Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Lady Gaga, αυτή η άγνωστη



Σταρ, εκκεντρική, προκλητική και πολυγραφότατη. Ποια είναι τελικά η Lady Gaga που έρχεται στη χώρα μας στις 19 Σεπτεμβρίου. Όλα όσα δεν ξέρετε για την ζωή της μέχρι σήμερα


Σταρ, αντιστάρ, εκκεντρική, υπερεκτιμημένη, ταλαντούχα, ή μία 80's περσόνα που γεννήθηκε σε λάθος εποχή; Η Lady Gaga θα μπορούσε να είναι όλα τα παραπάνω.

Με αφορμή την επικείμενη συναυλία της στο ΟΑΚΑ στις 19 Σεπτεμβρίου σκιαγραφούμε το άγνωστο προφίλ της, εκείνο που υπάρχει κάτω από το μακιγιάζ, τις μεταμφιέσεις και τις εντυπωσιακές ζωντανές και προκλητικές για κάποιους, εμφανίσεις της.

Πρόκειται άλλωστε για την γυναίκα που αναφέρει ως βασικές επιρροές της τον David Bowie και την Μαντόνα, δύο καλλιτέχνες που προσπαθεί να "αντιγράψει", ή μάλλον για να είμαστε πιο ευπρεπείς, να πατήσει πάνω στα βήματα τους. Το δικό της αποτέλεσμα, πομπώδες και όσο κι αν το θέλει, μακριά από την ουσία της pop art των 60's. Το γιατί, το εξηγούμε παρακάτω.

Trivia:

Πραγματικό όνομα: Stefani Joanne Angelina Germanotta
Εμπνεύστηκε το όνομα της από το θρυλικό τραγούδι των Queen, "Radio Gaga".
Τα ψευδώνυμα που της έχουν αποδοθεί είναι Gagaloo, Loopy, Mother Monster, Rabbit Teeth (γιατί άραγε) και Little Mermaid.


Σε συνέχεια του Rabbit Teeth, το αγαπημένο της καρτούν είναι ο Bugs Bunny, όπως έχει κατά καιρούς δηλώσει η ίδια.

Έμαθε πιάνο ακούγοντας μουσική στο ραδιόφωνο, ήταν αρχικά αυτοδίδακτη με λίγα λόγια και ξεκίνησε να γράφει μπαλάντες από τα 13 της χρόνια. Από μικρή στα μουσικά βάσανα δηλαδή.

Τελείωσε το Καθολικό σχολείο "Convent of the Sacred Heart". Από το ίδιο αποφοίτησαν οι Nicky και Paris Hilton. Και είναι το ίδιο που παρουσιάζεται στην τηλεοπτική σειρά "Gossip Girl".


Ο πατέρας της Joe Germanotta είναι πρωτοπόρος στην τεχνολογία του WiFi και έκανε καριέρα εγκαθιστώντας συστήματα ασύρματου δικτύου σε πολυτελή ξενοδοχεία των ΗΠΑ.

Ο αγαπημένος της σκηνοθέτης είναι ο Martin Scorsese. Ο οποίος πάντως είναι αμφίβολο αν ακούει Lady Gaga.

Παρά την προκλητική της εμφάνιση πάνω στη σκηνή, έχει δηλώσει ότι η πρώτη της σεξουαλική εμπειρία ήταν στην ηλικία των 17 ετών και ότι ήταν μια "απαίσια εμπειρία".


Έχει προσαχθεί από την αστυνομία του Σικάγο για προκλητική δημόσια εμφάνιση.

Έχει περάσει και από το reality show του MTV, Boiling Points το 2005.



Έχει κάνει και ένα μίνι πέρασμα από επεισόδιο των "Sopranos" στα 15 της.



Στα 19 της παράτησε το New York University για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μουσική της, παρά το γεγονός ότι είχε περάσει με επιτυχία στη σχολή καλών τεχνών, στην περίφημη Tisch School of the Arts στην οποία γίνονται δεκτά μόλις 20 άτομα κάθε χρόνο.


Στα 20 της υπέγραψε με την Interscope Records.
Εκείνη την εποχή έγραψε τραγούδια για τις Pussycat Dolls, τη Fergie, τους New Kids On The Block και για την Jennifer Lopez.


Έχει δηλώσει ότι έχει χάσει πολλά από τα μαλλιά της από τις συνεχείς μεταμφιέσεις της. Και πλέον χρησιμοποιεί περούκες στις δημόσιες εμφανίσεις της.
Το Fame Monster ήταν το πρώτο άλμπουμ σε πωλήσεις για το 2010.



Έχει κάνει μαθήματα φωνητικής με την καθηγήτρια της Christina Aguilera. Εγγυημένη επιτυχία.
Έγινε ξανθιά για να μην την μπερδεύει ο κόσμος με την αδικοχαμένη Amy Winehouse.

Το ύψος της είναι μόλις 1,55, πράγμα που ελάχιστοι μπορούν να αντιληφθούν μιας και μονίμως εμφανίζεται πάνω σε τριαξονικά παπούτσια, τακούνια, κοθόρνους και ούτω καθεξής.


Έχει παραδεχτεί ότι έχει καπνίσει μαριχουάνα όταν γράφει μουσική. Έτσι, για την έμπνευση. Και η δήλωση για την πρόκληση φυσικά.


Η μεγαλύτερη επιτυχία της, το τραγούδι "Telephone" είχε αρχικά γραφτεί για δίσκο "Circus" της Britney Spears, αλλά "κόπηκε".

Ωστόσο παραδέχεται πως η μοναδική βασίλισσα της Pop, είναι σήμερα η Britney Spears και όχι η ίδια.
Το αγαπημένο της βιβλίο είναι το "Letters to a Young Poet" του Rainer Maria Rilke. Ναι, διαβάζει.
Το αγαπημένο της ποτό είναι Jameson με πάγο. Αντρικά ποτά.

Η ίδια πάντως αγαπάει τους οπαδούς της. Πριν λίγα χρόνια αγόρασε πίτσες αξίας 1000 δολαρίων για τους θαυμαστές της που είχαν συγκεντρωθεί για να τη δουν έξω από ένα δισκοπωλείο στο οποίο εμφανιζόταν μπροστά σε περιορισμένο κοινό.


Μιλώντας για το παρελθόν της, έχει δηλώσει στο περιοδικό Vogue ότι υπήρξε θύμα bullying στο σχολείο. Κάτι που εξηγεί και τις μεταμφιέσεις της από μικρή ηλικία.


Ποιον τραγουδιστή θαυμάζει σήμερα για τις ηχογραφήσεις του; Τον Bruce Springsteen, τον οποίο λάτρευε και ο πατέρας της.

Το τραγούδι της "Boys, Boys, Boys", είναι απάντηση στο "Girls, Girls, Girls" των Motley Crue.

Και η αγαπημένη της ατάκα: "Αν δεν έχεις σκοτεινά σημεία, δεν μπορείς να ζεις στο φως".



ARTPOP ή ARTFLOP;
Με το τρίτο στούντιο άλμπουμ της, το "ARTPOP", η ίδια προσπαθεί να δώσει το στίγμα του τι διατίθεται πλέον να κάνει. "Καλλιτεχνική pop μουσική".
Και ακόμα κι αν τα κομμάτια του δίσκου αποτελούν εύπεπτα pop και αναλώσιμα τραγούδια που μεσουρανούν στα airplay των ανά τον κόσμο ραδιοφωνικών σταθμών, η Gaga θα είχε ωφεληθεί πολύ περισσότερο προς υποστήριξη του αρτιστικού εγχειρήματος της, αν είχε επικεντρωθεί ολίγον τι παραπάνω στο πραγματικά καλλιτεχνικό κομμάτι της παραγωγής και των live εμφανίσεων, παρά στο κομμάτι της προκλητικής - εξωτερικής εμφάνισης που δεν προσφέρει και κάτι ριζοσπαστικό στην ανθρωπότητα.

Αν υπάρχει πλέον σήμερα "προκλητική εμφάνιση" και αν φαινόμενα τύπου "Miley Cyrus" μπορούν πλέον να ονομάζονται "γκροτέσκα", "εκκεντρικά" και ενοχλητικά για την κοινή γνώμη, πέραν του κοινού εκείνου που συγκαταλέγεται στην εφηβική και προεφηβική ηλικία.

Στον τελευταίο της δίσκο άλλωστε, η Gaga αναφέρει σαν βασική επιρροή της τον Άντι Γουόρχολ και το κίνημα της Pop Art προσπαθώντας να προσδώσει κύρος στην περσόνα της. Προσπάθεια που μπορεί να βρει γόνιμο έδαφος με τον τρόπο αυτό στα νεανικά κοινά, αλλά για να κερδηθούν τα μεγαλύτερα σε ηλικία, χρειάζεται εντονότερος κόπος.


Κάπως έτσι ο τελευταίος της δίσκος έχει πουλήσει λιγότερο από το αναμενόμενο.

Το 2010 είχε δηλώσει: "Το Born This Way είναι ότι καλύτερο έχω κάνει στην καριέρα μου. Ο κόσμος θα με θυμάται με αυτό μετά από 20 χρόνια". Παρόλα αυτά, οι κριτικοί την είχαν κατακεραυνώσει αναφέροντας ότι αποτελεί αντιγραφή του Express Yourself της Μαντόνα και τίποτα παραπάνω, ενώ δεν πήρε και την καλύτερη βαθμολογία από τις Boston Globe, Washington Post και τη Village Voice.

Το ταλέντο ξεγυμνώνεται και το make up φεύγει;
Χρόνια μετά το πρώτο "σοκ", όταν η Gaga συστήθηκε στον πλανήτη, σήμερα ακόμα και οι στενοί της φίλοι προσπαθούν να την προσγειώσουν και να την κάνουν να επικεντρωθεί στη σύνθεση νέων κομματιών, τόσο για την ίδια, όσο και για άλλους καλλιτέχνες.

Ο Elton John δήλωσε πρόσφατα ότι θέλει να της μιλήσει τώρα που βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας της, ωστόσο δεν μπορεί να την προσεγγίσει καθώς η δισκογραφική της φροντίζει να την έχει καλά κρυμμένη και αποκομμένη από πολλές επαφές.
Και σαν παλαίμαχος και έμπειρος, ο John είπε: "H Gaga κινδυνεύει. Ξέρεις γιατί; Όταν η περσόνα σου κυριαρχεί επί της μουσικής σου, όταν έχεις ανθρώπους γύρω σου που σε περιστοιχίζουν και σου χαϊδεύουν τα αυτιά, τότε έχεις πραγματικό πρόβλημα". Ο παθών, μαθών.


Παραπάνω είπαμε όμως για την εμμονή της Gaga με τον Bowie.

Όπως γράφει ο Dick Hebdige στο βιβλίο του "Υπο-κουλτούρα, το νόημα του στυλ", το μήνυμα του Bowie ήταν η φυγή από τάξεις, φύλα, προσωπικότητα, από κάθε φανερή συνθηκολόγηση, μέσα σ' ένα φανταστικό παρελθόν ή σ' ένα μέλλον επιστημονικής φαντασίας.

Όταν αντιμετώπισε μια προσωρινή "κρίση", το έκανε μ' ένα παράδοξο τρόπο, την αναπαράστησε τη φυγή αυτή μεταμορφωμένη σ' ένα νεκρό κόσμο ανθρωποειδών, κάτι που απολάμβανε και το έβριζε μαζί.

"Σε ότι αφορούσε τον Bowie και αργότερα τους Sex Pistols, δεν θα μπορούσε να υπάρξει "μέλλον για εσάς και για εμένα" (no future for you and me), κι όμως ο ίδιος έθεσε το ζήτημα της σεξουαλικής ταυτότητας που προηγούμενα ήταν καλυμμένο, αγνοούμενο, ή αναφερόταν απλώς με υπαινιγμούς από το rock και τη νεανική κουλτούρα", γράφει ο Hebdige.

Με το Glam Rock η ανατρεπτική έμφαση μετατοπίστηκε από την τάξη και την ηλικία στην σεξουαλικότητα και την τυπολογία των φύλων.
Η σεξουαλική επανάσταση όμως έγινε όταν έπρεπε και με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε και η ανατροπή συνετελέσθη. Έχει λοιπόν νόημα η διασύνδεση της περσόνας της Gaga με τα 70's idols και τα αντίστοιχα των αρχών των 80's που πάλευαν για την κυριαρχία μιας άφυλης σεξουαλικής ταυτότητας;



Μάλλον όχι, μιας και όλο αυτό φαντάζει πλέον κενό νοήματος καθώς έχει ήδη αφήσει το στίγμα του στις προηγούμενες δεκαετίες παρότι διαφαίνονται εκ νέου, σημάδια σκοταδισμού.

Στο δια ταύτα, θα ήταν προτιμότερη μια εστίαση στο μουσικό περισσότερο κομμάτι του "άρματος" της Gaga από την ίδια και τους συμβούλους της γιατί υπάρχουν σημάδια μέσα στα άλμπουμ της που δείχνουν ότι θα μπορούσε να προσφέρει κάτι "βαθύτερο" ή μάλλον αρτιότερο σχετικά την pop που παράγει. Κομμάτια δηλαδή που θα ακούγονταν και δύο δεκαετίες μετά.
Με άλλα λόγια, όπως λένε και οι μουσικοκριτικοί των ημερών μας, καλό είναι να επικεντρωθεί στη χορευτική μουσική της χωρίς περισσότερες επιτηδεύσεις και προσπάθειες νοηματικής επένδυσης του όλου project.

Σαφώς και ο καθένας μπορεί να ντύνεται και να εκφράζεται όπως επιθυμεί πάνω στη σκηνή, αξίζει όμως περαιτέρω προσοχής και τόσο μεγάλου μιντιακού ντόρου, όταν έχει και να προσφέρει κάτι πλην των ξαναειπομένων, για το καλό της ψυγαγωγίας. Αλλιώς, η διάρκεια "ζωής" του είναι περιορισμένος.

Οφείλουμε ωστόσο να διευκρινίσουμε ότι το επερχόμενο live της αποτελεί ένα σημαντικό συναυλιακό γεγονός για τα εν Ελλάδι πάντα δεδομένα, μετά από "χλιαρό" καλοκαίρι μέτριας φεστιβαλικής κίνησης.

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια καλλιτέχνιδα που έρχεται στην Αθήνα τώρα που γίνεται η συζήτηση για το όνομα της, πριν περάσει στην εποχή των μουσικών "δεινοσαύρων". Και θα κριθεί επί σκηνής.

Ιδού και οι πιο "περίεργες" δημόσιες εμφανίσεις της:





Μένει να δούμε πώς θα εμφανιστεί στο ΟΑΚΑ στην πολυαναμενόμενη συναυλία της.




ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: