Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

H κοπέλα που θέλει να μας πείσει να φροντίζουμε τον εαυτό μας



Ένα βίντεο που δημιούργησε στα πλαίσια του μεταπτυχιακού της και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ήταν μόνο η αρχή. Η Ξένια Βανικιώτη ανακάλυψε και αγάπησε τη δημιουργία, και βάλθηκε να πείσει τον κόσμο να "αγαπά τον εαυτό του". Το δεύτερο βίντεο ήταν η λογική συνέχεια. Τη συναντήσαμε, για να μας πει λίγα περισσότερα για τη δουλειά και τους στόχους της.

Η Ξένια θέλει κάτι να μας πει

Με αφορμή ένα προαπαιτούμενο της (τότε) σχολής της, η Ξένια ανακάλυψε, την άνοιξη του 2013, ότι μπορεί να υπάρξει πολλή δημιουργία τριγύρω της. Προσέγγισε μία δύσκολη θεματική ενότητα, θέλοντας να εκφράσει τον εαυτό της. Μέσω ενός βίντεο που δημιούργησε, έχοντας την πολύτιμη βοήθεια των φίλων της και κινητήριο δύναμη την καθηγήτριά της Μαρία Καψοκεφάλου, βραβεύτηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αλλά η Ξένια δεν έμεινε εκεί. Αφού είδε τον εαυτό της να "ξεκλειδώνεται" μέσα από τη δουλειά της, και έχοντας πάρει το μεταπτυχιακό της, αποφάσισε ότι θέλει να συνεχίσει τη δημιουργία βίντεο, για να επικοινωνήσει τα μηνύματά της. Το δεύτερο βίντεο κυκλοφόρησε στις 31 του περασμένου Αυγούστου. Το είδαμε, τυχαία, στο Facebook, και την επισκεφθήκαμε, για να γνωρίσουμε καλύτερα την ίδια και το έργο της.

Με τι ασχολείται ακριβώς η Ξένια στα βίντεό της; Με τον υγιεινό τρόπο ζωής.

“Το να υιοθετείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σημαίνει πως αγαπάς τον εαυτό σου. Τον προσέχεις. Αυτό βγαίνει και προς τα έξω. Όταν αγαπάς τον εαυτό σου, αγαπάς τους φίλου σου, τη σχολή σου, τη δουλειά σου, τη ζωή, τον κόσμο”. Αυτές ήταν μερικές από τις πρώτες κουβέντες της, όταν συναντηθήκαμε μαζί της, στο διαμέρισμά της στα Άνω Πατήσια, που έχει φοβερή ενέργεια και λευκές κουρτίνες με διάτρητο ύφασμα:



Θα λέγαμε πως τα λόγια της Ξένιας, δεν ήταν απλά μία απάντηση σε μία ερώτηση, αλλά μάλλον μία στάση και φιλοσοφία ζωής. Εξάλλου η συνάντηση μας, έμοιαζε περισσότερο με συζήτηση παρά με μία “στημένη” συνέντευξη, προσεγγίζοντας θέματα διατροφής και τον υγιεινό τρόπο ζωής μεν, μη διστάζοντας να περπατήσει και σε άλλα, πολυπλοκότερα μονοπάτια δε για να στείλει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Το πρώτο βίντεο

Το 2013 η Ξένια παρακολουθούσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Διατροφή του Ανθρώπου, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές", και κλήθηκε να κάνει μία εργασία στο μάθημα Επικοινωνία και Marketing της Διατροφής. Στόχος ήταν να περάσει ένα μήνυμα στον δέκτη με κεντρικό θέμα τον υγιεινό τρόπο ζωής. Είχε την επιλογή να διαλέξει όποιο μέσο ήθελε.

“Επέλεξα το video", μας είπε, "το οποίο είναι απλό, άμεσο, και ταξιδεύει εύκολα και γρήγορα στον χώρο του internet. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι πιστεύω στη δύναμη της χιουμοριστικής, νεανικής ταυτότητας ως μία εναλλακτική πρόταση σε ό,τι βλέπουμε μέχρι στιγμής”.

Ο καρπός των προσπαθειών της ήταν το "Fruits and Vegetables", ένα βιντεάκι που πήρε το πρώτο βραβείο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανάμεσα στις δουλειές των μεταπτυχιακών φοιτητών του έτους, και όπως η ίδια λέει, αυτό λειτούργησε ως το καταλυτικό κίνητρο να συνεχίσει την προσπάθειά της να ενημερώσει τον κόσμο για θέματα υγιεινής διατροφής.

Η Ξένια θέλει κάτι να μας πει

"Τι θα κάνω μετά;"

Κατά τη διάρκεια των συνολικών της σπουδών, η ίδια παραδέχεται ότι ένιωθε μία γενική απογοήτευση για τα επαγγελματικά θέματα, όπως και οι περισσότεροι συνομήλικοί της, και το ερώτημα "τι θα κάνω μετά;" πλανόνταν στην ατμόσφαιρα χωρίς να βρίσκει σίγουρη απάντηση. Εκεί ήταν που το video μετατράπηκε στο μυαλό της από προαπαιτούμενο της σχολής, σε κλειδί.

Της έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψει τον κόσμο της δημιουργίας, μέσα από τον οποίο αντιλήφθηκε ότι μπορεί τόσο να προσφέρει όσο και να λάβει πράγματα, σε πνευματικό επίπεδο. Και όπως μας επανέλαβε αρκετές φορές, σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η καθηγήτριά της, Μαρία Καψοκεφάλου, η οποία, όπως μας είπε η Ξένια, την "ξεκλείδωσε πραγματικά".

Το μήνυμα για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν αδιέξοδα στις σπουδές τους

“Το βαθύτερο νόημα αλλά και μήνυμα των video είναι η δημιουργία. Στην πορεία των σπουδών μου κατάλαβα πως όταν είσαι ανοιχτός, μπορείς να δεις πολλά πράγματα με μία όμορφη ματιά. Αν θες ένα μήνυμα, για τα παιδιά που σπουδάζουν και δεν είναι ικανοποιημένα με το αντικείμενό τους, είναι ότι τα πάντα μπορούμε να τα δούμε δημιουργικά”. Και τότε αποκτούν νόημα, γίνονται πιο όμορφα.

Τώρα πια, στόχος της Ξένιας είναι να περάσει το δικό της μήνυμα, να επικοινωνήσει με τον κόσμο και να εκφραστεί μέσω των διαδραστικών video, τα οποία έχουν κύριο συστατικό το χιούμορ. Για αυτό προχώρησε και στη δημιουργία του δεύτερου video, που στάθηκε αφορμή για τη συνάντησή μας, με τίτλο "Hydration" (Ενυδάτωση).

“Μέσω των video, μου δόθηκε η ευκαιρία να περάσω μηνύματα για θέματα διατροφής, ενυδάτωσης και υγείας του ανθρώπου. Ο υγιεινός τρόπος ζωής σαν στάση ζωής μπορεί και πρέπει να ταξιδέψει στο internet. Επιπλέον ήταν κάτι που απόλαυσα, γιατί στην ουσία έπαιξα με τους φίλους μου”.

Η Ξένια θέλει κάτι να μας πει

Ενδιαφέρει τον Έλληνα να προσέξει τη διατροφή του;

Συνεχίζοντας τη συζήτηση και περιπλανώμενοι στα δεδομένα της Ελληνικής κοινωνίας, μιλήσαμε για το κατά πόσο η Ελλάδα ενδιαφέρεται για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

“Γενικά είμαστε τυχεροί, διότι έχουμε ένα σωστό πρότυπο διατροφής: τη Μεσογειακή δίαιτα. Η Ελληνική κοινωνία φαίνεται να ενδιαφέρεται για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Για παράδειγμα δείχνει ενδιαφέρον για τα βιολογικά προϊόντα, παρακολουθεί εκπομπές, διαβάζει. Ωστόσο, την πραγματική σχέση Έλληνα - διατροφή αναμένεται να την μάθουμε, από μία έρευνα η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΠΑΜΕΔΥ. Πρόκειται για μία νέα και ολοκληρωμένη μελέτη Διατροφής και Υγείας που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκεί θα μπορούμε να μιλήσουμε και με αριθμούς”.

Η Ξένια θέλει κάτι να μας πει

Και στο μέλλον; Το όνειρο της Ξένιας είναι να συνεχίζει να δημιουργεί και να ενημερώνει τον κόσμο, καθώς όπως η ίδια μας λέει, απολαμβάνει την επικοινωνία. Αν αυτό θα γίνει μέσω και άλλων διαδραστικών video, ή με άλλων τρόπων, είναι κάτι που αναμένεται να δούμε, όπως μας είπε χαρακτηριστικά. Και για να προδώσουμε λίγο τα σχέδια της, η αλήθεια είναι ότι μία περίτεχνη σύνδεση υγιεινού τρόπου ζωής και σχέδιου μόδας, είναι μία πρώτη σκέψη.

Την περιμένουμε, γιατί, όπως και να χει, η συμβολή μίας νέας κοπέλας, με ανήσυχο μυαλό, στην προώθηση θεμάτων σημαντικών για την υγεία μας, είναι μία προσπάθεια που αξίζει να επιβραβευτεί. Και για του λόγου το αληθές, η προσπάθεια της, ήδη, γοήτευσε κόσμο, εκτός από εμάς, αφού μέσω αυτής η ίδια κέρδισε μία δουλειά στο αντικείμενο της επικοινωνίας, ενώ κατάφερε να εκφράσει τον εαυτό της και να περάσει τα μηνύματα που θέλει.

Φεύγοντας από το σπίτι της Ξένιας θυμόμαστε που μας είπε, εμπνευσμένη από τον Albert Camus, “Το να δημιουργείς είναι σαν να ζεις δύο φορές”. Πόσo μάλλον το να δημιουργείς, θέλοντας παράλληλα να παίξεις ουσιαστικά θετικό ρόλο στην κοινωνία που ζεις.

Ας δούμε τι έχει να μας πει, και μέσα από τα βίντεό της:

Το πρώτο video



To δεύτερο video





Φωτογραφίες: Nicholas Wallace Cornford



ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: