Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Εκεχειρία 72 ωρών στη Γάζα



Τέθηκε σε ισχύ στις 8 το πρωί της Παρασκευής η ανθρωπιστική εκεχειρία 72 ωρών στην οποία συμφώνησαν το Ισραήλ και η Χαμάς. Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει νέα διπλωματική πρωτοβουλία στο Κάιρο, προκειμένου να υπάρξει οριστική κατάπαυση του πυρός.


Στους 1.458 οι νεκροί από την παλαιστινιακή πλευρά, ενώ το Ισραήλ μετρά 61 στρατιώτες νεκρούς.

«Αξιωματούχοι και των δύο πλευρών επιβεβαίωσαν ότι συμφώνησαν στην πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ και του ΟΗΕ. Καθόλη τη διάρκεια των 72 ωρών οι δυνάμεις και των δύο πλευρών θα παραμείνουν στις θέσεις τους» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κοινό ανακοινωθέν του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι και του ΓΓ του ΟΗΕ.

Η εκεχειρία θα επιτρέψει στα σωστικά συνεργεία να αναζητούν εγκλωβισμένους στα ερείπια κτιρίων, αλλά και στους κατοίκους της Γάζας να επιστρέψουν στις γειτονιές τους για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται τα σπίτια τους. Στο ίδιο ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς θα μεταβούν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για συνομιλίες με στόχο την οριστική κατάπαυση του πυρός.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις εξελίξεις, Μιλώντας από την Ινδία τόνισε ότι «δεν είναι ώρα για συγχαρητήρια, αλλά για αποφασιστική στάση στα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

«Συστήνουμε σε όλα τα μέρη αυτοσυγκράτηση μέχρι να ξεκινήσει η εκεχειρία και πλήρη συμμόρφωση στην αναληφθείσα δέσμευσή τους κατά τη διάρκεια της παύσης των εχθροπραξιών» δήλωσαν Κέρι και Μπαν Κι Μουν, προσθέτοντας ότι «η εκεχειρία είναι κρίσιμης σημασίας διότι θα προσφέρει πολύτιμη ανακούφιση στους αμάχους που πλήττονται από τη βία».

«Σοβαρές» διαπραγματεύσεις

Ο Τζον Κέρι χαρακτήρισε την τριήμερη κατάπαυση του πυρός ως μια «ευκαιρία για ηρεμία» και τόνισε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι δύο πλευρές να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να βρουν κοινά σημεία.

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι άνθρωποι να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει κοινό έδαφος συνεννόησης», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο αιγύπτιος ομόλογός του πρόκειται να καλέσει στο Κάιρο τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ώστε να λάβουν μέρος σε «σοβαρές» διαπραγματεύσεις και ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν με μικρή αντιπροσωπεία στις συνομιλίες.

Η Χαμάς, η κυρίαρχη ένοπλη ομάδα στη Λωρίδα της Γάζας, δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει την τριήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε με το Ισραήλ.

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών και έχοντας στο νου την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο λαός μας, οι οργανώσεις αντίστασης συμφώνησαν στην 72ωρη ανθρωπιστική, αμοιβαία εκεχειρία που θα ξεκινήσει την Παρασκευή το πρωί, εφόσον όμως και η άλλη πλευρά τηρήσει τη συμφωνία», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Aμπου Ζούχρι.

«Oλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις είναι ενωμένες σε αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε ο Αμπου Ζούχρι.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει αποδεχθεί την πρόταση για τριήμερη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός με τις ένοπλες ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ έχει αποδεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ-ΟΗΕ για 72ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, η οποία θα ξεκινήσει την Παρασκευή το πρωί», είπε ο αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.\

Λευκός Οίκος: Ευελπιστούμε σε μόνιμη συμφωνία

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υποστηρίζει σθεναρά τη νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε για «αυτοσυγκράτηση» τις ώρες πριν από την έναρξη της εκεχειρίας. «Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση έως ότου ξεκινήσει αυτή η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ ευελπιστούν πως είναι δυνατό να ξεκινήσουν «άμεσα» συνομιλίες στο Κάιρο για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας.

«Πιστεύουμε ότι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες περί ασφάλειας από την πλευρά του Ισραήλ και να επιτραπεί στους Παλαιστινίους της Γάζας να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή είναι μέσω μιας μόνιμης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Της ανακοίνωσης εκεχειρίας προηγήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο κάλεσε αργά το βράδυ της Πέμπτης να ισχύσει μια «άμεση και χωρίς όρους εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας και πρότεινε παράλληλα να υπάρξουν παύσεις των επιχειρήσεων για ανθρωπιστικούς λόγους προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό.

Ωστόσο, η δήλωση αυτή του ΣΑ, το οποίο συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών επί τέσσερις ώρες, δεν περιέχει καμιά αναφορά στον βομβαρδισμό προχθές Τετάρτη ενός σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα, όπου είχαν καταφύγει για να προστατευτούν και βρήκαν τον θάνατο ή τραυματίστηκαν αρκετοί παλαιστίνιοι άμαχοι.



ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: