Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ποιός είναι ο σωστός ρυθμός αδυνατίσματος



Ο ρυθμός της απώλειας των κιλών εξαρτάται πάντα από την ενέργεια που προσλαμβάνει και που καταναλώνει κάποιος που προσπαθεί να χάσει κιλά. Μειώνοντας τις συνολικές θερμίδες της διατροφής σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτές που καταναλώνονται προκαλούμε μείωση του σωματικού βάρους ανάλογο με το μέγεθος του ενεργειακού ελλείμματος.


Η πρόβλεψη όμως από έναν γιατρό για τον ρυθμό απώλειας του σωματικού βάρους είναι πολύ δύσκολη, διότι εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες στη διαδικασία του αδυνατίσματος. Για παράδειγμα οι ελαφρά υπέρβαροι όταν καταγράφουν τι τρώνε υποεκτιμούν την θερμιδική πρόσληψη κατά 15 με 30%, ενώ οι παχύσαρκοι υποεκτιμούν περισσότερο από 30%. Επιπροσθέτως η κατανάλωση της ενέργειας επηρεάζεται από το φύλο, την ηλικία, και από γενετικούς παράγοντες:
Οι άντρες χάνουν περισσότερα κιλά από γυναίκες του ίδιου ύψους και βάρους όταν κάνουν την ίδια δίαιτα, γιατί έχουν περισσότερο μυϊκό ιστό και λιγότερο ποσοστό λίπους.
Οι ηλικιωμένοι και των δύο φύλων έχουν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας από ότι οι νεώτεροι τους. Ο βασικός μεταβολισμός μειώνεται περίπου 2% σε κάθε δεκαετία της ζωής (100 θερμίδες).
Ο γενετικός παράγοντας φαίνεται ότι είναι πολύ ισχυρός. Αυτό καταδεικνύεται εμφανώς σε μια μελέτη όπου συμμετείχαν 12 ζευγάρια διδύμων. Τα ζεύγη αυτά ακολούθησαν μια παχυντική διατροφή (1000 παραπάνω από το κανονικό), ώστε να βάλουν κιλά. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ των ζευγαριών. Κάποιοι έβαλαν 4 κιλά και άλλοι έβαλαν 13 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ενέργειας, φαινομενικά ίδιων σωματότυπων διέφερε αρκετά.

Περίπου 22 Kcal/Kg χρειάζονται για να διατηρηθεί το σωματικό βάρος σταθερό. Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα 100 κιλών χρειάζεται 2200 θερμίδες για να διατηρήσει το βάρος της. Σε αυτό τον υπολογισμό αν βάλουμε το γονιδιακό παράγοντα, που είναι +20% ή 20% τότε θα έχει μια καταναλώσει θερμίδων υπό φυσιολογικές συνθήκες από 2620 θερμίδες την ημέρα έως 1860 θερμίδες την ημέρα. Αντιλαμβανόμαστε ότι η διακύμανση είναι μεγάλη. Αν θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε ακριβώς την ενεργειακή της κατανάλωση, τότε θα της συνιστούσαμε μια δίαιτα με έλλειμμα 500 θερμίδων την ημέρα, ώστε να χάνει περίπου μισό κιλό την εβδομάδα.

Υπάρχουν βέβαια πολλοί τρόποι βάση μαθηματικών τύπων ώστε να προβλέψουμε, με σοβαρή πιθανότητα λάθους πάντα, την ενεργειακή κατανάλωση ενός ανθρώπου. Εκτιμούμε καταρχήν το βασικό μεταβολισμό και πολλαπλασιάζουμε με 1,3 για κάποιον που κάνει καθιστική ζωή και με 1,7 για κάποιον που δηλώνει ότι έχει συστηματικά αυξημένη φυσική δραστηριότητα.

Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
www.smarthealth.gr




Ημερομηνία δημοσίευσης : 17 Απρ 2014



ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: