Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας οφείλεται μόνο στον ιο των κονδυλωμάτων ή υπάρχει και άλλη αιτία;


Να πούμε κατ΄αρχήν ότι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus - HPV) έχει εκατοντάδες παραλλαγές (υποτύπους).
Ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας οφείλεται μόνο στον ιο των κονδυλωμάτων ή υπάρχει και άλλη αιτία;

Μερικοί από αυτούς τους υποτύπους, όπως ο 6 και ο 11, ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη κονδυλωμάτων στο γεννητικό σύστημα ανδρών και γυναικών (και σε ορισμένες περιπτώσεις και παιδιών). Άλλοι τύποι προκαλούν την δημιουργία δερματικών θηλωμάτων (μυρμηγκιές).

Οι τύποι όμως που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, είναι άλλοι (κυρίως οι τύποι 16 και 18).

Όλοι οι τύποι μεταδίδονται κυρίως με την σεξουαλική επαφή (γι αυτό σήμερα οι λοιμώξεις από HPV θεωρούνται το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα).

Η συσχέτιση του καρκίνου του τραχήλου με τον ιό HPV (16 και 18 κυρίως), είναι πιο ισχυρή ακόμα και από την σχέση που έχει το κάπνισμα με τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο ιός ανευρίσκεται στο 99,7% των περιπτώσεων καρκίνου. Επομένως, πρακτικά, ναι, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, οφείλεται στον ιό HPV.

Όμως πρέπει εδώ να τονίσω ότι εκτός από τον ιό, υπάρχουν και παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου. Οι παράγοντες αυτοί είναι: η ηλικία (μέση ηλικία εμφάνισης: 45 έτη), το κάπνισμα, η έναρξη των σεξουαλικών επαφών σε πολύ μικρή ηλικία, οι εναλλαγή πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, η φυλή (μεγαλύτερη συχνότητα σε γυναίκες της μαύρης φυλής) και το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.

Ευτυχώς στην μάχη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, έχουμε σήμερα δύο μεγάλα όπλα: την δευτερογενή πρόληψη με το τεστ Παπανικολάου, και την πρωτογενή πρόληψη με τα εμβόλια κατά του ιού HPV. To τεστ Παπανικολάου, δείχνει κυτταρικές αλλοιώσεις του τραχήλου που επισημαίνουν βλάβες πολύ αρχικών σταδίων (πολλά χρόνια πριν την εμφάνιση του καρκίνου), πράγμα το οποίο μας επιτρέπει να δράσουμε ανάλογα και γρήγορα.

Τα εμβόλια είναι δύο ειδών, το διδύναμο και το τετραδύναμο, και παρέχουν ανοσολογική προστασία κατά των σημαντικότερων ογκογόνων τύπων του HPV. Αυτή τη στιγμή έχουν κάνει διαδρομή 10 ετών, και προς το παρόν, φαίνεται ότι παρέχουν προστασία, είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.



Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: