Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Μικρόβια που προκαλούν απώλεια βάρους!



Ορισμένα από τα μικρόβια που φιλοξενούμε στο έντερό μας φαίνεται ότι βοηθούν σημαντικά στην απώλεια βάρους, όπως διαπιστώνουν ερευνητές του Χάρβαρντ.


Το συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη σε ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε γαστρική παράκαμψη, μια χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η απώλεια βάρους που προσφέρει η γαστρική παράκαμψη δεν οφείλεται στην ίδια την επέμβαση, αλλά στις αλλαγές που αυτή προκαλεί στη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Οι ερευνητές μετέφεραν βακτήρια από το έντερο ποντικών που είχαν υποβληθεί σε γαστρική παράκαμψη στο πεπτικό σύστημα ποντικών που είχαν μεγαλώσει σε στείρες συνθήκες. Ως εκ θαύματος, τα ποντίκια αυτά εμφάνισαν μείωση 5% στο σωματικό τους βάρος χωρίς καμία αλλαγή στη δίαιτα. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Science Translational Medicine.

Στην επέμβαση της γαστρικής παράκαμψης οι χειρουργεί ράβουν ένα μεγάλο κομμάτι του στομάχου, έτσι ώστε να μην μπορεί να δεχθεί τροφή. Η μέθοδος οδηγεί συνήθως σε δραστική απώλεια βάρους, το περίεργο όμως είναι ότι η απώλεια αυτή πιστεύεται ότι οφείλεται σε αλλαγές του μεταβολισμού και όχι στη σμίκρυνση του στομάχου. Το παράδοξο αυτό φαινόμενο είναι πιθανό να συνδέεται με τις ορμόνες που εκκρίνει το πεπτικό σύστημα, καθώς με αλλαγές στις εκκρίσεις της χολής.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε γαστρική παράκαμψη εμφανίζουν μεταβολές της μικροχλωρίδας του εντέρου. Μέχρι σήμερα, όμως, κανείς δεν γνώριζε αν αυτές οι αλλαγές είναι αιτία ή αποτέλεσμα της απώλειας βάρους.

Στην πρώτη φάση της νέας έρευνας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γαστρική παράκαμψη αλλάζει δραστικά τη σύσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου στα ποντίκια. Πριν από την επέμβαση, τα μικρόβια που επικρατούν στο έντερο είναι βακτήρια των ομάδων Fermicutes και Bacteroides, ενώ μετά την επέμβαση επικρατούν βακτήρια της ομάδας των Proteobacteria.

Όταν τα μικρόβια αυτά μεταφέρθηκαν στο έντερο ποντικών με στείρο έντερο, τα πειραματόζωα εμφάνισαν απώλεια βάρους σε διάστημα μιας εβδομάδας, ενώ τα μικρόβια συνέχιζαν να αναπτύσσονται στο έντερό τους για διάστημα πολλών μηνών.

Η μελέτη προσφέρει νέα στοιχεία για τις μέχρι πρόσφατα άγνωστες λειτουργίες των μικροβίων του εντέρου, για τα οποία υπάρχουν πρόσφατες ενδείξεις ότι ενδέχεται να επηρεάζουν όχι μόνο το μεταβολισμό αλλά ακόμα και τη συμπεριφορά. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα αξιοποιηθούν σε μελλοντικές φαρμακευτικές θεραπείες που τροποποιούν τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Σίγουρα, πάντως, η απλή λήψη μιας δόσης «καλών» μικροβίων είναι απίθανο να μας απαλλάξει από τα παχάκια, αφού η μικροχλωρίδα τείνει να επανέρχεται στην αρχική της κατάσταση αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες του στομάχου και του εντέρου.


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: