Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

«Δίαιτα; Εγώ απλώς επιλέγω τι τρώω»



Δίαιτα; Είναι κάτι περισσότερο ή λιγότερο από την επιλεκτική και σωστή διατροφή; Όλο το «παιχνίδι» παίζεται στα λόγια. Προσπαθώντας να ορίσουμε τις λέξεις διατροφή και δίαιτα, μάλλον θα καταλήξουμε στο ότι, όταν χρησιμοποιούμε τη λέξη διατροφή, αναφερόμαστε συνήθως στη Μεσογειακή διατροφή, ενώ τη λέξη δίαιτα την έχουμε συνδέσει περισσότερο με ανορθόδοξες ή/και εξαντλητικές δίαιτες.


Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι δύο αυτές λέξεις φαίνεται να κρύβουν σημαντικές διαφορές. Είναι, όμως, τόσο διαφορετικές; Τελικά, πρέπει να κάνουμε δίαιτα; Να μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν στη συνέχεια.

Με την πάροδο των χρόνων, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, που έχουν καταφύγει σε κάποιον ειδικό, συνειδητοποιούν ότι ο καλός διαιτολόγος δεν είναι αυτός που σε βοηθά να μειώσεις γρήγορα το βάρος σου, αλλά αυτός που σε βοηθάει να το διατηρήσεις σταθερό και πάντα στα επιθυμητά επίπεδα.

Πολυετής έρευνες έρχονται να προσθέσουν ότι η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που δεν αντιλαμβάνεσαι ότι την εφαρμόζεις. Με απλούστερα λόγια, η εκμάθηση και υιοθέτηση νέων διατροφικών συνηθειών μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην απόκτηση, τη μείωση ή τη διατήρηση του ιδανικού βάρους ανά περίπτωση.
Υπόψιν ότι, ακόμα και αν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού καταφεύγει σε μια δίαιτα για απώλεια βάρους, υπάρχει στον αντίποδα και ένα μικρότερο ποσοστό που καταφεύγει σε ειδικούς με στόχο την απόκτηση βάρους.

Το μάτι παίζει το ρόλο του στη δίαιτα

Σερβίροντας το φαγητό σε μικρότερο πιάτο, λαμβάνουμε 22% λιγότερες θερμίδες, χωρίς να μένει το μάτι μας «παραπονεμένο». Αυτό συμβαίνει περισσότερο με τα σπιτικά γεύματα, διότι με ένα προπαρασκευασμένο φαγητό από το σούπερ μάρκετ ή κάποιο εστιατόριο, που έχει από πριν καθορισμένη μερίδα, εύκολα μπορεί να κάνουμε το λάθος και να καταναλώσουμε όλη την ποσότητα, ακόμα και αν έχουμε χορτάσει.
Αυτό είναι ένα μόνο από τα διατροφικά «τρικ» που μπορούμε να κάνουμε για να ελέγξουμε την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε.

Ας δώσουμε, όμως, ένα ακόμα παρόμοιο παράδειγμα. Ο τύπος του ποτηριού που πίνουμε ένα ποτό, παίζει σημαντικό ρόλο στη τελική ποσότητα που θα καταναλώσουμε. Πίνοντας σε χαμηλό και πλατύ ποτήρι, καταλήγουμε με 30% περισσότερη ποσότητα και επομένως θερμίδες, από ότι όταν πίνουμε σε ψηλό και στενό ποτήρι.

Και αυτό, επειδή συνήθως δεν κοιτάμε το πλάτος, αλλά δίνουμε κυρίως έμφαση στο ύψος. Ακόμη και το «εκπαιδευμένο» μάτι του μπάρμαν που θα ρίξει μια μεζούρα αλκοόλ στο ποτήρι, θα προσθέσει περισσότερη ποσότητα στο χαμηλό και πλατύ ποτήρι από ότι στο ψηλό και στενό. Αυτό είναι κάτι που εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζεται και έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

«Μα εγώ προσέχω πάντα την ποσότητα.» Μήπως φταίει η ποιότητα;

Ο Έλληνας συνηθίζει να καταναλώνει καφέ καθημερινά, κάτι που από μόνο του στα πλαίσια της λογικής δεν είναι κακή συνήθεια.
Ωστόσο, η ζάχαρη που προσθέτουμε συνήθως στο ρόφημά μας, μας φορτώνει με πολλές «κενές» θερμίδες, δηλαδή θερμίδες που δεν συνοδεύονται από μικροθρεπτικά συστατικά. Αυτές, σε δεύτερο επίπεδο, μεταφράζονται σε επιπλέον βάρος.
Σκεφτείτε ότι μια μερίδα γλυκού περιέχει περίπου 2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη, όσο δηλαδή και ο καφές σας. Ενώ δύο γλυκά την ημέρα για πολλούς ακούγονται πολλά, γιατί δε συμβαίνει το ίδιο με δύο καφέδες;

Φυσικά, αυτά τα επιπλέον κιλά προστίθενται με τόσο αργούς ρυθμούς, που δεν γίνονται αντιληπτά. Προφανώς δεν εννοούμε ότι ο «γλυκός» καφές παχαίνει ή ότι μια μερίδα γλυκού είναι απαγορευτική. Χρειάζεται, όμως, η κατανάλωσή τους να γίνεται με μέτρο.
Όταν αυτές οι «γλυκές» συνήθειες γίνονται εξάρτηση και η κατανάλωσή τους κατά συνέπεια είναι υπερβολική, τότε πραγματικά χρειάζεται να κάνουμε έναν απολογισμό και να αναθεωρήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες.

Ήδη από τις πρώτες επισκέψεις σας στο διαιτολόγο, έχετε αποκτήσει μια εικόνα για το ποιες διατροφικές σας συνήθειες είναι καλές και ποιες «παραστρατήματα». Παρ’ όλα αυτά, κάποιες φορές, ακόμα και όταν ολοκληρωθούν οι συνεδρίες με το διαιτολόγο, οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες επιστρέφουν.

«Γιατί συμβαίνει αυτό; Εγώ φταίω;»

Και ναι και όχι. Το άτομο φταίει γιατί δε δείχνει πολλές φορές την απαραίτητη εγκράτεια. Αλλά συμβαίνει και κάτι άλλο. Αυτό, λοιπόν, το «κάτι άλλο» μας το φανερώνει έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Cornell σε 60 προπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι για 90 λεπτά ενημερώθηκαν με ομιλία ειδικού και προβολή βίντεο σχετικά με την σημαντικότητα του μεγέθους της μερίδας στο φαγητό τους. Στη διάρκεια της παρουσίασης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διαφορετική πρόσληψη θερμίδων, ανάλογα με το μέγεθος του μπολ που χρησιμοποιείται.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν από τους ερευνητές σε δύο ομάδες, οι οποίες προσκλήθηκαν σε ένα πάρτι. Οι δύο ομάδες διασκέδασαν σε διαφορετικά δωμάτια, στα οποία η μόνη διαφορά ήταν το μέγεθος του μπολ που τους δόθηκε για να τοποθετήσουν τα σνακ που θα έτρωγαν.
Όταν, λοιπόν, αργότερα μετρήθηκαν οι ποσότητες και οι θερμίδες που καταναλώθηκαν, φάνηκε ότι καθένα από τα μέλη της ομάδας που διασκέδαζε τρώγοντας από τα μεγάλα μπολ, κατανάλωσε 200 θερμίδες περισσότερες από τα μέλη της άλλης ομάδας.

Το ερώτημα που τέθηκε στα άτομα της ομάδας, δεδομένου ότι είχαν παρακολουθήσει τη σχετική παρουσίαση, ήταν γιατί δεν κατανάλωσαν, ειδικά εφόσον γνώριζαν, το σωστό μέγεθος μερίδας.
Η απάντηση ήταν ότι δεν αναλογίστηκαν την ποσότητα που κατανάλωναν ή δεν σκέφτηκαν ότι το μέγεθος του μπολ θα αύξανε την κατανάλωσή τους. Δικαιολογίες δηλαδή! Η αλήθεια είναι διαφορετική. Όταν η καθημερινότητά μας βομβαρδίζεται από δεκάδες προς επίλυση ζητήματα, πώς μπορούμε να προγραμματίσουμε με απόλυτη συναίσθηση 21 γεύματα την εβδομάδα; Αν λάβουμε, δε, υπόψη και τα σνακ το συνολικό νούμερο των γευμάτων μας ανά εβδομάδα είναι τεράστιο.

Κι αν σας πούμε ότι κατά τη διάρκεια ενός γεύματος σκεφτόμαστε τουλάχιστον τέσσερα τηλέφωνα που πρέπει να γίνουν στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, αντιλαμβάνεστε ότι η διατροφική γνώση δεν είναι αρκετή να υπερνικήσει τον προγραμματισμό της ημέρας.

Το να σκεφτόσαστε τι τρώτε καθημερινά, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τον αποτελεσματικό έλεγχο του βάρους σας, όμως απ’ ότι φαίνεται, μάλλον δεν λειτουργεί μακροπρόθεσμα για τους περισσότερους. Πρέπει, λοιπόν, να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες, έτσι ώστε να καλύπτουμε τη βιολογική και «γευστική» μας πείνα, χωρίς παράλληλα να υπερφορτωνόμαστε με θερμίδες.

Μάθετε να ζείτε σε ένα σπίτι, όπου τα διαθέσιμα τρόφιμα είναι αυτά που χρειάζονται για τα γεύματά σας και όχι σε περίσσεια. Αντικαταστήστε τα θερμιδικά φορτωμένα σνακ με άλλα ελαφρύτερα, χωρίς αυτά να είναι πιο άνοστα, και δώστε μια δεύτερη ευκαιρία σε τρόφιμα που παλαιότερα είχατε απορρίψει. Λίγα παιδιά αγαπούσαν γευστικά το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το πατζάρι. Γιατί οι περισσότεροι ενήλικες τα προτιμούν; Το «κλειδί» για το τελευταίο βήμα είναι η εκ νέου δοκιμή.
Προκειμένου να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που τελικά σας αρέσει, πρέπει να μπείτε στη διαδικασία να δοκιμάσετε διαφορετικά υλικά και τρόπους μαγειρέματος και να εμπλουτίσετε την κουζίνα σας με μπαχαρικά και αρωματικά βότανα.

Και ποτέ μην ξεχνάτε: Κανένα τρόφιμο δεν είναι απαγορευμένο ή «κακό». Όλα μπορούν να καταναλώνονται εντός ορίων. Ο οργανισμός «συγχωρεί», αλλά όχι την υπερβολή.



ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: