Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Konjac: Η μαγική τροφή που αδυνατίζει


Μια ρίζα από την Ιαπωνία ταράζει τα νερά στο χώρο της διατροφής. Έχει μηδέν θερμίδες, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και διαθέτει αποτοξινωτικές ιδιότητες. Να τη δοκιμάσουμε;


«Konjac; Εδώ και καιρό ψάχνουμε τρόπο να το φέρουμε» μου λέει η υπάλληλος στο διασημότερο κατάστημα της Αθήνας με μπαχαρικά και βότανα. Η νέα υπερτροφή φέρει την επιστημονική ονομασία Amorphophallus Konjac και έρχεται από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου την κατάλληλη εποχή: τώρα που ξεκινάμε να ονειρευόμαστε τις καλοκαιρινές διακοπές σε μια παραλία και αρχίζουμε να ανησυχούμε για τις διατροφικές ατασθαλίες του χειμώνα που πέρασε...

Η ιδιαιτερότητα της τροφής; Σε αντίθεση με τις περισσότερες που γνωρίζουμε, αυτή δεν φημίζεται για τις βιταμίνες ή τα μέταλλα (γιατί δεν έχει), αλλά επειδή θεωρείται βαρύ... πυροβολικό στην απώλεια βάρους. Το δυνατό της χαρτί δεν είναι άλλο από τη φυτική ίνα γλυκομανάνη που περιέχει.

Κλινικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά, τα οποία μπορεί κανείς να αναζητήσει και στη διαδικτυακή βιβλιοθήκη Pubmed, επιβεβαιώνουν την ευεργετική δράση της ενάντια στην παχυσαρκία, τη χοληστερόλη, το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τα πεπτικά προβλήματα, αλλά και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Ακόμα, η εμπειρία από τη χρήση της στην Κίνα και την Ιαπωνία, όπου η ρίζα είναι ευρέως γνωστή εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια, έχει δείξει ότι το konjac διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες και προστίθεται σε διάφορα πιάτα για αποτοξίνωση. Είκοσι αιώνες γνώσης δεν είναι λίγοι. Τώρα ήρθε επιτέλους η ώρα να το μάθουμε και στη Δύση.

Ένα πολύτιμο μυστικό
Αυτός ο βολβός κρύβει έναν πολύτιμο θησαυρό για όλους όσοι θέλουν να αδυνατίσουν και να απομακρύνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό τους. Το μυστικό του είναι η φυτική ουσία γλυκομανάνη.

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αναστασία Κόκκαλη, μέλος του Πανελληνίoυ Συλλόγου Διαιτολόγων, επισημαίνει: «Πρόκειται για ένα πολυμερές της γλυκόζης το οποίο δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με θερμίδες, αφού δεν περνάει στην κυκλοφορία του αίματος. Το εκχύλισμά της προκύπτει από τις ρίζες του φυτού konjac και αποτελεί μια διαλυτή φυτική ίνα. Το πλεονέκτημά της είναι ότι έχει μεγάλη ικανότητα να απορροφά νερό 100 έως 200 φορές το βάρος της με αποτέλεσμα να σχηματίζει ένα τζελ».

Το τελευταίο μαλακώνει το παχύ έντερο, γι’ αυτό και το konjac θεωρείται ότι κάνει καλό σε προβλήματα δυσκοιλιότητας και δυσπεψίας. Επιπλέον μειώνει την αίσθηση της πείνας. «Όπως όλες οι φυτικές ίνες, έτσι και η γλυκομανάνη αυξάνει τον όγκο της τροφής που καταναλώνουμε χωρίς να προσθέτει θερμίδες, προκαλεί κορεσμό και με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους, αφού μας κάνει να νιώθουμε χορτάτες. Επίσης βελτιώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και ρίχνει εκείνα της χοληστερίνης» εξηγεί η διατροφολόγος. Ειδικότερα το konjac έχει τις εξής ιδιότητες:

Είναι ελαφρύ: Θεωρείται ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες. Χάρη στη γλυκομανάνη απορροφά τα υγρά στο στομάχι και έτσι δεν έχουμε την επιθυμία να φάμε περισσότερο.

Αποτοξινωτικό: Στην Ιαπωνία το προσθέτουν σε πολλά φαγητά, αφού καθαρίζει το έντερο και συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Εξισορροπητικό: Εκτός από τις αδυνατιστικές του ιδιότητες, βοηθά να σταθεροποιηθεί ο γλυκαιμικός δείκτης και τα επίπεδα της χοληστερόλης. Έρευνες που δημοσιεύτηκαν στα επιστημονικά περιοδικά Diabetes Care και The American Journal of Clinical Nutrition έδειξαν ότι η γλυκομανάνη που δόθηκε σε υπερτασικούς ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και σε παχύσαρκους μείωσε τους δείκτες που συνδέονται με το λιπιδαιμικό προφίλ (χοληστερόλη, γλυκόζη στο αίμα κ.λπ.).

Ωστόσο, σε περίπτωση που κάποιος πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό προτού πάρει konjac, γιατί ενδέχεται να επιδράσει στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που λαμβάνει.

Πώς το καταναλώνουμε;
Στη «γενέτειρά του», την Ιαπωνία, το konjac ταιριάζει με όλα: το προσθέτουν στη σαλάτα, στις μακαρονάδες και φυσικά σε λιπαρές τροφές, όπως το αρνί ραγού. Επειδή η ρίζα δεν διατίθεται στη χώρα μας, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει συμπλήρωμα διατροφής με την ουσία-κλειδί γλυκομανάνη στα φαρμακεία και σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Η κ. Κόκκαλη επισημαίνει: «Η ουσία είναι ασφαλής και έχει εγκριθεί ως διατροφικό συμπλήρωμα στην Ευρώπη (με την ένδειξη E425). Κυκλοφορεί σε μορφή χαπιού ή σκόνης και καταναλώνεται με ένα ποτήρι νερό ή με φυσικό χυμό πριν το γεύμα ή το βραδινό ύπνο. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 2-4 γραμμ.».

Ενδεικτικό μενού μιας μέρας
Η χρήση ενός τέτοιου συμπληρώματος με σκοπό την απώλεια βάρους πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του καθενός. Η διατροφολόγος συστήνει την κατανάλωση άφθονου νερού, μέχρι 2-2,5 λίτρα ημερησίως.

Το μενού που προτείνει η κ. Κόκκαλη είναι το εξής:

Πρωινό: Νιφάδες βρόμης με αριάνι, λίγα γκότζι μπέρι, λιναρόσπορο, 1 κ.γ. μέλι, λίγη κανέλα και 1 πορτοκάλι.

Σνακ: 1 μπανάνα και 10 ωμά αμύγδαλα

Μεσημεριανό: Πριν το γεύμα 1 ποτήρι νερό με γλυκομανάνη. Κυρίως πιάτο: σολομός στον ατμό με λεμόνι, μουστάρδα, βασιλικό, πλιγούρι και σαλάτα με βραστό μπρόκολο.

Σνακ: 1 μήλο, γιαούρτι 2% με αποξηραμένα μύρτιλλα, 1 φλιτζ. πράσινο τσάι με κανέλα.

Βραδινό: Μανιταρόσουπα με κατίκι Δομοκού, 1 κριθαρένιο παξιμάδι, 6 ελιές, σαλάτα με χόρτα, 2 ακτινίδια.

Πριν τον ύπνο: 1 ποτήρι νερό με γλυκομανάνη.



ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: