Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Τι χαρίζει στο σώμα μας κάθε βιταμίνη



Τι χαρίζει στο σώμα μας κάθε βιταμίνη
Βιταμίνη Α: Δρα αντιοξειδωτικά και βοηθάει στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης των κυττάρων και ιστών του σώματος, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα μαλλιά. Η πρόσληψή της μπορεί να γίνει είτε μέσω ζωικών είτε μέσω φυτικών τροφών.. και πιο συγκεκριμένα μέσα από κόκκινο κρέας, γάλα, τυρί, αυγό, σπανάκι, μπρόκολο, καρότο, λάχανο, βερίκοκα και συκώτι ψαριού. Παρατεταμένη ανεπαρκής πρόσληψη της βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των μαλλιών ή και σε παθολογικές καταστάσεις όπως η απολέπιση και η πιτυρίδα.

Βιοτίνη: Έχει σημαντικές αντιγηραντικές ιδιότητες, αποτρέποντας το γκριζάρισμα των μαλλιών, και παίζει ρόλο στη βελτίωση του μεταβολισμού του λίπους στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Οι κυριότερες πηγές της είναι αβγά, συκώτι, ρύζι, γάλα και δημητριακά.


Βιταμίνη C: Συμβάλλει στον σχηματισμό του κολλαγόνου, το οποίο συνδέει τους ιστούς, και στη γενικότερη υγεία της κεφαλής. Βρίσκεται σε τροφές όπως τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, οι ντομάτες, τα σκουροπράσινα λαχανικά, οι πατάτες και οι πιπεριές.

Σίδηρος: Η έλλειψή του οδηγεί σε έντονη τριχόπτωση. Η ικανοποιητική πρόσληψη σιδήρου, κυρίως μέσα από πηγές όπως το κόκκινο κρέας και λιγότερο από το κοτόπουλο, το αβγό, το ψάρι και τις φυτικές του πηγές είναι σημαντική για την υγεία των μαλλιών.

Βιταμίνες Β6 και Β12: Είναι σημαντικές για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμογλοβίνης, που μεταφέρει οξυγόνου από τους πνεύμονες σε άλλους ιστούς του σώματος, όπως είναι τα μαλλιά. Μειωμένη πρόσληψη μπορεί να καταλήξει σε μειωμένη προσφορά αίματος και οξυγόνου στα μαλλιά και κατά συνέπεια σε κατεστραμμένα μαλλιά. Η βιταμίνη Β6 αποτρέπει την τριχόπτωση και βρίσκεται κυρίως σε τροφές όπως κοτόπουλο, ψάρι, χοιρινό, συκώτι και σόγια, καρποί και λαχανικά, ενώ η
βιταμίνη Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε ζωϊκές πηγές όπως είναι το συκώτι, τα αβγά, το ψάρι και το γάλα.

Χαλκός: Συμβάλλει στο σχηματισμό της αιμογλοβίνης που είναι απαραίτητη για τη μεταφορά οξυγόνου στα ερυθροκύτταρα του αίματος. Πηγές του χαλκού είναι τα όργανα όπως το συκώτι, τα θαλασσινά, οι σπόροι και τα φιστίκια.

Ψευδάργυρος: Παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της κερατίνης (βασικής δομικής πρωτεΐνης των μαλλιών). Η πρόσληψή του γίνεται από κρέας, συκώτι, θαλασσινά, αβγά, και σόγια.

Βιταμίνη Ε: Βοηθάει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στο κεφάλι. Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα αμύγδαλα και τα φασόλια.

Βιταμίνες Β5 και Β3: Αποτρέπουν την τριχόπτωση και τα προβλήματα με τα μαλλιά. Πλούσιες τροφές είναι τα δημητριακά, το οργανικό κρέας και ο κρόκος του αβγού (για την Β5) και το ψάρι, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το κόκκινο κρέας (για την Β3).



SHARE THIS

0 σχόλια: