Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Πώς θα φας τα αγαπημένα σου μακαρόνια χωρίς να παχύνεις!



Είναι εύκολο, γρήγορο, οικονομικό, νόστιμο και το αγαπημένο φαγητό για μικρούς και μεγάλους. Μετά από μια δύσκολη ημέρα γυρνάς αργά στο σπίτι και δεν υπάρχει φαγητό, ποια είναι η σκέψη που περνάει από το μυαλό σου; «Ας φτιάξω γρήγορα μια μακαρονάδα».


Οι επιλογές είναι πολλές, μακαρόνια με τυρί ή με σάλτσα ντομάτας ή με κιμά ή με γιαούρτι αποτελούν μια γρήγορη, οικονομική και νόστιμη λύση για πολλούς.

α ζυμαρικά βρίσκονται στη βάση της διατροφικής Μεσογειακής πυραμίδας, και μια κατανάλωση με μέτρο δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε στην υγεία ούτε στην επιβάρυνση της σιλουέτας σας.

Μία μικρή μερίδα μακαρόνια (140 γρ) περιέχει λιγότερο από 1 γρ λίπους και μόνο 220 θερμίδες, περίπου 15% των ημερήσιων θερμιδικών απαιτήσεων, ενώ περιέχει 43 γρ υδατάνθρακες και 8γρ πρωτεΐνες.

Καλύπτουν εξαιρετικά τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε υδατάνθρακες (50-55%), ενώ δεν τον επιβαρύνουν με λιπαρά, χοληστερίνη και νάτριο.

Μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο γαρνίρισμα του πιάτου (σάλτες, κρέμα γάλακτος, βούτυρο) διότι αυτό μπορεί να το απογειώσει θερμιδικά, όπως άλλωστε σε λιπαρά και αλάτι.

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΜΑΚΑΡΟΝIΩΝ (ανά 100 γρ.)

ΘΕΡΜΙΔΕΣ
158 θερμίδες
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
30,86 γραμμάρια
ΛΙΠΑΡΑ
0,93 γραμμάρια
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
1,8 γραμμάρια
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
5,8 γραμμάρια
*Πηγή USDA Food composition data


Με ποιους τρόπους θα τρώμε άφοβα μια απολαυστική μακαρονάδα

1. Επιλέγουμε μακαρόνια ολικής άλεσης

Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως συνδυάζουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις νοστιμιάς, θρεπτικότητας και προστασίας της υγείας μας.

Περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με τα κλασικά μακαρόνια, που σημαίνει ότι η ίδια μερίδα μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους και μακριά από το ψυγείο για περισσότερη ώρα, μειώνοντας την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Μια μακαρονάδα ολικής αλέσεως στα πλαίσια μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής είναι σε θέση όχι μόνο να μας προσφέρει προφύλαξη από πολλές ασθένειες αλλά παράλληλα να μας δώσει ενέργεια με το σωστό τρόπο, καθώς και καλύτερη ψυχική διάθεση.

2. Προσέχουμε τις μερίδες

Μια πολύ βασική συμβουλή είναι να μην χρησιμοποιούμε ποτέ βαθύ πιάτο για τα μακαρόνια, αλλά ρηχό, καθώς έχουμε καλύτερη επίγνωση της ποσότητα που καταναλώσουμε. Υπολογίστε ότι ένα φλιτζάνι μακαρόνια αποδίδει περίπου 200 θερμίδες κι ότι η κανονική μερίδα είναι περίπου στα δύο φλιτζάνια μαγειρεμένα μακαρόνια. Μετρήστε, λοιπόν, τις μερίδες σας και αποφύγετε τις υπερβολές.

3. Προτιμούμε ζυμαρικά al dente

Τα μακαρόνια έχουν μέτριο γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους δεν είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να μην πέφτει μετά απότομα και να μην πεινάμε σύντομα, άρα και να καταναλώνουμε λιγότερο φαγητό μέσα στην ημέρα. Αν βράζετε τα μακαρόνια σας για 5-6 λεπτά, ο γλυκαιμικός τους δείκτης είναι ακόμη πιο χαμηλός κι εσείς πιο χορτάτοι, χωρίς απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου.

4. Συνοδεύουμε με σάλτσα ντομάτας

Σίγουρα η καρμπονάρα είναι δελεαστική, όμως οι θερμίδες και τα λιπαρά της, είναι απαγορευτικά σε μια δίαιτα. Οι σάλτσες με βάση τη ντομάτα είναι και πιο υγιεινές και με λιγότερες θερμίδες, συν του ότι ρίχνουν κι άλλο το γλυκαιμικό δείκτη της μακαρονάδας.

Επειδή τα ζυμαρικά από μόνα τους δεν φθάνουν, αυτά είναι μερικά ακαταμάχητα πολεμοφόδια για να πας τη μαγειρική σου σε...άλλο επίπεδο. Αν ψάχνεις για την ιδανική συνταγή ο Νίκος έχει να σου προτείνει το τέλειο δείπνο με κρασί και ζυμαρικά.




ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: