Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Οι μουσικές ταινίες στις Νύχτες Πρεμιέρας


Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επτά φιλμ, όλα με ενδιαφέρουσα θεματολογία και ξεχωριστό ενδιαφέρον.


Σε αυτό το κινηματογραφικό O.D. που κάθε χρόνο μάς προσφέρουν οι Νύχτες Πρεμιέρας και που φέτος είναι ακόμη πιο ισχυρό, καθώς ο θεσμός γιορτάζει τα 20 χρόνια του, υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον (και μάλιστα διαγωνιστικό) τμήμα που αφορά σε μουσικές ταινίες. Είναι μάλιστα μοναδική ευκαιρία να τις δει κάποιος, καθώς πρόκειται για φιλμ ή ντοκιμαντέρ που δεν βγαίνουν στις αίθουσες, αλλά αποτελούν πολύ ενδιαφέρον υλικό για κάθε μουσικόφιλο. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επτά φιλμ, όλα με ενδιαφέρουσα θεματολογία και ξεχωριστό ενδιαφέρον. Πρόκειται για τις ταινίες:

Beautiful Noise (Όμορφος θόρυβος)
Μια αναλυτική και διεισδυτική ματιά στον κόσμο ενός ροκ που μπορεί ποτέ να μην έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στο ευρύ κοινό, αλλά για τους μυημένους φίλους του είδους είναι «ιερό» και κυρίως πολύ επιδραστικό. Πρόκειται για το λεγόμενο «noise rock» ή «shoegaze» στο οποίο πρωτοστάτησαν συγκροτήματα όπως οι: My Bloody Valentine, Jesus and Mary Chain, Cocteau Twins, Slowdive, Ride, κ.ά.

Breadcrumb Trail
Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που θέλει να φωτίσει τη διαδρομή ενός καλτ συγκροτήματος που άφησε εποχή με τον post-hardcore ήχο του, αλλά και τη σύντομη ιστορία του. Οι Slint και ο δίσκος τους «Spiderland» (που θεωρείται η απαρχή του post-rock) είναι το βασικό αντικείμενο αυτής της ταινίας.

20.000 Days On Earth (20.000 μέρες στη Γη)
Ο «παλιόφιλος» Nick Cave έχει ζήσει 20.000 ημέρες πάνω στη Γη κι αυτό το φιλμ προσπαθεί να καταγράψει την καλλιτεχνική του δράση, την καθημερινότητά του, τις απόψεις και τη ζωή του. Με σπάνιο αρχειακό υλικό, αλλά και με τους δημιουργούς του να έχουν πρόσβαση σε κάθε σημείο που βρισκόταν ο Nick Cave και μάλιστα επί μεγάλο χρονικό διάστημα, το φιλμ κατορθώνει να φωτίσει πολύπλευρα ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα της ροκ ιστορίας. Ήδη η ταινία έχει κερδίσει ενθουσιώδη σχόλια, αλλά και βραβεία σε φεστιβάλ.

Heaven Adores You
Ο Elliot Smith υπήρξε ένας ευαίσθητος, μελαγχολικός, ιδιαίτερος και έντονα προσωπικός τραγουδοποιός που δεν άντεξε και πολύ τον κόσμο τούτο. Πριν φύγει όμως πρόλαβε να μας αφήσει παρακαταθήκη ένα ενδιαφέρον μουσικό έργο κι αυτό το φιλμ ακολουθεί την προσωπική και μουσική διαδρομή του ως τον θάνατο.

Finding Fela! (Ανακαλύπτοντας τον Φέλα Κούτι)
Ο τίτλος τα λέει όλα. Ένα ντοκιμαντέρ που φωτίζει έναν από τους πιο σπουδαίους μουσικούς της αφρικανικής ηπείρου, με τη μουσική του, αλλά και την ακτιβιστική του δράση, επέδρασε καταλυτικά στη διαμόρφωση μια άλλης πολιτιστικής και πολιτικής συνείδησης στην Αφρική, αλλά έκανε γνωστούς και τους ήχους της περιοχής αυτής σε ολόκληρο τον κόσμο.

The Past Is a Grotesque Animal
Για τη σύγχρονη ποπ ο Kevin Burns (και –κατ’ επέκταση- το συγκρότημά του Of Montreal) αποτελεί μια ιδιαίτερη και πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση για την σύγχρονη ποπ κι αυτό το φιλμ αφηγείται την ιστορία του.

Pulp: A Film About Life, Death and Supermarket
Υπήρξαν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, ενδιαφέροντα, επιδραστικά και δημιουργικά συγκροτήματα της αγγλικής ποπ στα τέλη του 20ού αιώνα κι ο αρχηγός τους Jarvis Cocker ένα από τα πιο ιδιαίτερα άτομα της καλλιτεχνικής δραστηριότητας στο μεγάλο νησί. Ξεκίνησαν από το Σέφηλντ και προσπάθησαν αρκετά χρόνια μέχρι να γίνουν γνωστοί και πολύ πετυχημένοι. Το φιλμ παρακολουθεί την ιστορία τους, τοποθετώντας τους μέσα στο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο των δεκαετιών που έδρασαν, ξεκινώντας από τη γενέτειρα τους για να φτάσουν σε ολόκληρο τον κόσμο.



Πηγή ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: