Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Χάπι-ρομπότ: Μια hi-tech κάψουλα κατά της παχυσαρκίας



Ένα σκεύασμα σε μέγεθος πολυβιταμίνης υπόσχεται να μας απαλλάξει από τα περιττά κιλά χωρίς χειρουργείο. Ωστόσο η επαναστατική τεχνική που εφαρμόζεται ήδη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από τους ειδικούς


Μια μέθοδος αδυνατίσματος εξίσου δραστική με το νυστέρι, αλλά χωρίς την ταλαιπωρία και τους κινδύνους ενός χειρουργείου; Κι όμως υπάρχει. Πρόκειται για μια κάψουλα. Η εμπορική ονομασία του είναι Obalon, έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χορηγείται σε διάφορες χώρες, όπως Ιταλία και Βρετανία. Έχει χαρακτηριστεί ως «χάπι αδυνατίσματος», αλλά στην πραγματικότητα είναι... πολλά περισσότερα.

Ένα από τα άτομα που το έχουν δοκιμάσει είναι η 43χρονη Έλεν Φλέκνεϊ, η οποία στο site της παρασκευάστριας εταιρείας www.obalon.com δηλώνει ενθουσιασμένη. Με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, η Φλέκνεϊ αποφάσισε να αδυνατίσει. Το Obalon αποδείχτηκε, σύμφωνα με τη μαρτυρία της, «ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος απώλειας βάρους. Δεν έχω καν ολοκληρώσει τη θεραπεία και έχω ήδη χάσει έξι κιλά». Πόσο πρωτοποριακό και αποτελεσματικό είναι όμως στην πραγματικότητα;

Στο βάθος... γαστρικό μπαλόνι
Το Obalon αρχίζει τη δράση του μόλις το καταπίνουμε με ένα ποτήρι νερό. Όταν προσγειωθεί στο στομάχι, απελευθερώνει το μπαλόνι που κρύβει στο εσωτερικό του, το οποίο κατόπιν φουσκώνεται μέσω ενός μικροσκοπικού καθετήρα. Η κάψουλα διαλύεται, ο καθετήρας αφαιρείται από το στόμα και από εκεί και πέρα τη σκυτάλη παίρνει το μπαλόνι: με το χώρο που καταλαμβάνει στο στομάχι μειώνει την ποσότητα του φαγητού το οποίο πρέπει να καταναλώσουμε για να χορτάσουμε. Σκοπός, η απώλεια κιλών χωρίς το αίσθημα της πείνας.

Ένα φουσκωμένο Obalon έχει όγκο 250 ml, φανταστείτε το περίπου στο μέγεθος ενός μήλου. Ανάλογα με την πρόοδο της θεραπείας, μπορεί να τοποθετηθούν έως και τρία γαστρικά μπαλόνια (συνολικού όγκου 750 ml) ταυτόχρονα στο στομάχι ενός ασθενή. Όλα πρέπει να αφαιρεθούν το πολύ μέσα σε 12 εβδομάδες.

Η ιδέα του να έχουμε ένα μεγάλο ξένο σώμα θρονιασμένο στο στομάχι μας φαίνεται τρομακτική, αλλά δεν είναι καινούρια. Ουσιαστικά το Obalon μιμείται το κλασικό γαστρικό μπαλόνι, που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται στη χειρουργική βιοιατρική. Η καινοτομία του είναι ότι χορηγείται όπως ένα χάπι: σε κλινική, αλλά χωρίς νυστέρι, νάρκωση και νοσηλεία. Μόνο η αφαίρεσή του, τρεις μήνες αργότερα, γίνεται με μια μικρή ενδοσκοπική επέμβαση.

Επανάσταση ή φούσκα;
Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι με το Obalon μπορούμε να χάσουμε 7-8 κιλά μέσα σε 12 εβδομάδες. Αν είναι έτσι, ίσως αξίζει να υποστούμε τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφέρει όσοι το δοκίμασαν: ναυτία, κράμπες και συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, τα οποία όμως υποχωρούν 2-3 μέρες μετά τη λήψη. Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη σύσταση, πρέπει να έχουμε Δείκτη Μάζας Σώματος τουλάχιστον 27 (δύο μονάδες πάνω από το φυσιολογικό).

Από την άλλη το γεγονός ότι το Obalon δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στρέφει την προσοχή μας και... στη σκοτεινή πλευρά του μπαλονιού. Σύμφωνα με το δίκτυο ABC News, τα γαστρικά μπαλόνια θεωρούνται περιορισμένης αποτελεσματικότητας στις ΗΠΑ. Ένας λόγος είναι γιατί, όπως πιστεύουν οι χειρουργοί παχυσαρκίας, δεν μειώνουν την παραγωγή γκρελίνης, της ορμόνης που ευθύνεται για την πείνα, άρα δεν εκπαιδεύουν το σώμα να χρειάζεται λιγότερη τροφή.

Ένας trainer στο στομάχι μου;
Προς το παρόν τουλάχιστον το Obalon δεν έχει έρθει στην Ελλάδα. «Περιμένουμε να γίνουν περαιτέρω πολυκεντρικές μελέτες προτού εφαρμόσουμε τη μέθοδο» αναφέρει ο δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, γενικός χειρουργός, διευθυντής της Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Όσον αφορά πάντως το κλασικό γαστρικό μπαλόνι, ο ειδικός διευκρινίζει ότι «ιδίως στη νοσογόνο παχυσαρκία, οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε πολύ θετικά αποτελέσματα».

Υπάρχει τέλος ο μικρός αλλά υπαρκτός κίνδυνος το γαστρικό μπαλόνι να σκάσει απειλώντας ακόμα και τη ζωή του ασθενή. «Είναι απίθανο, όμως έχουν καταγραφεί τέτοιες περιπτώσεις που προκάλεσαν αποφρακτικό ειλεό, δηλαδή απόφραξη του εντέρου, οπότε ήταν απαραίτητη η άμεση εισαγωγή του ασθενή στο χειρουργείο» λέει ο δρ Κωνσταντινίδης.

«Δεν έχουμε ανακαλύψει την ιδανική λύση για την παχυσαρκία, αλλά το μέλλον βρίσκεται στη ρομποτική χειρουργική» καταλήγει ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση, αν τα κιλά που θέλετε να χάσετε είναι λίγα, ξεκινήστε από το δίπτυχο ειδικό πρόγραμμα διατροφής-άσκηση. Αλλά ακόμα κι αν χρειαστεί να καταφύγετε σε πιο επεμβατικές μεθόδους, για να συντηρήσετε το αποτέλεσμα θα χρειαστεί να υιοθετήσετε μόνιμα έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Θέλετε να το δοκιμάσετε;
Περισσότερες πληροφορίες για τη θεραπεία και τις κλινικές στις οποίες πραγματοποιείται στην Ευρώπη θα βρείτε στο www.obalon.com. Πριν την εφαρμογή πρέπει απαραίτητα να γίνει γαστροσκόπηση για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις, όπως φλεγμονές του γαστρεντερικού.





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: