Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Αλήθεια ή ψέματα; Ψηφιακό εργαλείο εντοπίζει τις ανακρίβειες στο Διαδίκτυο



Είναι αληθινά όλα όσα διαβάζουμε στο Διαδίκτυο;


Πόσο αξιόπιστα είναι τα τιτιβίσματα στο Twitter που στέλνονται με ρυθμό πολυβόλου, οι απανωτές ενημερώσεις κατάστασης στο Facebook που αποζητούν εναγωνίως τα likes μας και οι αναρτήσεις σε διάφορα μπλογκ που, με τη σειρά τους, αναπαράγονται εν ριπή οιφθαλμού στα social media;

Θεωρίες συνωμοσίας και ασυνήθιστες ειδήσεις (ή «ειδήσεις») είναι μεταξύ των πιο διαδεδομένων άρθρων στα κοινωνικά δίκτυα.

Το πρόβλημα είναι ότι η διάδοση φημών, η παραπληροφόρηση και η ανακύκλωση ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών συχνά «σκοτώνει» την αλήθεια, με αποτέλεσμα οι ψεύτικες ειδήσεις να γίνονται πιστευτές και να θεωρούνται ως τέτοιες ακόμη και χρόνια μετά τη διάψευσή τους (την οποία λίγοι πληροφορούνται ή πιστεύουν).

Η εγχώρια επικαιρότητα βρίθει τέτοιων παραδειγμάτων: από τις περιπτώσεις καλλιτεχνών που το Διαδίκτυο τους... πέθανε πριν την ώρα τους (όπως τον Αντώνη Βαρδή) ή τις φήμες ότι τυπώνονται δραχμές στο Νομισματοκοπείο.

Συμβαίνει, όμως, και αλλού: την περίοδο των βομβιστικών επιθέσεων στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, τον Απρίλιο του 2013, το Διαδίκτυο γέμισε με ψευδείς ή ανακριβείς πληροφορίες, που «άγγιξαν» ακόμη και παραδοσιακά ΜΜΕ.

Το CNN εσφαλμένα μετέδωσε ότι συνελήφθη ένας ύποπτος, ενώ η New York Post δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδό της μια φωτογραφία με δύο νεαρούς τους οποίους «υποδείκνυε» ως δράστες των επιθέσεων. Τα δύο θύματα - όπως αποδείχθηκε - της υπόθεσης, ένας16χρονος και ένας 24χρονος, κατέθεσαν αγωγή κατά της εφημερίδας.

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2012, είχε κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο η θεωρία συνωμοσίας ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα Ομπάμα αλλοίωσε τα στοιχεία για την ανεργία.

Την αρχή έκανε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της General Electric Τζακ Γουέλτς, ο οποίος κατήγγειλε στο Twitter το «σκάνδαλο». Τη σκυτάλη πήραν άλλοι χρήστες που αναπαρήγαγαν την ψευδή είδηση, η οποία φιλοξενήθηκε μέχρι και στο αμερικανικό δίκτυο ABC (το οποίο αργότερα ανασκεύασε).

Ολοι γνωρίζουν ότι κυκλοφορούν ανεξακρίβωτες πληροφορίες στο Ιντερνετ. Λίγοι, ωστόσο, μπορούν να τις εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν αν αυτό που διαβάζουν είναι ή όχι αληθές.

Online ανιχνευτής ψεύδους

Για να διαπιστώσει πώς αυτές οι ψευδείς και μη επαληθευμένες πληροφορίες κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, ο Κρεγκ Σίλβερμαν, δημοσιογράφος και ερευνητής στο Κέντρο Τόου για την Ψηφιακή Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ανέπτυξε το Emergent, ένα εργαλείο που παρακολουθεί τη διάδοση των πληροφοριών στο Ιντερνετ και αποφαίνεται αν αυτές είναι ή όχι αληθείς: από την είδηση για μια εξαγορά που έκανε η Microsoft (αληθής), μέχρι την «είδηση» για ένα προφυλακτικό με γεύση... κολοκύθας που λανσάρισε η Durex (ψευδής).

Πολλές πληροφορίες που χαρακτηρίζονται «ανεπιβεβαίωτες» από την πλατφόρμα, κατακλύζουν το Διαδίκτυο και αναπαράγονται καθημερινά.

Για παράδειγμα, η φήμη ότι λίβυοι μαχητές κατέλαβαν 11 εμπορικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Τρίπολης στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, έχει μοιραστεί πάνω από 140.000 φορές.

Ωστόσο, η διάψευσή της από έναν ιστότοπο μοιράστηκε μόλις 735 φορές (άρα οι περισσότεροι αναγνώστες έμειναν με την εντύπωση ότι είναι αληθινή).

Υπάρχει και πιο πρόσφατο παράδειγμα: η «είδηση» ότι μια γυναίκα απέκτησε... τρίτο στήθος μετά από χειρουργική επέμβαση, η οποία έγινε επί πολλές ημέρες ανάρπαστη στα κοινωνικά δίκτυα, στο τέλος αποδείχθηκε ψεύτικη.


Τα άρθρα σχετικά με μια γυναίκα που υποτίθεται ότι απέκτησε τρία στήθη κυκλοφόρησαν ευρύτερα στα social media από ό,τι τα άρθρα που αποδείκνυαν ότι η πληροφορία ήταν ψεύτικη (Πηγή: The New York Times, Emergent)





ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: