Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

O μπαμπάς ξέρει καλύτερα!



Οι μπαμπάδες δέχονται πολλές αιτιάσεις ότι δεν ασχολούνται αρκετά με τα παιδιά. Όταν όμως το κάνουν, συχνά τα καταφέρνουν καλύτερα! Ποιο είναι το μυστικό τους;

Πόσες φορές θα έχετε ακούσει –ή και ομολογήσει– ότι ο μπαμπάς δεν ανακατεύεται πολύ με τα παιδιά αλλά όταν το κάνει πάντα μοιάζει να ξέρει τον τρόπο να λύνει τα προβλήματα μονομιάς; Δεν έχετε κρυφοζηλέψει τον σύζυγο, που ενώ δεν είναι ποτέ «παρών» όταν όλα μοιάζουν να έχουν πέσει στο κεφάλι σας και τρέχετε πανικόβλητη, μόλις σας δώσει χέρι βοηθείας γίνεται ο αγαπημένος των παιδιών; Γιατί μοιάζει ο μπαμπάς πάντα να ξέρει καλύτερα; Έχει να κάνει με το θηλυκό και αρσενικό μυαλό. Tελικά, τι κάνουν διαφορετικά οι μπαμπάδες;

1 .ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΡΙΣΚΑΡΟΥΝ
Σας έχει τύχει να βλέπετε το μικρό σας να προσπαθεί να σκαρφαλώσει σε μια ψηλή καρέκλα και να τρέχετε πανικόβλητη να το κατεβάσετε από το φόβο μήπως πέσει και χτυπήσει; Ο μπαμπάς πιθανόν να το άφηνε να πάρει μόνο του το ρίσκο και να ανέβει ακόμη και με τον προφανή κίνδυνο να πέσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μπαμπάδες θέλουν το κακό των παιδιών τους ή ότι δεν τα προστατεύουν αρκετά.

Σε τι διαφέρει η μαμά; Οι μητέρες δημιουργούν έναν προστατευτικό δεσμό με το παιδί τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε και εστιάζουν στο να αποκτήσουν ένα υγιές παιδί που θα είναι και ασφαλές. Για το λόγο αυτόν το ένστικτό τους τους επιβάλλει να προλαμβάνουν κάθε επικίνδυνη συμπεριφορά.

Τι να κάνετε; Καλώς ή κακώς, εάν δεν πάθει κανείς δεν μαθαίνει! Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Η περιέργειά τους συχνά μπορεί να τα οδηγήσει σε επικίνδυνες εξερευνήσεις καθώς δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου. Γι’ αυτό πέφτουν κάτω, χτυπούν, τραυματίζονται, αλλά μαθαίνουν. Δεν χρειάζεται να νευριάζετε κάθε φορά που ο σύζυγος ισχυρίζεται ότι πρέπει να αφήσετε λίγο ελεύθερο το παιδί. Ως ένα σημείο έχει δίκιο. Εννοείται ότι δεν πρέπει να αφήσετε το πιτσιρίκι σας να πειραματιστεί με τα απορρυπαντικά ή να παίξει με το φούρνο! Όμως μπορείτε να το αφήσετε να παίξει στο πάρκο του ή στο σπίτι χωρίς να είστε συνέχεια από πίσω του! Αναρωτηθείτε εάν είναι πραγματικά σε κίνδυνο πριν πανικοβληθείτε. Εάν πάλι πιστεύετε ότι ο μπαμπάς το παρακάνει με την ελευθερία, συζητήστε το μαζί του και βρείτε τη… χρυσή τομή.

2. ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ
Χαρακτηριστικό των ανδρών είναι το ότι θεωρούν ότι μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους, στηριζόμενοι αποκλειστικά στις δυνάμεις τους και χωρίς να πάρουν τη γνώμη ειδικού. Από το αυτοκίνητο μέχρι τα παιδιά, οι μπαμπάδες έχουν αυτοπεποίθηση ότι κατέχουν τα πάντα. Οι περισσότερες μαμάδες θέλουν επιβεβαίωση για κάθε τους βήμα, ενώ οι μπαμπάδες πιστεύουν ότι γνωρίζουν τι είναι καλύτερο για την οικογένεια, ακόμη κι αν κάτι αποδειχτεί λάθος.

Σε τι διαφέρει η μαμά; Οι μαμάδες έχουν την τάση να θέλουν να τα κάνουν όλα σύμφωνα με το «γράμμα του νόμου» και έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό, καθώς εάν κάτι συμβεί στο παιδί συνήθως η ευθύνη βαραίνει περισσότερο τη μαμά. Επιπλέον πολύ συχνά –και ενίοτε λανθασμένα– οι μαμάδες συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλες μαμάδες για επιβεβαίωση, πράγμα που οι μπαμπάδες δεν νιώθουν και τόσο την ανάγκη να πράξουν. Όμως οι μαμάδες είναι συχνά πιο παρατηρητικές από τους μπαμπάδες!

Τι να κάνετε; Καταρχάς μάθετε να ακούτε το ένστικτό σας όπως ακριβώς και ο μπαμπάς. Το περίφημο μητρικό ένστικτο είναι συχνά καλύτερο από τη γνώμη δεκάδων ανθρώπων. Άλλωστε κανείς δεν ξέρει το παιδί σας καλύτερα από εσάς. Εμπιστευτείτε τον μπαμπά και αφήστε του την πρωτοβουλία. Άλλωστε και εκείνος είναι γονιός και θέλει το καλό του παιδιού του!

3. ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Οι μπαμπάδες δεν έχουν εμμονή με τη λεπτομέρεια σε ό,τι αφορά τα παιδιά. Για παράδειγμα μπορεί ακόμη και να βάλουν την μπλούζα του παιδιού ανάποδα και να μη δώσουν σημασία από τη στιγμή που δεν ενοχλεί το παιδί!

Σε τι διαφέρει η μαμά; Οι μαμάδες είναι «ψείρες»! Η αυξημένη αίσθηση του καθήκοντος που τις διακατέχει δεν τους επιτρέπει να κάνουν μισές δουλειές. Θέλουν τα πάντα στην εντέλεια και ειδικά όταν πρόκειται για καθημερινές ρουτίνες, όπως είναι το ντύσιμο, το φαγητό, το πλύσιμο.

Τι να κάνετε; Συχνά οι μαμάδες ενδιαφέρονται περισσότερο για το πώς δείχνουν τα παιδιά τους, παρά εκείνες. Έτσι, μπορεί να δείτε στο δρόμο ένα παιδί ντυμένο στην εντέλεια και μια ατημέλητη μαμά. Όμως ένας μπαμπάς ξέρει ότι το κοριτσάκι του θα παίξει πολύ πιο ελεύθερα χωρίς το καλσόν!

4. ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥΣ
Ένα καλό των μπαμπάδων, που θα έπρεπε να αντιγράψουν και οι μαμάδες, είναι ότι διαλέγουν τις «μάχες» που θα δώσουν σε ό,τι αφορά τα παιδιά τους.

Σε τι διαφέρει η μαμά; Οι μπαμπάδες γενικά αποφεύγουν τις συναισθηματικές συγκρούσεις με τα παιδιά τους, πράγμα που οι μαμάδες δεν κάνουν. Με άλλα λόγια οι μαμάδες χρησιμοποιούν συχνά τον συναισθηματικό «εκβιασμό», για να καταφέρουν το σκοπό τους. Αντίθετα οι μπαμπάδες μοιάζουν να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι κάποιες «μάχες» είναι χαμένες, γεγονός που εκνευρίζει τις μαμάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το φαγητό: οι μαμάδες κυνηγούν τα νήπια με το κουτάλι, ενώ ο μπαμπάς λέει «δεν πειράζει»!

Τι να κάνετε; Μιμηθείτε τον μπαμπά! Αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα πρέπει να υιοθετήσετε τον τρόπο του, όμως έχει σημασία να ξέρετε πότε πρέπει να επιμένετε και πότε δεν έχει νόημα να αναλώνεστε συναισθηματικά.

ΜΠΑΜΠΑΣ VS ΜΑΜΑ
Ο μπαμπάς και η μαμά πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται. Ο καθένας τους έχει τον τρόπο του και έτσι τα πράγματα εξισορροπούνται. Συμβαίνει συχνά βέβαια η μαμά να είναι η πιο ψύχραιμη και ο μπαμπάς ο αγχωμένος. Σε κάθε περίπτωση είναι στη φύση των ανδρών να είναι πιο οργανωτικοί και να συμπεριφέρονται σαν στρατηγοί. Όμως τελικά οι μαμάδες είναι οι στρατιώτες, χάρη στις οποίες κερδίζονται οι «μάχες»!





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: