Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

FT: Το ελληνικό δράμα δεν θα έχει καλό τέλος



Η επίτευξη ορισμένων οικονομικών στόχων του προγράμματος προσαρμογής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, έχει γίνει με δυσανάλογο κόστος εις βάρος του λαού που "υποφέρει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας" υποστηρίζουν οι Financial Times, σε άρθρο με τίτλο "Το ελληνικό δράμα δεν θα έχει καλό τέλος".


Το άρθρο αναφέρει ότι πέντε χρόνια μετά την πρώτη "διάσωση" ευρωπαϊκής χώρας, η προσοχή έχει φύγει από την Ελλάδα, καθώς δεν θεωρείται πια απειλή για τη συνοχή της Ευρωζώνης, ενώ στον ορίζοντα εμφανίζονται κάποιες "καλές ειδήσεις".

Σημειώνει ότι στην τελευταία έκθεσή του, το ΔΝΤ αναφέρει πως η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα βελτιωμένο κατά 10%, μία "ιστορική" προσαρμογή σε καιρό ειρήνης, ενώ σύμφωνα με το Ταμείο έχει κλείσει κατά δύο τρίτα το "χάσμα" ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται.

Ωστόσο, τονίζει ο συντάκτης, το κόστος είναι καταστροφικό.

Το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 20%, ενώ το κόστος εργασίας έχει πέσει δραματικά συμπαρασύροντας το βιοτικό επίπεδο, τη στιγμή που η παραγωγικότητα μειώνεται.

Το κοινωνικό κόστος είναι ανυπολόγιστο, ενώ οι συνέπειες από αυτό θα βαραίνουν την κοινωνία για πολλά χρόνια.

Το άρθρο αναφέρει πως η άτακτη χρεοκοπία θα σήμαινε μία πολύ πιο ραγδαία προσαρμογή, ωστόσο ακόμη κι αν η Ελλάδα ξεκίνησε από μία καλύτερη αφετηρία, τη "διάσωση" και όχι την πτώχευση, τα αποτελέσματα δεν είναι καλύτερα.

Και γι' αυτό δεν φταίνε μόνο οι επιλογές της ΕΕ αλλά και οι ελληνικές κυβερνήσεις που προξένησαν πολύ περισσότερο πόνο από ό,τι ήταν αναγκαίο, όπως υποστηρίζει.

Για το μαρτύριο των αθώων Ελλήνων δεν φταίνε μόνο οι ραγδαίες περικοπές, αλλά η επιλογή να προστατευτούν εκείνοι που ήδη ήταν προνομιούχοι και το κύριο βάρος να πέσει στους πιο αδύναμους ώμους, σημειώνει ο αρθρογράφος.

Το μόνο καλό σημείο είναι ότι η Ελλάδα έχει πολλές προοπτικές ανάπτυξης, όμως χωρίς βαθύτερη πολιτική αλλαγή "θα παραμείνουν κλειδωμένες", με αποτέλεσμα η χώρα να μην μπορεί να ξεφύγει από την επιλογή του συνεχούς δανεισμού, καταλήγει το άρθρο των Financial Times.


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: