Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Πότε μας έρχονται οι φαεινές ιδέες;

Οι καλύτερες ιδέες έρχονται όταν χαμηλώνουμε τα φώτα;
Το κλειδί της έμπνευσης ίσως βρίσκεται σε δωμάτια με αμυδρό φωτισμό ή τελείως σκοτεινά, σύμφωνα με Γερμανίδες ερευνήτριες των πανεπιστημίων Stuttgart και Hochenheim. Όπως ισχυρίζονται, όταν το φως χαμηλώνει, ο εγκέφαλος συγκεντρώνεται καλύτερα και σκέφτεται πιο δημιουργικά. Αυτό μάλιστα αποδεικνύεται στην πράξη, αν σκεφτεί κανείς ότι τα πιο ευφάνταστα μυαλά στην ιστορία εμπνεύστηκαν σε περιβάλλον με αμυδρό φωτισμό.
Όταν σβήνουν τα φώτα, ανάβει ο εγκέφαλος
Σύμφωνα με τη γερμανική μελέτη, ο χαμηλός φωτισμός (έως το πλήρες σκοτάδι) μας απελευθερώνει από τους περιορισμούς, μειώνει τις αναστολές μας και δίνει μια αίσθηση ελευθερίας, μαζί με επιθυμία για εξερεύνηση. Είναι η κατάλληλη στιγμή για παραγωγή νέων ιδεών, καθώς και για τη διερεύνηση της βέλτιστης λύσης σε κάθε πρόβλημα. Επίσης συμβαίνει και κάτι άλλο: στο σκοτάδι τα οπτικά ερεθίσματα μειώνονται. Ο εγκέφαλος δεν ασχολείται πλέον με το να παρατηρεί και να αναλύει τις εικόνες του περιβάλλοντος, οπότε η συγκέντρωσή του αυξάνεται. Όπως έχει παρατηρηθεί, στο σκοτάδι σκεφτόμαστε πιο σφαιρικά τα πράγματα από ό,τι στο φως – κάνοντας αναλύσεις ανωτέρου επιπέδου.
Σκέψου στα σκοτεινά – δράσε στο φως
Βέβαια, όπως σημειώνουν οι ερευνήτριες, μπορεί μεν να συλλαμβάνουμε μια καλή ιδέα στα σκοτεινά, όμως από τη στιγμή που θα φωτιστεί το μυαλό μας, ο συλλογισμός και η υλοποίηση της ιδέας χρειάζονται οπωσδήποτε άπλετο φως. Είναι όπως στα κόμικς, εξηγούν, όπου μια λάμπα ανάβει ξαφνικά επάνω από το κεφάλι κάποιου… φωτισμένου την ώρα που εκείνος αναφωνεί «Εύρηκα!».

SHARE THIS

0 σχόλια: