Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο και πώς αντιμετωπίζεται



Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από πόνο και ενοχλήματα στον αυχένα (όπως πιάσιμο, δυσκαμψία του λαιμού και βαρύ κεφάλι). Επειδή ταλαιπωρεί πολλούς από εμάς, αξίζει να του δώσουμε τη δέουσα προσοχή.
Όπως εξηγεί η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη, το σύνδρομο γενικά μπορεί να οφείλεται σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις της περιοχής, όπως εκφύλιση των δίσκων της αυχενικής μοίρας ή προοδευτική ανάπτυξη οστεοφύτων και συσσώρευση «αλάτων» στον αυχένα. Όμως κάτω από το ίδιο όνομα περιλαμβάνονται επίσης χρόνια, μη ειδικά ενοχλήματα ή πόνος εντοπιζόμενος στον αυχένα, που δεν οφείλονται σε πάθηση του σκελετού, των οστών ή σε άλλο παθολογικό νόσημα.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα

Πόνος, πιάσιμο ή βάρος που εντοπίζονται τοπικά στον αυχένα και μπορεί να επεκτείνονται στον ώμο, το κεφάλι, τον βραχίονα, το αντιβράχιο ή και ολόκληρο το χέρι.
Ένα μέρος των ασθενών αναπτύσσει και νευρολογικά συμπτώματα, με αισθητηριακές απώλειες και μυϊκή δυσλειτουργία.
Ορισμένες μορφές ιλίγγου.
Αυχενικό με εκφυλιστικές αλλοιώσεις

Σύμφωνα με τη γιατρό, οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις στον αυχένα (αν υπάρχουν) διαπιστώνονται κατά τον ακτινολογικό έλεγχο, ενώ γίνεται και κλινική διάγνωση. Οι αιτίες που προκαλούν αυτές τις αλλοιώσεις οφείλονται σε πολλούς παράγοντες:

Παχυσαρκία
Χρόνια καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης
Κακή διατροφή χαμηλή σε ασβέστιο, σε συνδυασμό με υπερκατανάλωση καφέ και αλκοόλ, καθώς και με κάπνισμα
Κακή κληρονομικότητα
Προχωρημένη ηλικία
Ορισμένα νοσήματα και παθολογικές διαταραχές (π.χ. ενδοκρινικά νοσήματα, διαβήτης, νόσος Wilson)
Αυχενικό χωρίς εκφυλιστικές αλλοιώσεις

Κάποια χρόνια, μη ειδικά ενοχλήματα του αυχένα δεν έχουν ως αίτιο κάποιο παθολογικό ή ορθοπεδικό πρόβλημα ούτε συνδέονται με εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Μπορεί να συμβαίνουν ακόμα και σε νέους, υγιείς ανθρώπους που είτε εργάζονται κάτω από ακατάλληλες συνθήκες είτε υιοθετούν τις παρακάτω πρακτικές:

Κακή στάση του σώματος
Καθιστική ζωή
Παχυσαρκία
Παρατεταμένη ορθοστασία
Πολύωρη παραμονή μπροστά στον υπολογιστή
Ψύξη
Γυμναστικές δραστηριότητες που δε γίνονται σωστά (π.χ. χρήση βαρών χωρίς προθέρμανση, ακατάλληλα υποδήματα)
Άγχος
Επαγγελματικές δραστηριότητες που προκαλούν αυξημένη δόνηση (π.χ. χειρισμός κομπρεσέρ)
Πόνος από άλλες αιτίες

Ωστόσο κάθε πόνος στον αυχένα δεν είναι αυχενικό σύνδρομο, σημειώνει η γιατρός. Μια σωστή ιατρική εξέταση θα πρέπει να αποκλείσει πρώτα άλλα τοπικά ή μη νοσήματα, όπως κήλη, φλεγμονές, νεοπλάσματα, ρευματοπάθειες.

Θεραπεία

Η θεραπεία του αυχενικού γίνεται (ανάλογα με την περίπτωση) με ειδικά φάρμακα, τοποθέτηση κολάρου, φυσικοθεραπεία και δραστικές αλλαγές σε συνήθειες της καθημερινότητας. Σε περίπτωση ύπαρξης εκφυλιστικών αλλοιώσεων, σημαντικός είναι ο εντοπισμός και η θεραπεία τυχόντος νοσήματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις (σπανίως) πραγματοποιείται χειρουργική αποκατάσταση.

* Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη – Ιατρός Ειδική Παθολόγος: Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά, τηλ. 2106252770 / e-mail: amoschovaki@yahoo.gr

Τι ρόλο παίζει η στάση του σώματος;

Σύμφωνα με τον Αμερικανό φυσιολόγο και αθλητικό σύμβουλο Pete Egoscue, συγγραφέα του βιβλίου «Χωρίς Πόνο: Μια επαναστατική μέθοδος για το σταμάτημα του χρόνιου πόνου» (Pain Free: A Revolutionary Method for Stopping Chronic pain), το μυοσκελετικό μας σύστημα, αυτό το πραγματικό θαύμα, από τους ώμους μας και επάνω κάνει συνεχώς ασκήσεις ισορροπίας προκειμένου να στηρίξει το κεφάλι μας σε όρθια θέση – και τα καταφέρνει θαυμάσια. Όμως οι μύες του λαιμού είναι σχεδιασμένοι να κινούν το κεφάλι εμπρός – πίσω, δεξιά – αριστερά και όχι να σηκώνουν βάρη. Η σύγχρονη ζωή έχει μεταβάλει τη στάση του σώματος υποχρεώνοντας τη σπονδυλική στήλη να κάμπτεται προς τα εμπρός και να παραμορφώνει το σχήμα της γέρνοντας το κεφάλι μπροστά. Έτσι οι περιορισμένοι σε δυνάμεις μύες του λαιμού κάνουν συνεχή, σκληρή δουλειά για να κρατήσουν το κεφάλι όρθιο. Αυτό σημαίνει ότι η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης κάνει την πιο δύσκολη και απαιτητική δουλειά από οποιοδήποτε άλλο τμήμα του μυοσκελετικού μας συστήματος. Αποτέλεσμα; Πόνος και πιασίματα στον αυχένα, ίλιγγοι, ζαλάδες, πονοκέφαλοι, κροταφογναθικό σύνδρομο και πολλά άλλα. Επομένως η επαναφορά της στάσης του σώματος στο φυσιολογικό και κάποιες ήπιες, προσεκτικές ασκήσεις μπορούν να εξαλείψουν τα προβλήματα χωρίς φάρμακα, χειρουργική επέμβαση ή ακριβή φυσικοθεραπεία.





Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: