Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Ασθένειες και σεξ: Βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε



Οι ασθένειες που μεταδίδονται από το σεξ είναι μολύνσεις οι οποίες προσβάλλουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες και μεταδίδονται από άτομο σε άτομο κατά τη σεξουαλική επαφή. Οι αιτίες που προκαλούν τις μολύνσεις αυτές είναι βακτήρια, παράσιτα και ιοί.
Οι συχνότερες ασθένειες που μεταδίδονται κατά τη σεξουαλική επαφή είναι:


• Η μόλυνση από τα βακτήρια χλαμύδια
• Η γονόρροια, που προκαλείται από το βακτήριο του γονόκοκκου
• Ο έρπης γεννητικών οργάνων
• Η μόλυνση από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS
• Τα οξυτενή κονδυλώματα, μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV
• Η μόλυνση από τριχομονάδες
• Η σύφιλη

Όπως είπαμε και παραπάνω, οι μολύνσεις αυτές προσβάλλουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα που προκαλούν στις γυναίκες είναι σοβαρότερα.

Οι μολύνσεις που μεταδίδονται από τα βακτήρια μπορούν να θεραπευθούν και συχνά επιτυγχάνεται ίαση. Μερικές από τις εν λόγω νόσους είναι η μόλυνση από τα χλαμύδια, η γονόρροια, η τριχομονίαση και η σύφιλη.

Οι μολύνσεις που προκαλούνται από ιούς μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο αλλά η ίαση με εκρίζωση από τον οργανισμό του ιού δεν μπορεί να επιτευχθεί. Δηλαδή, εάν κάποιος μολυνθεί με ιό που μεταδίδεται κατά το σεξ, θα έχει για πάντα τον ιό. Μερικές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες που προκαλούνται από ιούς είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων, τα οξυτενή κονδυλώματα, το AIDS λόγω HIV, η ηπατίτιδα Β και η μόλυνση από τον ιό CMV (κυτταρομεγαλοϊός).

Όταν η διάγνωση και η θεραπεία γίνονται έγκαιρα, οι περισσότερες σεξουαλικές μολύνσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά.
Η ορθή χρήση προφυλακτικών από λάτεξ μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο προσβολής και μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Ωστόσο, δεν απομακρύνει πλήρως τον κίνδυνο προσβολής από αυτές.

Μερικά κοινά συμπτώματα
Οι ασθένειες του σεξ μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία ανθρώπων που είναι σεξουαλικά ενεργοί. Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 50% των περιπτώσεων των νόσων αυτών καταγράφονται σε νέους ανθρώπους ηλικίας από 15 έως 24 ετών.

Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με το είδος της μόλυνσης που τα προκάλεσε και μεταξύ αυτών τα συχνότερα είναι:

• Ασυνήθιστες εκκρίσεις από το πέος ή τον κόλπο
• Πληγές ή εξογκώματα στις περιοχές των γεννητικών οργάνων
• Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
• Φαγούρα και ερυθρότητα στη γεννητική περιοχή
• Φαγούρα, πόνος ή αιμορραγία από την περιοχή του πρωκτού

Εξέταση και διάγνωση
Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό, στην κλινική εξέταση και σε τεστ που θα διενεργήσει ο γιατρός. Τα τεστ διαφέρουν ανάλογα με το ποιος είναι ο μολυσματικός παράγοντας που προκάλεσε τη νόσο.

Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει την επισκόπηση της περιοχής των γεννητικών οργάνων, της στοματικής κοιλότητας και του πρωκτού. Στις γυναίκες χρειάζεται να γίνει γυναικολογική εξέταση. Εάν υπάρχουν εκκρίσεις ή ανοικτά έλκη μπορούν να ληφθούν δείγματα για εξετάσεις. Επίσης, είναι δυνατό να γίνουν αναλύσεις αίματος και ούρων.

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι πολλά συμπτώματα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νόσων εμφανίζονται, υποχωρούν και μετά εμφανίζονται ξανά. Ο κύκλος αυτός μπορεί να συμβεί πολλές φορές και αυτό δε σημαίνει ότι όταν υποχωρούν ο ασθενής έχει ιαθεί χωρίς ιατρική θεραπεία.

Θεραπεία και πρόληψη
Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο της νόσου που μεταδόθηκε από τη σεξουαλική επαφή. Σε μερικές παθήσεις χρειάζονται φάρμακα από το στόμα ή ενέσεις με στόχο την εξάλειψη του μολυσματικού παράγοντα από τον οργανισμό. Σε άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχει θεραπεία εξάλειψης του μολυσματικού παράγοντα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως για παράδειγμα στον έρπητα των γεννητικών οργάνων, η θεραπεία έχει στόχο την ανακούφιση του ασθενούς.

Η πρόληψη είναι καθοριστική για τον περιορισμό της μάστιγας των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νόσων. Ο μόνος τρόπος για την απόλυτη ασφάλεια από τις παθήσεις αυτές είναι η αποχή από κάθε μορφής σεξουαλική δραστηριότητα, κάτι που είναι αδύνατο.

Για τους ανθρώπους που είναι σεξουαλικά ενεργοί χρειάζονται μέτρα για ασφαλές σεξ όπως:

• Κάθε φορά που γίνεται κολπικό, στοματικό ή πρωκτικό σεξ απαιτείται η χρήση προφυλακτικού
• Χρειάζεται να γνωρίζετε τον ερωτικό σας σύντροφο κατά πόσο πάσχει ή όχι από σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο
• Χρειάζονται τακτικές ιατρικές εξετάσεις, ιδιαίτερα εάν κάποιος έχει περισσότερους από ένα σεξουαλικούς συντρόφους

Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει:

• Πώς μπορεί να προφυλάσσεται από τις ασθένειες που μεταδίδονται με το σεξ
• Τι πρέπει να κάνει για να μη μεταδίδει τη μόλυνση εάν ήδη πάσχει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο
• Ποιες είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες εάν προσβληθεί από μόλυνση που μεταδίδεται κατά το σεξ





ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: