Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Πώς φροντίζουμε τα μάτια μας για να είναι υγιή;



Τα μάτια είναι φτιαγμένα με θαυμαστό τρόπο για να αντέχουν και να προσαρμόζονται σε όλες τις δύσκολες συνθήκες. Όμως οι ελεύθερες ρίζες, κύριο αίτιο πολλών δεινών όπως το γήρας και οι παντός είδους σωματικές φθορές, εκφυλίσεις και αλλοιώσεις, προκαλούν σιγά-σιγά οξείδωση στους υγιείς ιστούς, άρα και στα μάτια. Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για να αναζητήσεις με πάθος τις αντιοξειδωτικές ουσίες στη διατροφή σου. Παράλληλα δώσε προσοχή στο στρες και τη χρόνια καταπόνηση των ματιών λόγω της πολύωρης καθημερινής απασχόλησης με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.


Καλή όραση με κατάλληλη διατροφή
Είναι πολλές οι επιστημονικές έρευνες που έχουν δείξει ότι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνες C, E, Α, β-καροτένιο, φλαβονοειδή, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, ω-3 λιπαρά οξέα) μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και γλαυκώματος. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφίμων μπορεί να βελτιώσει την όραση και την αντίληψη των χρωμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας της όρασης στα γηρατειά. Αυτές οι τροφές συνήθως ξεχωρίζουν με το ζωηρό χρώμα τους (κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο), οπότε δεν περνούν ποτέ απαρατήρητες:

Καρότο, γλυκοπατάτα, κολοκυθάκι, σπανάκι, λάχανο, κολοκύθα: Το β-καροτένιο που περιέχουν προστατεύει επίσης από την ελάττωση της νυχτερινής όρασης και την ξηροφθαλμία.

Τσάι, κόκκινο κρασί, εσπεριδοειδή, μούρα, φράουλες, κεράσια, όσπρια, κακάο: Περιέχουν φλαβονοειδή.

Μπρόκολο, αρακάς, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές και γενικά σκούρα πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά: Περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που μειώνουν επίσης την ενόχληση από το εκτυφλωτικό φως και ενισχύουν την αντίθεση φωτεινών/σκοτεινών περιοχών (κοντράστ).

Κόκκινες και πράσινες γλυκές πιπεριές, πεπόνι, πατάτες, ντομάτες: Ωμά είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

Μουρουνόλαδο, γαλακτοκομικά: Περιέχουν βιταμίνη Α, που αποτρέπει επιπρόσθετα τη μείωση της όρασης τη νύχτα και την ξηροφθαλμία.

Ελιές, ελαιόλαδο, καρύδια, ηλιόσποροι, πλήρες σιτάρι: Περιέχουν άφθονη βιταμίνη E.

Σουσάμι, πασατέμπος, μαυρομάτικα φασόλια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ιχνοστοιχείο που βοηθά την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών ουσιών.

Πλήρη δημητριακά, φιστίκια, μαύρο ρύζι: Περιέχουν σελήνιο, το οποίο ενισχύει τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες E και C.

Σαρδέλες (περιέχουν επίσης σελήνιο), καρύδια και αμύγδαλα: Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, είναι απαραίτητα για τη διαμόρφωση καλής όρασης στα παιδιά. Όταν καταναλώνονται έστω και μια φορά την εβδομάδα, προστατεύουν εκτός των άλλων τα μάτια των ενηλίκων από ξηροφθαλμία. Ακόμα ρυθμίζουν την ενδοφθαλμική πίεση, η οποία, όταν παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενδέχεται να προκαλέσει γλαύκωμα.

Προσοχή στο πολύωρο… κόλλημα στις οθόνες
Η πολύχρονη, πολύωρη και τεταμένη προσοχή σε μια πολύ φωτεινή οθόνη (υπολογιστή, κινητού, τηλεόρασης, επιστημονικού οργάνου) με μικρούς, δυσανάγνωστους χαρακτήρες εξουθενώνει τα μάτια. Το αποτέλεσμα εκδηλώνεται σαν φαγούρα, τσούξιμο, ερυθρότητα, δυσκολία στην εστίαση, ακόμα και πονοκέφαλο. Η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο γι΄ αυτούς που πάσχουν από μυωπία ή υπερμετρωπία, εικάζουν Ιάπωνες επιστήμονες από το Toho University School of Medicine, διαπιστώνοντας ότι η επί πολλές ώρες καθημερινή χρήση του υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ενδοφθαλμικής πίεσης που οδηγεί -όπως προαναφέραμε – σε γλαύκωμα, δηλαδή μείωση της όρασης, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Οι ειδικοί της βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) συνιστούν:

Συχνά ολιγόλεπτα διαλείμματα από την εργασία στον υπολογιστή.

Τακτικές ματιές έξω από το παράθυρο ή εστίαση στο πιο μακρινό διαθέσιμο αντικείμενο.

Εργασία σε συνθήκες καλού φωτισμού, χωρίς αντανακλάσεις φωτός στην οθόνη, γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν καταπόνηση των ματιών και πονοκέφαλο. Πολλοί χρήστες επίσης έχουν διαπιστώσει ότι τα μάτια τους ενοχλούνται δουλεύοντας κάτω από λάμπα φθορισμού.

Ξεκούραστες, εργονομικές προσωπικές ρυθμίσεις της οθόνης (φωτεινότητα, αντίθεση, μέγεθος χαρακτήρων, χρώματα). Η φωτεινότητα της οθόνης θα πρέπει να είναι περίπου η ίδια με αυτή του περιβάλλοντος φωτός.

Τοποθέτηση της οθόνης στο ύψος των ματιών σου.

Αν φοράς σε μόνιμη βάση διορθωτικά γυαλιά (π.χ μυωπίας), να τα βγάζεις κατά τη διάρκεια της ημέρας για λίγα λεπτά αφήνοντας τα μάτια να περιπλανηθούν στο άπειρο.

Κομπρέσες χαμομηλιού ή σκέτου νερού (σε φυσική θερμοκρασία) επάνω στα βλέφαρά και ήπιες ασκήσεις εκγύμνασης των μυών του ματιού (κοιτώντας επάνω, κάτω, στο πλάι, διαγώνια, κάνοντας κυκλικές κινήσεις κλπ) είναι πολλές φορές ανακουφιστικές.

Τακτική επίσκεψη σε οφθαλμίατρο.





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: