Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

«Fortitude»: Ανθρωποι και πολικές αρκούδες παλεύουν για την επιβίωση στη σειρά μυστηρίου της χρονιάς


«Η βασική φιλοδοξία που έχω όταν ξεκινάω να γράψω κάτι είναι να γράψω κάτι που δεν έχουμε ξαναδει. Κάτι που να σε αφήνει με τα μάτια ορθάνοιχτα και το στόμα ανοιχτό κυρίως γιατί παίρνει αναγνωρίσιμους χαρακτήρες και τους οδηγεί σε μέρη που δεν έχεις ξαναδεί.»



Η περιγραφή του Σάιμον Ντόναλντ για το ποια ακριβώς ήταν η κεντρική του ιδέα για το «Fortitude», τη νέα τηλεοπτική σειρά του Sky Atlantic που μεταδίδεται αποκλειστικά στην Ελλάδα από τον OTE TV, κλείνει μέσα της ό,τι ακριβώς είναι μία από τις πιο πρωτότυπες σειρές μυστηρίου που είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν, τόσο στη μικρή όσο και στη μεγάλη οθόνη.



Γυρισμένο στην Ισλανδία, τοποθετημένο στον Αρκτικό Κύκλο, σε ένα μέρος όπου οι πολικές αρκούδες είναι τρεις φορές περισσότερες από τους κατοίκους, το «Fortitude» δανείζεται τον τίτλο του από την μικρή πόλη όπου διαδραματίζεται – κι όπου τίποτα κακό δεν συμβαίνει, αφού τα πάντα είναι σκεπασμένα από χιόνι και η καθημερινότητα όσων ζουν εκεί περιορίζεται στην... επιβίωση.



Σε έναν τόπο όπου όλοι κουβαλούν όπλο - λόγω των αρκούδων - αλλά όπου ο σερίφης δεν έχει τίποτα απολύτως να κάνει αφού δεν υπάρχει έγκλημα, η Δήμαρχος της πόλης ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή ενός πολυτελούς ξενοδοχείου που θα την μεταμορφώσει σε τουριστικό προορισμό. Μόνο που τα σχέδιά της θα αντιμετωπίσουν ένα απροσδόκητο εμπόδιο όταν ένας αιματηρός φόνος θα ανατρέψει τις ισορροπίες και μια σειρά από ίντριγκες, ψέματα και μυστικά θα βγουν στην επιφάνεια.




Το «Fortitude» προβάλλεται κάθε Τετάρτη στις 21.00 στο κανάλι ΟΤΕ CINEMA 1ΗD
Fortitude 607
«Η αρχική ιδέα που είχα στο μυαλό μου ήταν ένα μικρό φιλμ τρόμου τοποθετημένο στη Σιβηρία, σε ένα απομονωμένο ρωσικό γκούλαγκ. Μια τόσο αντιεμπορική ιδέα που κανείς σε αυτόν τον πλανήτη δεν θα δεχόταν ποτέ να χρηματοδοτήσει», συνεχίζει ο Σάιμον Ντόναλντ. «Οταν όμως αφηγήθηκα την ιδέα στον παραγωγό Πάτρικ Σπενς, ήταν αυτός που μου πρότεινε να χρησιμοποιήσουμε την ιδέα και να την χτίσουμε σε μια τηλεοπτική σειρά. Και μου πρότεινε να πάω το πρότζεκτ στο Sky, επειδή γνώριζε ότι αναζητούν μεγάλα, φιλόδοξες ιδέες.»
Κάπως έτσι ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτειεα του «Fortitude», μιας ευφάνταστης μείξης της μεγάλης σκανδιναβικής παράδοσης στην πρόσφατη τηλεοπτική ιστορία (βλ.«The Killing») με το «Twin Peaks» του Ντείβιντ Λιντς, όπου η φιλήσυχη πόλη του τίτλου και τα μυστικά που κρύβει είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια, ακριβώς όπως και η φαινομενικά φιλήσυχη και ακίνητη περιοχή του Fortitude στον Αρκτικό Κύκλο.
Fortitude 607
Στα 12 επεισόδια του «Fortitude», παρακολουθούμε την εξιχνίαση ενός εγκλήματος που αναστατώνει την τοπική κοινωνία, ξεθάβοντας από το λευκό φωτεινό χιόνι που σκεπάζει τα πάντα τα πιο σκοτεινά μυστικά μιας ομάδας ανθρώπων που δεν περίμεναν ποτέ πως η ζωή τους θα άλλαζε μέσα σε ένα πρωινό. 

O Στάνλεϊ Τούτσι, στην πρώτη του εμφάνιση στη βρετανική τηλεόραση, υποδύεται τον αστυνομικό επιθεωρητή Μόρτον ο οποίος καταφτάνει από την Αστυνομία του Λονδίνου για να βοηθήσει τον τοπικό σερίφη (τον υποδύεται ο Ρίτσαρντ Ντόρμερ του «Game of Thrones») στην εξιχνίαση ενός βίαιο φόνου. 

Ο Κρίστοφερ Εκλεστον υποδύεται έναν Βρετανό επιστήμονα που ηγείται του τμήματος αρκτικής βιολογίας, ενώ η πρωταγωνίστρια του «The Killing» Σόφι Γκράμπoλ παίζει τη Δήμαρχο του Fortitude και ο θρυλικός Μάικλ Γκάμπον τον Χένρι Τάισον, ένα φωτογράφο που ανοίγει την αυλαία της σειράς σε μια εντυπωσιακή σκηνή μέσα στους πάγους και ο οποίος στηρίζει και το δραματικό υπόβαθρο όλης της σειράς, αφού από πολυ νωρίς μαθαίνουμε πως έχει μόνο λίγες εβδομάδες ζωής...
Fortitude 607
10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ FORTITUDE
  1. Τα γυρίσματα της σειράς έγιναν στην Ισλανδία, παρόλο το γεγονός πως η δράση τοποθετείται στο νορβηγικό Αρκτικό Κύκλο, ενώ μερικά κομμάτια της (κυρίως εσωτερικά) γυρίστηκαν στο Μιντλσεξ.
  2. Το συνολικό budget των γυρισμάτων έφτασε τα 600 εκατομμύρια βρετανικές λίρες. 25 εκατομμύρια από αυτές ξοδεύτηκαν για την αγορά ψεύτικου χιονιού. Αυτό κάνει το «Fortitude» μια από τις πιο ακριβές παραγωγές στην τηλεόραση σήμερα.
  3. Το φανταστικό σκηνικό στον Αρκτικό κύκλο είναι εμπνευσμένο από μια κοινότητα επιστημόνων που ζουν στο νορβηγικό αρχιπέλαγο του Σβάλμπαρντ, το πιο βόρειο σημείο του πλανήτη με μόνιμο πληθυσμό. Ο κίνδυνος είναι καθημερινός, όπως και στο Fortitude, αφού οι πολικές αρκούδες είναι περισσότερες από τους κατοίκους (τέσσερις αρκούδες για κάθε ένα κάτοικο).
  4. Η υπέυθυνη για την καλλιτεχνική διεύθυνση και τα σκηνικά της σειράς είναι η Τζέμα Τζάκσον, υπεύθυνη και για το σκηνικό του «Game of Thrones».
  5. Ο δημιουργός της σειράς, Σάιμον Ντόναλντ, είναι διάσημος για το «Low Winter Sun», της τηλεοπτικής σειράς που προβλήθηκε το 2006 στο Channel 4.
  6. H Σόφι Γκράμπολ του «The Killing» δέχθηκε να παίξει στη σειρά, παρόλη την περιπέτεια που είχε με τον καρκίνο και δήλωσε πως είπε το ναι όταν έμαθε πως είχε υπογράψει ήδη ο Μάικλ Γκάμπον: «Μπορεί να φανεί μελοδραματικό, αλλά θυμάμαι να βλέπω τον Μάικλ Γκάμπον στο "The Singing Detective" και να σκέφτομαι πως αυτό είναι να είσαι ηθοποιός».
  7. Η σειρά είναι εμπνευσμένη από την «Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ, αλλά και το αυθεντικό «Insomnia» του 1997 σε σκηνοθεσία του Ερικ Σκόλντμπεργκ, ομολογεί ο Σάιμον Ντόναλντ.
  8. Ο Ρίτσαρντ Ντόρμερ του «Game of Thrones» αποκαλύπτει πως δέχτηκε να παίξει στο «Fortitude» λόγω του σεναρίου του: «Ελαβα τα σενάρια των δύο πρώτων επεισοδίων και με καθήλωσαν. Δεν μπορούσες να το αφήσεις κάτω πριν τελειώσεις το διάβασμα. Δεν έχω διαβάσει ποτέ κάτι τέτοιο στο χαρτί. Αυτό το απίστευτο τοπίο. Και οι χαρακτήρες που μιλούν περισσότερο με τη σιωπή τους. Είναι αυτά που δεν λένε που είναι τα πιο ενδιαφέροντα.»
  9. Ο Μάικλ Γκάμπον ενθουσιάστηκε από την πρώτη στιγμή με το σενάριο της σειράς: «Είναι τόσο φιλόδοξο και σε συνέχεια με τα υπέροχα πράγματα που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στην τηλεόραση. Οι χαρακτήρες είναι πολύπλοκοι και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον να το βλέπεις. Το "Fortitude" είναι συναρπαστικό - ελπίζω και μια μεγάλη επιτυχία. Δείτε το γιατί δεν θα βρείτε τίποτα καλύτερο αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση.»
  10. Ο Σάιμον Ντόναλντ έχει γράψει ήδη μια δεύτερη σεζόν του «Fortitude». Κανείς δεν ξέρει ακόμη αν η σειρά θα ανανεωθεί ή θα σταματήσει στον πρώτό της κύκλο.



Πηγή 

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: