Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Απεβίωσε ο Ρίτσαρντ Ατένμπορο



Ο Βρετανός σκηνοθέτης, παραγωγός και ηθοποιός Ρίτσαρντ Ατένμπορο απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια, μετέδωσε το BBC επικαλούμενο τον γιο του και ανακοίνωσε η BAFTA, η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης.


Ίσως το σημαντικότερο έργο του Ατένμπορο ως σκηνοθέτη να είναι η επική ταινία Γκάντι (1982), η οποία κέρδισε οκτώ βραβεία Όσκαρ, περιλαμβανομένων αυτών της Καλύτερης Ταινίας και της Καλύτερης σκηνοθεσίας, ενώ είχε παίξει ρόλους σε πολλά φιλμ, περιλαμβανομένης και της ταινίας επιστημονικής φαντασίας Jurassic Park.

«Η ηθοποιία του στο Brighton Rock ήταν λαμπρή, η σκηνοθεσία του στο Γκάντι ήταν καταπληκτική. Ο Ρίτσαρντ Ατένμπορο ήταν ένας από τους μεγάλους του κινηματογράφου», έγραψε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Ρίτσαρντ Σάμιουελ Ατένμπορο γεννήθηκε την 29η Αυγούστου 1923 στο Κέμπριτζ της Αγγλίας.

Χρίστηκε ιππότης το 1976 και έγινε βαρόνος τον Ιούνιο του 1993.

Ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του φυσιοδίφη και παρουσιαστή Ντέιβιντ Ατένμπορο.

Ο πατέρας του Φρέντερικ ήταν καθηγητής πανεπιστημίου. Η μητέρα του συμμετείχε σε κινητοποιήσεις εναντίον του Ισπανού δικτάτορα στρατηγού Φράνκο και προσέφερε φροντίδες στους πρόσφυγες του Ισπανικού Εμφυλίου στη Βρετανία.

Ο Ατένμπορο, που έλεγε ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός από την ηλικία των τεσσάρων ετών, έλαβε μια υποτροφία για τη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης το 1941.

Εκείνη τη χρονιά έκανε επίσης το ντεμπούτο του στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου και το 1942 έπαιξε στην πρώτη του ταινία.

Αργότερα κατατάχθηκε στην βρετανική Πολεμική Αεροπορία, τη RAF, έγινε πιλότος και προσφέρθηκε εθελοντικά να ενταχθεί σε μια μονάδα η οποία τραβούσε αεροφωτογραφίες πάνω από τη Γερμανία.

Έπαιξε απροσάρμοστους και αδικημένους χαρακτήρες σε ταινίες που γυρίστηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως στα φιλμ Brighton Rock, Seance on a Wet Afternoon, ή 10 Rillington Place.

Ο βραχύσωμος, στρογγυλοπρόσωπος άνδρας έμελλε να έχει μια μακριά σταδιοδρομία, για έξι δεκαετίες, στο βρετανικό θέατρο και στον κινηματογράφο.

Αλλά ήταν η πέμπτη ταινία που γύρισε ως σκηνοθέτης —το φιλμ Γκάντι, το οποίο σχεδίαζε και ονειρευόταν επί χρόνια—, που τον καθιέρωσε ως μια από τις γνωστότερες προσωπικότητες του κινηματογράφου από τη Βρετανία και του εξασφάλισε περίβλεπτα βραβεία.

Η επική ταινία του 1982, η παραγωγή της οποίας στοίχισε 22 εκατ. δολάρια, κέρδισε οκτώ βραβεία Όσκαρ, περιλαμβανομένου αυτού της Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Ο αριθμός των βραβείων είναι ιστορικό ρεκόρ για βρετανική ταινία.

Ήταν επίσης ένας δαιμόνιος επιχειρηματίας, αλλά και ένας ακούραστος εργάτης για λογαριασμό διαφόρων φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Ένα μέρος από τα δικά του κέρδη από την ταινία Γκάντι πήγε σε οργανώσεις όπως η Save the Children και τα Άσραμ (τα πτωχοκομεία) του ιδίου του Μαχάτμα Γκάντι στην Ινδία.

Ο Ατένμπορο είχε υποστεί εγκεφαλικό το 2008 και είχε καθηλωθεί σε αναπηρικό αμαξίδιο έκτοτε.

Ζούσε σε έναν οίκο ευγηρίας για θεατράνθρωπους μαζί με τη σύζυγό του, την ηθοποιό Σίλα Σιμ, την οποία είχε παντρευτεί σε ηλικία 21 ετών.



ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: