Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Βρήκαν το κλειδί…της ευτυχίας!



Και όμως, σε ένα ταπεινό... πεπτίδιο, και όχι στα χρήματα, στον γάμο ή στους φίλους φαίνεται πως κρύβεται το κλειδί της ευτυχίας, λένε τώρα οι επιστήμονες.
Οι νευροχημικές αλλαγές που βρίσκονται πίσω από τα συναισθήματα και την κοινωνική συμπεριφορά είναι ένα πεδίο προς εξερεύνηση για τους επιστήμονες. Τώρα, για πρώτη φορά, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA) κατέγραψαν την απελευθέρωση ενός συγκεκριμένου πεπτιδίου, ενός νευροδιαβιβαστή με την ονομασία υποκρετίνη, τα επίπεδα της οποίας αυξάνονταν όταν τα άτομα ήταν ευτυχισμένα και μειώνονταν όταν ήταν θλιμμένα.


Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ενίσχυση της υποκρετίνης θα μπορούσε να βελτιώσει τη διάθεση των ανθρώπων, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ψυχιατρικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, στοχεύοντας σε συγκεκριμένες ανωμαλίες στον εγκέφαλο. Η ίδια έρευνα κατέγραψε για πρώτη φορά την απελευθέρωση ενός άλλου πεπτιδίου - δηλαδή οργανικής ένωσης που αποτελεί δομικό συστατικό των πρωτεϊνών - που ονομάζεται συγκεντρωτική της μελανίνης ορμόνη (MCH). Οι επιστήμονες βρήκαν ότι αυτή η ορμόνη απελευθερώνεται σε ελάχιστες ποσότητες όταν είμαστε ξύπνιοι αλλά σε πολύ μεγαλύτερες όταν κοιμόμαστε, κάτι που σημαίνει ότι η απελευθέρωση αυτού του πεπτιδίου προκαλεί νύστα.


«Τα ευρήματα αυτά εξηγούν γιατί νυστάζει κάποιος που πάσχει από ναρκοληψία, καθώς και την κατάθλιψη που συνοδεύει αυτή τη διαταραχή», λέει ο Τζερόμ Σίγκελ, καθηγητής Ψυχιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Υπνου στο UCLA και υπεύθυνος για τη μελέτη. «Επίσης, πιστεύουμε ότι η έλλειψη υποκρετίνης μπορεί να βρίσκεται πίσω από την κατάθλιψη που προκαλείται από άλλα αίτια».


Το 2000 η ομάδα του Σίγκελ δημοσίευσε μία μελέτη σύμφωνα με την οποία όσοι πάσχουν από ναρκοληψία - μία νευρολογική διαταραχή κατά την οποία ο ασθενής ξαφνικά πέφτει σε βαθύ ύπνο όπου κι αν βρίσκεται - έχουν 95% λιγότερους νευρικούς υποδοχείς υποκρετίνης στον εγκέφαλο σε σχέση με τους υγιείς. Ηταν η πρώτη μελέτη που κατέδειξε πιθανό βιολογικό αίτιο της διαταραχής.


Καθώς η κατάθλιψη είναι άμεσα συσχετισμένη με τη ναρκοληψία, το εργαστήριο του Σίγκελ άρχισε να ερευνά τον ρόλο της υποκρετίνης στην κατάθλιψη. Οι ερευνητές μελέτησαν τους εγκεφάλους οκτώ ασθενών με ανθεκτικές στα φάρμακα επιληπτικές κρίσεις. Στους εγκεφάλους των ασθενών είχαν εμφυτευθεί εν τω βάθει ηλεκτρόδια από τον Ιτζακ Φράιντ, καθηγητή Νευροχειρουργικής και Ψυχιατρικής στο UCLA και συνυπεύθυνο της έρευνας. Στόχος ήταν να εντοπίσουν επιληπτικές εστίες στον εγκέφαλο, όπου αρχίζουν οι λεγόμενες εστιακές επιληπτικές κρίσεις.


Οι ειδικοί μελέτησαν τους ασθενείς στη διάρκεια διαφόρων δραστηριοτήτων, καθώς και στον ύπνο τους, και βρήκαν ότι τα επίπεδα της υποκρετίνης ήταν στο ανώτατο σημείο όταν τα συναισθήματά τους ήταν θετικά, όταν ήταν θυμωμένοι, όταν συνομιλούσαν με άλλα άτομα και όταν ήταν ξύπνιοι. Αντίθετα, τα επίπεδα της ορμόνης MCH αυξάνονταν όταν τους έπαιρνε ο ύπνος και μειώνονταν στη διάρκεια κοινωνικών δραστηριοτήτων.


«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τυχόν ανωμαλίες στο νευροχημικό σύστημα που ενεργοποιεί τον ύπνο και το ξύπνημα στους ανθρώπους συνδέεται με διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές», λέει ο Σίγκελ. Και προσθέτει ότι πολλές φαρμακευτικές εταιρείες αναπτύσσουν υπνωτικά χάπια τα οποία θα μειώνουν τα επίπεδα της υποκρετίνης. Με τα νέα ευρήματα οι ειδικοί τονίζουν πως τα ίδια φάρμακα ενδέχεται όχι μόνο να βοηθούν στον ύπνο, αλλά να βελτιώνουν και τη διάθεση. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».



Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: