Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Αλλεργίες: Μήπως φταίει το πλυντήριο;



Μπορεί η χρήση του πλυντηρίου πιάτων να εξυπηρετεί αφάνταστα τις σημερινές νοικοκυρές, οι οποίες στην πλειονότητα είναι πολυάσχολες, σύμφωνα, όμως, με τους ερευνητές καθιστά τα παιδιά ευάλωτα στις αλλεργίες.

Σουηδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που ζουν σε υπερβολικά καθαρό περιβάλλον έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και γι’ αυτό παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν αλλεργίες, όπως άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα και έκζεμα.

Και αν αναρωτιέστε τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με το πλύσιμο των πιάτων, η εξήγηση είναι απλή. Το πλυντήριο πιάτων εξολοθρεύει κάθε ίχνος μικροοργανισμού σε αντίθεση με το παραδοσιακό πλύσιμο στο χέρι, που συνήθως δεν γίνεται όσο σχολαστικά πρέπει, με αποτέλεσμα να αφήνει ανοιχτό πεδίο στα μικρόβια.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία από γονείς τουλάχιστον 1.000 παιδιών, ηλικίας 7-8 ετών, τα οποία σχετίζονταν με ορισμένες καθημερινές συνήθειες (π.χ. με τις συνθήκες υγιεινής στο σπίτι, τον τρόπο πλυσίματος πιάτων και ρούχων, την επαφή με κατοικίδια, την αγορά προϊόντων από φάρμες, κ.λπ.). Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα παιδιά αντιμετώπιζαν κατά περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αλλεργίες, όταν οι οικογένειές τους έπλεναν τα πιάτα στο χέρι αλλά και όταν αγόραζαν συστηματικά τρόφιμα από φάρμες ή κατανάλωναν προϊόντα που είχαν υποστεί ζύμωση.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Pediatrics», επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά ότι η επαφή με μικροοργανισμούς ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ειδικούς, τα παιδιά, τα οποία δεν έρχονται σε επαφή με μικρόβια από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, όταν μεγαλώνουν δεν διαθέτουν ισχυρό ανοσοποιητικό, με αποτέλεσμα να παθαίνουν πιο εύκολα αλλεργίες.





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: