Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί μας απασχολεί τόσο τι καιρό θα κάνει - Mια ενδιαφέρουσα ανάλυση



Είναι ένα θέμα που δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα και απασχολεί τις συζητήσεις όλων μας. Το φθινόπωρο του 2014 δεν θα ξεφύγει από τον κανόνα, γιατί ο καιρός προβλέπεται άστατος.


Ο καιρός είναι το κατεξοχήν θέμα συζητήσεων σε όλο τον πλανήτη. Η Ανούσκα Βαζάκ, καθηγήτρια στην Ecole des Hautes Etudes για το κλίμα δηλώνει στο σάιτ Slate:

«Ο καιρός χρησιμεύει για να θεμελιώσει κάποιος ένα πρώτο κλίμα συζήτησης και επικοινωνίας. Αποτελεί ένα ουδέτερο έδαφος».

Κανένα θέμα συζήτησης δεν είναι τόσο παγκόσμιο. Το να μιλάει κανείς για τη βροχή και για την καλοκαιρία στολίζει ακόμη και τις κάρτες που στέλνουμε, χωρίς να χρειάζεται να σπάμε το μυαλό μας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν το μετεωρολογικό δελτίο τόσο φαβορί στις συζητήσεις μας.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που η καλοκαιρία αποτελεί τον κανόνα, η παραμικρή βροχή και σύννεφο απασχολεί τους πάντες. Σύμφωνα με την κ. Βαζάκ, αυτό το πάθος για τον καιρό είναι ένα κοινωνιολογικό φαινόμενο και έχει να κάνει με τις συνήθειες της εύπορης δυτικής κοινωνίας που φροντίζει για τις ανέσεις, το σώμα και την καλοπέραση στον ήλιο.
Αλλά γιατί μας απασχολεί τόσο πολύ; Στην πραγματικότητα, είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι για τους οποίους ο κακός καιρός αποτελεί πρόβλημα, οι ψαράδες, οι βουνήσιοι και οι αγρότες. Για τους άλλους, αστούς στην πλειοψηφία τους, ο καιρός ενδιαφέρει μόνο για να μειώσουν τις συνέπειές του. Ειδικά όταν πρόκειται για διασκέδαση: θα χιονίζει για να πάω για σκι; Θα κάνει ζέστη για να πάω παραλία; Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε πρέπει κάποιος να αλλάξει προορισμό.
Τον υπόλοιπο χρόνο, αυτές που επηρεάζονται είναι οι μετακινήσεις μας: μποτολιαρίσματα που οφείλονται στις καταιγίδες, αεροδρόμια μπλοκαρισμένα από άνεμο ή χιόνι. Ολοι θέλουν να ξέρουν για να οργανωθούν ανάλογα. Η ικανότητά μας να δεχτούμε το αβέβαιο μικραίνει από την ώρα που οι προβλέψεις γίνονται λεπτομερείς, σημειώνει ο Louis Bodin, μετεωρολόγος παρουσιαστής στη δημόσια τηλεόραση της Γαλλίας.

«Η κοινωνία γίνεται πιο απαιτητική, σε όλα τα θέματα. Σιχαίνεται την άγνοια. Ολοι θέλουν απαντήσεις γιατί δεν ανέχονται την απώλεια χρόνου».
Το να μην γνωρίζουμε τι καιρό θα κάνει μας εκνευρίζει αφάνταστα. Στον 21ο αιώνα, ενώ η τεχνολογία μας επιτρέπει να ελέγχουμε όλο και περισσότερο την καθημερινότητά μας, ο καιρός είναι ένα πεδίο που δεν ελέγχεται πλήρως. «Η κοινωνία πρέπει να υποστεί τον αέρα που αλλάζει: ζεστός, κρύος, υγρός» προσθέτει ο κ. Μποντέν.
Είναι κάτι που δεν μπορούμε να αλλάξουμε και θεωρούμε άδικο να μας κυριαρχεί. Αυτό λοιπόν πλημμυρίζει τις συζητήσεις μας. Γιατί ο καιρός ενδείκνυται και για ένα άλλο πάθος των δυτικών κοινωνιών: να παραπονούνται. Και τι πιο εύκολο από το να παραπονείσαι για το κρύο και τη βροχή;

Τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουμε για τον καιρό είναι σήμερα απίστευτα. Σύμφωνα με την OJD, ο καιρός είναι η δεύτερη προτίμηση στα κινητά τηλέφωνα και είναι μια εφαρμογή που όλοι έχουν. Ο καιρός είναι επίσης το αγαπημένο θέμα των σάιτ και των ειδικών προγραμμάτων στην τηλεόραση που έχουν μεγάλη τηλεθέαση.

Στα μίντια, ο καιρός έγινε εθνικό θέμα. Οι παρουσιαστές θεωρούνται σχεδόν επώνυμοι και ο τρόπος που παρουσιάζουν τον καιρό αλλάζει και εξελίσσεται. Τους σταματούν στο δρόμο, είναι σχεδόν σταρ.




ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: