Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Πώς θα προστατέψω τη σχέση μου για να μη χωρίσω;



Καθένας θα ήθελε να ξέρει τα μυστικά του να βρει και να κρατήσει την αληθινή αγάπη-και μακάρι να υπήρχε ένα βιβλίο συνταγών που να έδειχνε τον σωστό τρόπο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια λίστα με «πρέπει» που εγγυάται την αγάπη, υπάρχουν όμως πέντε βασικά σημεία τα οποία αν κανείς τα επεξεργαστεί και τα εφαρμόσει θα βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες να πάρει όλα όσα επιθυμεί από τη σχέση του.


Βάλτε μια δόση έκπληξης στη σχέση σας
Ένα βασικό στοιχείο των επιτυχημένων σχέσεων είναι οι αμοιβαίες υποχωρήσεις: όταν το ζευγάρι έχει διαμετρικά αντίθετες απόψεις, βρίσκει τη χρυσή τομή κάπου στη μέση των δύο διαφορετικών απόψεων ή προτιμήσεων. Με αυτό τον τρόπο δείχνουν ο ένας στον άλλον ότι πραγματικά νοιάζονται και ότι επιθυμούν να δουν τον/την σύντροφό τους ευτυχισμένο. Βάζοντας μία δόση έκπληξης στη ζωή σας, δηλαδή κάνοντας κάτι που δεν το συνηθίζετε και το οποίο ξέρετε ότι αρέσει στο σύντροφό σας, είναι σαν να κάνετε μία τονωτική ένεση στη σχέση σας. Ξαφνιάζοντας ευχάριστα τον/τη σύντροφό σας με μικρές εκπλήξεις, ανανεώνετε την αίσθηση της «καινούργιας αγάπης».

Δείξτε την αφοσίωσή σας
Ένας από τους παράγοντες που συντελούν στο να δυναμώσει μια σχέση είναι όταν οι σύντροφοι δείχνουν την αφοσίωσή τους ο ένας στον άλλον. Αυτό μπορεί να γίνει με έργα ή με λόγια. Δείχνοντας την αφοσίωσή τους στο άλλο άτομο, το ζευγάρι δυναμώνει τη σχέση του και δείχνει στους ίδιους αλλά και τον περίγυρό τους ότι είναι μία ομάδα. Αφοσίωση δείχνει κάποιος όταν υποστηρίζει τον σύντροφό του απέναντι σε συγγενείς ή φίλους. Υπάρχει και ένας άλλος θετικός τρόπος, όταν δεν πρόκειται για αρνητική κατάσταση όπου χρειάζεται υπεράσπιση: όταν απλώς κανείς δηλώνει το θαυμασμό του για το σύντροφό του, του κάνει κομπλιμέντα δημοσίως, τονίζει τα προτερήματά του ή υπερηφανεύεται για τα επιτεύγματά του.

Υποστηρίξτε τον/τη σύντροφό σας
Στη ζωή προκύπτουν διαρκώς ευκαιρίες και προκλήσεις. Το σημαντικό σε μια σχέση είναι να υπάρχει ψυχολογική και πρακτική υποστήριξη όταν χρειάζεται. Το να έχει κανείς ένα σύντροφο που νοιάζεται, που αντιλαμβάνεται τα πράγματα όχι μόνο από τη δική του πλευρά ή συμφέρον αλλά και από την οπτική γωνία και τις ανάγκες του συντρόφου του είναι πολύ βασικό. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι χάσατε τη δουλειά σας: είναι πολύ πιο εύκολο να βρείτε επαγγελματικά το δρόμο σας όταν έχετε κάποιον να σας στηρίζει ψυχολογικά και να υποστηρίξει τις επιλογές και τη νέα κατεύθυνση που θέλετε να ακολουθήσετε. Όταν ο/η σύντροφός σας παρουσιάζει μια ευκαιρία ή πρόκληση, φερθείτε του όπως θα θέλατε να σας φερθούν.

Διατηρήστε μια υγιή δόση ατομικότητας
Ο προσωπικός χρόνος και -όταν υπάρχει η δυνατότητα- χώρος είναι ζωτικά για την προσωπική ανάπτυξη του ατόμου. Καθένας χρειάζεται ατομικό χρόνο και χώρο, όσο ερωτευμένος και αν είναι, ή όσα χρόνια και αν βρίσκεται σε μια σχέση. Ο λόγος; Έτσι μπορεί κανείς να κάνει τα πράγματα που του δίνουν ευχαρίστηση και να αισθανθεί ανεξάρτητο άτομο, το οποίο ορίζει τον εαυτό του και με παραμέτρους έξω από τη σχέση του. Με άλλα λόγια, όταν κανείς έχει το χρόνο να κάνει αυτά που του αρέσουν, όχι μόνο γεμίζει τις μπαταρίες του, αλλά τονώνει την αυτοπεποίθησή του και δεν έχει την αίσθηση ότι εξαρτάται αποκλειστικά από τον σύντροφό του για να περνάει καλά. Σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεται κανείς τον προσωπικό του χρόνο για να αποφορτιστεί συναισθηματικά (π.χ. από τη δουλειά) και μετά να είναι συναισθηματικά διαθέσιμος για το σύντροφό του, χωρίς να ξεσπάσει επάνω του.

Δείξτε την αγάπη σας
Πολλές φορές οι άνθρωποι λόγω της ρουτίνας, της δουλειάς, των καθημερινών ασχολιών αισθάνονται αγάπη για τον σύντροφό τους αλλά ξεχνάνε να τη δείξουν. Ωστόσο, η συναισθηματική έκφραση είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο για μια καλή σχέση: από το φιλί, τη γλυκιά κουβέντα και την τρυφερή χειρονομία, μέχρι τα γράμματα ή μηνύματα αγάπης στο κινητό ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η μικρή ή μεγάλη έκπληξη συντελούν στο να εδραιωθεί μια ζεστή, στενή σχέση. Οι μικρές πράξεις αγάπης ενώ είναι απαραίτητες, συνήθως είναι οι πρώτες τις οποίες κανείς ξεχνά και δε βάζει στο πρόγραμμά του.

Οι κανόνες της αγάπης (που συνήθως ξεχνιούνται)
1. Ποτέ μη μιλάτε άσχημα και μην υποτιμάτε τον/τη σύντροφό σας
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μία σοβαρή σχέση ή είναι παντρεμένοι προσπαθούν να ξαναβρούν αυτό το «πρώτο σκίρτημα», το πώς ήταν ο έρωτάς τους στην αρχή. Στην πορεία όμως ξεχνάνε ότι πέρα από τη μαγεία του έρωτα στο ξεκίνημα της σχέσης, είχαν θαυμασμό και σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Όταν χαθεί ο θαυμασμός και ο σεβασμός για τον σύντροφο, όταν κανείς αρχίζει και κριτικάρει τον άλλον για το κάθε τι, τότε αρχίζει και η φθορά της σχέσης. Το ζευγάρι θα πρέπει να θυμάται ότι κανείς δεν είναι τέλειος και να δέχεται το σύντροφό του με τις αδυναμίες του. Δε χρειάζεται να προσπαθεί κανείς να κάνει «τέλειο» το σύντροφό του -έτσι τον είχε αγαπήσει στην αρχή! Ας μη χαλάσει ο χρόνος κάτι που ξεκίνησε όμορφα.
2. Ποτέ μην αφήνετε τον/τη σύντροφό σας να μιλήσει άσχημα για εσάς ή να σας υποτιμήσει
Η αίσθηση της προσωπικής ακεραιότητας είναι ακρογωνιαίος λίθος της προσωπικότητας -όταν χαθεί χάνεται κι ένα κομμάτι της προσωπικής ταυτότητας. Κάθε άτομο αξίζει να του φέρονται με σεβασμό και αξία προς το πρόσωπό του. Μην το ξεχνάτε και μη βρίσκετε δικαιολογίες αν δεν το κάνει ο σύντροφός σας. Αν ο/η σύντροφός σας δε σας σέβεται, συζητήστε το μαζί του/της. Δηλώστε το πώς αισθάνεστε. Αν ο/η σύντροφός σας δεν επιθυμεί να αλλάξει, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά να αλλάξετε εσείς σύντροφο και να βρείτε ένα άτομο που θα σας εκτιμήσει γι' αυτό που είστε.

3. Διατηρήστε το ρομαντικό κομμάτι της σχέσης
Το ρομαντικό κομμάτι μιας σχέσης δε διατηρείται από μόνο του και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το ζευγάρι θα πρέπει να κάνει ορισμένα πράγματα για να το κρατήσει ζωντανό. Όταν κανείς τρέχει και δε φτάνει, ασχολείται μόνο με την εργασία του, φροντίζει μόνο για δουλειές και υποχρεώσεις και δηλώνει ότι δεν έχει χρόνο για ρομαντικά πράγματα (ενώ έχει χρόνο για όλα τα δύσκολα και τα υποχρεωτικά!) τότε, μοιραία, στερεί τη σχέση του από το πιο όμορφο κομμάτι και γίνεται κυριολεκτικά συ(ν)-ζύγος δηλαδή ζεμένος κάτω από τον ίδιο ζυγό! Μικρές ρομαντικές κινήσεις, ένα τηλεφώνημα χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, μια γλυκιά κουβέντα, ένα αγκάλιασμα πριν τον ύπνο, ένα δωράκι, διάθεση να ακούσουμε τον άλλον, να του κάνουμε μασάζ ή να κλείσουμε τραπέζι σε ένα ωραίο εστιατόριο, πολύ εύκολα διατηρούν το ρομαντικό κομμάτι μιας σχέσης.

4. Επενδύστε στην ειλικρίνεια
Η ειλικρίνεια βοηθάει στο να χτιστεί μια σωστή σχέση. Ακόμα και τα μικροψέματα, όταν αποκαλύπτονται πονάνε και πληγώνουν. Όταν κανείς αποφασίζει να υιοθετήσει μια ειλικρινή στάση, αυτό σημαίνει ότι... δεν θα πρέπει να μπλέξει σε καταστάσεις που στη συνέχεια θα απαιτήσουν μικρά ή μεγάλα ψέματα. Οι σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη, η οποία με τη σειρά της βασίζεται στην ειλικρίνεια. Κι όταν το γυαλί ραγίσει, δεν ξανακολλάει.
AdTech Ad

Γράφει η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (Πηγή psychologypages.blogspot.gr) 



ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: