Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Πιο επιρρεπείς το βράδυ στις ανήθικες αποφάσεις οι «πρωινοί τύποι»



Οι «πρωινοί τύποι» δηλαδή όσοι είναι σε εγρήγορση τις πρωινές ώρες της ημέρας, είναι πιθανότερο το βράδυ να επιδεικνύουν ανήθικη συμπεριφορά, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.


Η μελέτη «The Morality of Larks and Owls» εξέτασε τη σχέση μεταξύ λήψης ηθικών αποφάσεων και του χρονοτύπου των ανθρώπων, δηλαδή πότε έχει περισσότερη ενέργεια το άτομο ή πόσο θέλει να κοιμάται πιο πολύ.

Ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Τζονς Χόπκινς, Ουάσινγκτον και του Χάρβαρντ μελέτησαν τη συμπεριφορά 200 ατόμων, τα οποία είχαν κληθεί να επιλύσουν προβλήματα λογικής και να παίξουν παιχνίδια, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι αξιολογούνταν με βάση την ηθικότητά τους.

Οι επιστήμονες παρείχαν και χρηματική ανταμοιβή, έως 10 δολάρια για την ολοκλήρωση των τεστ εντός χρόνου. Παράλληλα κατέγραφαν τον τρόπο με τον οποίο οι εθελοντές αυτό-αξιολογούσαν την αποτελεσματικότητά τους.

Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπίστωσαν ότι, οι πρωινοί και οι βραδινοί τύποι είχαν διαφορετικά επίπεδα εντιμότητα ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι υπήρχε έντονος συσχετισμός μεταξύ εντιμότητας και χρονότυπου, δηλαδή οι πρωινοί τύποι ήταν πιο έντιμοι το πρωί και οι νυχτερινοί τύποι πιο ηθικοί τα βράδια.

Το επίπεδο ανηθικότητας ήταν ιδιαιτέρως αυξημένο όταν τα άτομα βρίσκονταν εκτός του χρονικού ορίου της ημέρας που ήταν συνήθως σε εγρήγορση.

«Η ηθική συμπεριφορά είναι πιθανότερη όταν οι άνθρωποι ‘ταιριάζουν’ στις διάφορες καταστάσεις», εξηγούν οι ερευνητές.

Τα συμπεράσματα της έρευνας ενδεχομένως να έχουν βαρύνουσα σημασία στην επαγγελματική ζωή των ανθρώπων, ειδικά όταν απαιτείται εντιμότητα και ηθική.

Επίσης, οι επιστήμονες αναρωτούνται πως το εργασιακό ωράριο και η δομή της εργάσιμης ημέρας θα μπορούσαν να βελτιωθούν βάσει του γεγονότος ότι ο χρονότυπος του ανθρώπου παίζει ρόλο στην λήψη σημαντικών αποφάσεων.




SHARE THIS

0 σχόλια: