Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ουρουγουάη: Τι θα γίνει με τον τεράστιο μεταλλικό αετό των Ναζί;


Ήταν τέτοιες μέρες του 1939 όταν η ναυαρχίδα Graf Spee, "περηφάνια" του στόλου του Τρίτου Ράιχ έφτανε κοντά στις ακτές της Νότιας Αμερικής, ανοικτά της Ουρουγουάης, φέρνοντας την καυτή ανάσα του Β' Παγκοσμίου και στην αμερικανική ήπειρο.


Μετά τη μάχη του River Plate που δόθηκε εκείνες τις μέρες του 1939, ο καπετάνιος του Graf Spee το βύθισε καθώς φοβήθηκε πως μετά την ήττα, αν το πλοίο έπεφτε στα χέρια του βρετανικού στόλου, οι Σύμμαχοι θα έκλεβαν πολύτιμες πληροφορίες για την τεχνολογία του Τρίτου Ράιχ.
Ένας τεράστιος μεταλλικός αετός, με μια σβάστικα από κάτω, κοσμούσε την πρύμνη της ναζιστικής ναυαρχίδας που βυθίστηκε.
Το 2006, στη διάρκεια ιδιωτικών ερευνών, βρέθηκε και ανελκύστηκε ο τεσσάρων τόνων αετός!
Έκτοτε, το μεταλλικό σύμβολο εκτέθηκε για ένα διάστημα στο κοινό αλλά το περισσότερο διάστημα φυλάσσεται υπό αυστηρά μέτρα από το ναυτικό της Ουρουγουάης.
Η συμφωνία που έχει κάνει το Μοντεβιδέο με τον επιχειρηματία Alfredo Etchegaray, που χρηματοδότησε τις έρευνες για την ανέλκυση του αετού, είναι να πουληθεί ο αετός και τα έσοδα από την πώληση να πάνε 50%-50% στο ουρουγουανό κράτος και στον επιχειρηματία.
Όπως δήλωσε ο Etchegaray στο BBC, ο αετός μπορεί να πιάσει ακόμη και 12 εκατομμύρια ευρώ αν βγει σε δημοπρασία.
Ωστόσο η κυβέρνηση της Ουρουγουάης δεν αποφασίζει να προχωρήσει σε δημοπράττηση.
Και αυτό υπό τις πιέσεις και της Γερμανίας. Το Βερολίνο φοβάται ότι αν βγει σε δημοπρασία, ο αετός πιθανόν να αγοραστεί από κάποιους νεοναζί. Το 2010, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, είχε επισκεφτεί την Ουρουγουάη, ζήτησε να μην πωληθεί ο αετός για να "μην καταλήξει στα χέρια φανατικών ναζί." 

Πηγή ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: