Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Διπολική διαταραχή: Μύθοι & αλήθειες



Μάθε την αλήθεια πίσω από 9 διαδεδομένους μύθους σχετικά με τη διπολική διαταραχή. Γνωρίζεις τι είναι η διπολική διαταραχή; Έχεις ακούσει διάφορα για την ασθένεια της εποχής, τη διπολική διαταραχή αλλά δεν ξέρεις τι να πιστέψεις και τι όχι; Θεωρούμε σκόπιμο να ρίξουμε φως σε διάφορους μύθους που κυκλοφορούν.


Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις σχετικά με αυτή την ψυχική ασθένεια ενώ αρκετοί δεν γνωρίζουν τι πραγματικά είναι. Σου παραθέτουμε μερικούς από τους πιο γνωστούν μύθους σχετικά με τη διπολική διαταραχή και σου αποκαλύπτουμε τι ισχύει στην πραγματικότητα. Μέινε ενημερωμένη!

9 μύθοι για την διπολική διαταραχή & η αλήθεια

#1 Ο μύθος: Άλλο διπολική διαταραχή, άλλο μανιοκατάθλιψη

Η αλήθεια: η διπολική διαταραχή είναι η μανιοκατάθλιψη
Η διπολική διαταραχή δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που οι παλαιότεροι ονόμαζαν μανιοκατάθλιψη. Ο όρος άλλαξε για να περιγράφει με μεγαλύτερη σαφήνεια το είδος της διαταραχής, που στην ουσία σημαίνει εναλλαγή διάθεσης και συναισθημάτων μεταξύ των δύο πόλων, της μανίας και της κατάθλιψης.

#2 Ο μύθος: Η διπολική διαταραχή είναι το ίδιο με την κατάθλιψη

Η αλήθεια: Είναι εντελώς διαφορετικές ασθένειες
Κατάθλιψη και διπολική διαταραχή είναι δύο εντελώς διαφορετικές ασθένειες, αν και οι ασθενείς με διπολική διαταραχή περνούν φάσεις κλινικής κατάθλιψης. Ένα άτομο με διπολική διαταραχή μπορεί να περάσει από τη μια φάση στην άλλη. Από εκεί που νιώθει ευφορία, καλή διάθεση και φουλ στην ενέργεια, ξαφνικά πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη, κάνει σκέψεις αρνητικές και μηδενιστικές, μέχρι να ξαναπεράσει στη φάση της... "τσιτας". Αυτά μάλιστα τα σκαμπαναευάσματα μπορούν να διαρκέσουν εβδομάδες ή και μήνες ή απλά να εμφανιστούν ως εξάρσεις.

#3 Ο μύθος: Η διπολική διαταραχή είναι σπάνια

Η αλήθεια: Κάθε άλλο παρά σπάνια δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Το γεγονός πως κάποιος δύσκολα μιλάει κι αποκαλύπτει τον γολγοθά που περνά δε σημαίνει πως η ασθένεια δεν υφίσταται. Ευτυχώς βέβαια στις ημέρες μας, ολοένα και περισσότεροι διάσημοι παραδέχονται με σθένος τη μάχη τους με τον διπολισμό, δίνοντας θάρρος σε όλους να μιλήσουν ανοιχτά για το πρόβλημά τους και να παλέψουν.

#4 Ο μύθος: Τα παιδιά δεν μπορούν να πάσχουν από διπολική διαταραχή

Η αλήθεια: Και τα παιδιά μπορούν να εμφανίσουν διπολική διαταραχή
Μελέτες δείχνουν πως η διπολική διαταραχή μπορεί να εμφανιστεί ήδη από την ηλικία των 6 ετών! Συνήθως βέβαια, όταν εμφανίζεται τόσο νωρίς υπάρχει οικογενειακό ιστορικό διαταραχών της διάθεσης. Μάλιστα, τα παιδιά βιώνουν πολλές περιόδους κατάθλιψης, πριν περάσουν στον πόλο της μανίας, κάτι που καθιστά δυσκολότερη τη διάγνωση.

#5 Ο μύθος: Πρόκειται απλά για μια μεγάλης διάρκειας αλλαγή της διάθεσης

Η αλήθεια: Δεν είναι απλά αλλαγή διάθεσης
Η διπολική διαταραχή δεν είναι απλά μια αλλαγή της διάθεσης ή κυκλοθυμία. Πρόκειται για ασθένεια κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Δεν μιλάμε για απλή κακοκεφιά ή ενεργητικότητα. Η κατάσταση της κατάθλιψης ή της μανίας μπορεί να κρατήσει για εβδομάδες ή και μήνες.

#6 Ο μύθος: Η διπολική διαταραχή επηρεάζει μόνο τη διάθεση

Η αλήθεια: Έχει κι άλλα σοβαρά συμπτώματα
Ακόμη κι αν τα πιο γνωστά συμπτώματα της διπολικής διαταραχής έχουν να κάνουν με τη διάθεση, δε σημαίνει πως είναι μόνο αυτά. Οι πάσχοντες μπορούν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τη γνωστική λειτουργία, να υποφέρουν από αυπνίες ή να πέφτουν σε βαθύ ύπνο ή να οδηγηθούν σε καταχρήσεις.

#7 Ο μύθος: Δεν χρειάζεται θεραπεία

Η αλήθεια: Είναι απαραίτητη η θεραπεία
Η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί δίχως ιατρική παρακολούθηση. Ένα άτομο με διπολική διαταραχή χρειάζεται την κατάλληλη ιατρική θεραπεία, τόσο με φαρμακευτική αγωγή αλλά και ψυχολογική υποστήριξη, από ειδικούς.

#8 Ο μύθος: Χρειάζεται αδιαφορία, όχι "χάιδεμα"

Η αλήθεια: Χρειάζεται υποστήριξη και θαλπωρή
Ένα άτομο με διπολική διαταραχή χρειάζεται ένα καλό σύστημα υποστήριξης, με ανθρώπους που θα είναι πάντα δίπλα τους, ακόμη κι όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Χρειάζεται φίλους και οικογένεια που κατανοούν πως πράγματα που λένε και κάνουν είναι αποτέλεσμα της διαταραχής γι΄αυτό και δε χρειάζεταθ να τα παίρνουν προσωπικά. Αντί να τους κακοκαρδίζουν, το καλύτερο που θα είχαν να κάνουν θα ήταν να αναζητήσουν βοήθεια γι΄αυτούς.

#9 Ο μύθος: Δεν υπάρχει σωστός τρόπος ζωής για άτομα με διπολική διαταραχή

Η αλήθεια: Η ανακούφιση από το στρες & η υγιεινή ζωή είναι το παν
Στη ζωή συμβαίνουν αρκετά αγχωτικά γεγονότα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτροπή κι έξαρση της διαταραχής. Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, οι πάσχοντες οφείλουν να μάθουν να διαχειρίζονται το στρες. Η άσκηση, η γιόγκα, κάποια τέχνη ή άλλη δραστηριότητα θα μπορούσαν να ανακουφίσουν παράλληλα με μια ισορροπημένη διατροφη.
Από τη Δήμητρα Γκούντρα




ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: