Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Οι “κρυφές” χρεώσεις τηλεφωνίας



Πόσες φορές δεν μας έχει έρθει ένας υπερχρεωμένος λογαριασμός του σταθερού ή του κινητού μας τηλεφώνου; Κι αν όχι υπερχρεωμένος, σίγουρα παραπάνω απ' ότι συμφωνήσαμε με την ευγενική υπάλληλο που μας παρότρυνε να κάνουμε φορητότητα προς την εταιρεία της. Ή πόσες φορές βάζουμε 10€ κάρτα και μαθαίνουμε ξαφνικά ότι το υπόλοιπο έχει πέσει στα τάρταρα; Σ' αυτό το άρθρο, θα σας παραθέσουμε κάποιες συνηθισμένες “κρυφές” χρεώσεις που μας κάνουν κάποιες φορές να απορούμε.

Βασική συμβουλή: ποτέ μην θεωρείτε τις λεγόμενες τελικές τιμές πραγματικά τελικές. 

Όλες οι τιμές που συμφωνείτε με τους εκπροσώπους των εταιρειών περιλαμβάνουν μόνο τον Φ.Π.Α. από έξτρα χρεώσεις κι αυτό επειδή ως φόρος είναι ο μόνος που είναι σταθερός. 

Φροντίστε σε όλες τις διαπραγματεύσεις σας να τον αφαιρείτε και να κάνετε υπολογισμούς στις καθαρές τιμές (σημ.: για να αφαιρέσετε τον ΦΠΑ από ένα ποσό, πρέπει να το διαιρέσετε με τον αριθμό 1,23 ή 1,όσο-είναι-ο-ΦΠΑ. Για παράδειγμα, στην τιμή 40€, το καθαρό ποσό είναι 40/1,23=32,52€). Αφού κάνετε αυτήν την αφαίρεση, αρχίζετε να προσθέτετε ή να αφαιρείτε.

- Τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας: αυτός ο φόρος είναι κλιμακωτός για τους συνδρομητές συμβολαίου (έως 50€ 12%, έως 100€ 15%, έως 150€ 18% και άνω των 150€ 20%) και σταθερός για τους συνδρομητές καρτοκινητής (12%). Για τα συμβόλαια, αυτός υπολογίζεται επί της καθαρής τιμής (στο παράδειγμά μας, υπολογίζουμε (32,52€ + 12%) + 23%) = 44,80€). Στους συνδρομητές καρτοκινητής, απλώς αφαιρείται από το ποσό της ανανέωσης (στα 5€ 0,60€, στα 10€ 1,20€ κ.ο.κ.). Σημειώστε ότι όλοι οι φόροι προστίθενται στο τέλος – ο ΦΠΑ είναι πάντα τελευταίος.

- Εάν έχετε συμφωνήσει κάποια ποσοστιαία έκπτωση, αυτή γίνεται στο πάγιο του λογαριασμού και όχι σε όλες τις χρεώσεις σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε συμφωνήσει 40% έκπτωση και έχετε πραγματοποιήσει χρεώσιμες κλήσεις εξωτερικού, οι δεύτερες θα τιμολογηθούν κανονικά. Στο παράδειγμά μας, η έκπτωση γίνεται στο 32,52€: (((32,52€ - 40%) + 12%) + 23%) = 26,88€. Σημειώστε ότι οι ποσοστιαίες εκπτώσεις αφαιρούνται πάντα πρώτες.

- Επίσης, εάν δικαιούστε έκπτωση λόγω επιδότησης, και αυτή αφαιρείται στην αρχή ως καθαρό ποσό. Δηλαδή, εάν σας είπαν ότι δικαιούστε -5€ κάθε μήνα, τότε αφαιρείτε τον ΦΠΑ από το ποσό αυτό (μένουν 4,07€) και το αποτέλεσμα το αφαιρείτε από το πάγιο. Στην περίπτωσή μας, το τελικό ποσό βγαίνει 21,27€.

- Μία άλλη κρυφή χρέωση είναι (συνήθως στα σταθερά) κάποιες υπηρεσίες τηλεφωνίας, όπως εκτροπή, αναγνώριση κλήσεων, απόκρυψη αριθμού, φραγή κ.λπ. Πολλές εταιρείες έχουν ενσωματώσει κάποιες από αυτές στα πάγια.

- Σε κάποια καρτοκινητά, χρεώνεται ένα εφάπαξ ποσό (συνήθως 1€) κάθε φορά που μπαίνετε στο διαδίκτυο (εάν δεν έχετε δωρεάν όγκο από κάποιο πακέτο). Το ποσό αυτό συνήθως “προπληρώνει” μία ημέρα πρόσβασης στο ίντερνετ ή κάποιο στάνταρ όγκο δεδομένων.

- Παράλληλα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ο πρώτος λογαριασμός μιας σύνδεσης χρεώνεται παραπάνω. Αυτό γίνεται γιατί τα πάγια προπληρώνονται στους λογαριασμούς, άρα στον πρώτο λογαριασμό πληρώνετε αναλογικά το πάγιο του τρέχοντος μήνα (με την ημέρα) και ολόκληρο το πάγιο του επόμενου μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της εταιρείας σας για να μάθετε που οφείλονται οι έξτρα χρεώσεις (δυστυχώς, σχεδόν πάντα υπάρχει ένας λόγος που δεν μπορείτε να αντικρούσετε, αλλά η προσπάθεια μετράει).




ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: