Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

On-line πλέον η δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού στο Taxisnet


Σχεδόν …αυτόματη, γίνεται πλέον η ηλεκτρονική υπηρεσία δήλωσης ακατάσχετου λογαριασμού στο Taxisnet. Από χθες πλέον οι τράπεζες ενημερώνονται την επομένη ημέρα από το Taxisnet για τον προστατευόμενο από κατασχέσεις λογαριασμό του πελάτου τους, ο οποίος δεν απαιτείται να προσκομίζει στην τράπεζά τους και εκτύπωση αποδεικτικού γνωστοποίησης μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού, προκειμένου να αποφύγει τις κατασχέσεις για χρέη στο δημόσιο.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΔΕ, στο σύστημα εντάχθηκαν κανονικά πλέον τα εξής πιστωτικά ιδρύματα:

1. ALPHA BANK,

2. ATTICA BANK,

3. ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ,

4. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ,

5. EUROBANK ERGASIAS,

6. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ,

7. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επεξεργάζεται καθημερινά πλέον τις δηλώσεις που δέχεται μέσω taxisnet και ενημερώνει ηλεκτρονικά τα εν λόγω πιστωτικά ιδρύματα. Για την ενημέρωση του ενδιαφερόμενου πολίτη εμφανίζεται στην εφαρμογή το αποτέλεσμα της επεξεργασίας από το πιστωτικό ίδρυμα, έτσι ώστε ο πολίτης να ελέγχει την πορεία kai to αποτέλεσμα της αίτησής του.

Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα πάντως, εκτός από την υποβολή αιτήσεως στο Taxisnet απαιτείτο και η επίσκεψη του φορολογούμενου στην τράπεζα, για να την ενημερώσει ποιον λογαριασμό έχει δηλώσει ως ακατάσχετο στην εφορία.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκούσε η ηλεκτρονική δήλωση, αλλά χρειαζόταν και η η προσκόμιση του αποδεικτικού στην τράπεζα, η οποία με τη σειρά της έπρεπε να «παντρέψει» τον ΑΦΜ με το λογαριασμό που δηλώνεται.

Η διαδικασία της αίτησης

Όσοι θέλουν να δηλώσουν ένα λογαριασμό που θα προστατεύεται έναντι κατασχέσεων για τα πρώτα 1.500 ευρώ, μπορούν να μπουν στην υπηρεσία από την αρχική σελίδα www.gsis.gr και να επιλέξουν «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία "Υπηρεσίες προς πολίτες".

Στην περίπτωση φορολογουμένων, μισθωτών ή συνταξιούχων, ο ακατάσχετος λογαριασμός είναι αποκλειστικά αυτός στον οποίο πιστώνονται περιοδικά μισθοί, συντάξεις ή / και ασφαλιστικά βοηθήματα κατά περίπτωση.

Για τη γνωστοποίηση, στη Φορολογική Διοίκηση, του μοναδικού αυτού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού, ο ενδιαφερόμενος πολίτης πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση / υπεύθυνη δήλωση, μέσω εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.).

Η προστασία και το όριο των 1.500 ευρώ

Βάση της ισχύουσας νομοθεσίας για οφειλές προς το δημόσιο ή σε ιδιώτες, δεν είναι δυνατή η κατάσχεση ποσού έως τα 1.500 ευρώ από ατομικούς λογαριασμούς και έως 2.000 ευρώ για κοινούς λογαριασμούς.

Από το υπερβάλλον ποσό ο πιστωτής έχει τη δυνατότητα να «σηκώσει» έως και το 25% του υπολοίπου.

Η προστασία των μισθοδοτικών λογαριασμών από την κατάσχεση ανέρχεται σε μία εβδομάδα. Δηλαδή, ο καταθέτης έχει επτά ημέρες στη διάθεσή του για να κάνει ανάληψη του υπερβάλλοντος ποσού, πριν γίνει η κατάσχεση.





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: