος των πολυμερών ακυρώσεις των καθυστερούμενων οφειλών, τόσο από το κράτος για τους φορολογούμενους και αντίστροφα.

5) Η εφαρμογή ενός νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

6) Εξωδικαστική επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

7) Υιοθέτηση ενός νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας, ενθάρρυνση της μεγαλύτερης εξειδίκευσης των δικαστηρίων και εγκαινιάζοντας ένα σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

8) Βελτίωση της αξιοπιστίας και τη θεσμική ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, τη λίστα συνοδεύει και ένα αρχείο Excel, στο οποίο περιλαμβάνονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Εξάλλου, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διαβεβαιώνουν πως θα πληρωθεί κανονικά η δόση του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Οι ίδιες πηγές, αν και επισημαίνουν ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να αλλάξει, δεν αποκλείουν να παραμείνει ως έχει φέτος, ενώ σε ό,τι αφορά την αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος στα 12.000 ευρώ σημειώνουν ότι θα γίνει σταδιακά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει παραδοθεί στους θεσμούς, το ελάχιστο ποσό εσόδων που μπορεί να προσδοκάται είναι 3,2 δισ. ευρώ, ενώ στη καλύτερη περίπτωση μπορεί οι εισπράξεις να υπερβούν και τα 4 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, από το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδουν ότι υπάρχει Fat Tax (φόρος στα προϊόντα με υψηλά λιπαρά), όπως και σκέψεις για αυξήσεις φόρων σε ποτά και τσιγάρα. Αναφέρουν, πάντως, ότι εκτός από την πρώτη λίστα των μεταρρυθμίσεων που εστάλη στους πιστωτές της χώρας υπάρχει και δεύτερο σημείωμα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει αποσταλεί.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν είναι η αύξηση του ΦΠΑ αλλά η ενίσχυση της εισπραξιμότητάς του. "Υπάρχει πρόβλημα στην εισπραξιμότητα", λένε και αναρωτιούνται "πώς είναι δυνατόν με διπλασιασμό τουρισμού στη Μύκονο να έχουμε μείωση ΦΠΑ 30%".





Πηγή ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: