Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Εικαστικό ταξίδι από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη



Μέχρι τις 27 Ιανουαρίου το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, φιλοξενεί την έκθεση «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice/Jean Christophe Ballot», παρουσιάζοντας μέσα από τις φωτογραφίες εξαιρετικής εικαστικής ποιότητας, τεχνικής και ιδιαίτερης οπτικής, τη μοναδικότητα των έργων των δύο αυτών σπουδαίων δημιουργών.



Στόχος της φωτογραφικής έκθεσης «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο» είναι να γνωρίσει το κοινό τα έργα του Ιταλού, Mimmo Jodice και του Γάλλου, Jean Christophe Ballot, εξερευνώντας ταυτόχρονα τα όρια και δίνοντας απαντήσεις για τις δυνατότητες και τον ρόλο της ασπρόμαυρης φωτογραφίας σήμερα.

Η έκθεση καλεί τον θεατή σε μυστικές περιπλανήσεις, όταν το Λούβρο είναι άδειο, δίνοντάς του την ευκαιρία να προσέξει οπτικές γωνίες που συνδέουν το περιέχον με το περιεχόμενο, αλλά και τον προκαλεί για ερμηνεία και στοχασμό της σχέσης των κατοίκων του μουσείου, μόνιμους και προσωρινούς, με τους πολυάριθμους και διαφορετικούς επισκέπτες του.

Στην έκθεση ο επισκέπτης βλέπει τη φωτογραφική σειρά Les Yeux du Louvre του Ιταλού φωτογράφου Mimmo Jodice, που παρουσιάστηκε το 2011 σε επιμέλεια της Marie-Laure Bernadac. Ο Mimmo Jodice αποτυπώνει με τον φωτογραφικό του φακό πρόσωπα από ζωγραφικά αριστουργήματα της συλλογής του Λούβρου και τα αντιπαραθέτει με φωτογραφικά πορτραίτα εργαζομένων στο Μουσείο.

Παράλληλα, παρουσιάζεται στο κοινό το «πορτραίτο» του ίδιου του Μουσείου του Λούβρου, μέσα από φωτογραφίες των ενοτήτων του γάλλου φωτογράφου Jean Christophe Ballot, Le Louvre en Métamorphose, 1992-2002, Le Louvre Transfiguré, 1992-2002 και τη φωτογραφική σειρά για το περιοδικό Architecture Digest.

Οι φωτογραφικές απεικονίσεις εκθεμάτων του Λούβρου μέσα στο μουσειακό περιβάλλον και τον πολυτελή διάκοσμο του ανακτόρου εστιάζουν στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του τόπου και του χώρου και σε λεπτομέρειες, όπως η υφή και το υλικό από τα οποία αποτελούνται.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες τραβήχτηκαν τη δεκαετία του ’90 και η ενότητα , Le Louvre Transfiguré παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λούβρο το 2003, σε επιμέλεια της Geneviève Bresc- Bautier.

Σε αυτές τις φωτογραφίες γίνεται η καταγραφή του ιδιαίτερου ύφους του Μουσείου και δίνεται μια εικόνα της κυριολεκτικής μεταμόρφωσης του μουσείου, που συντελέστηκε στη διάρκεια των μεγάλων καινοτόμων πολιτιστικών έργων, με τη δημιουργία ή τις ανακαινίσεις μνημείων, της προεδρίας του François Mitterrand.

Ο συνδυασμός των δύο φωτογράφων παρουσιάζει αφενός τον χώρο του Λούβρου ως σκηνικό και αφετέρου τους «κατοίκους» του, καταργώντας χρονολογικές αποστάσεις και άλλες ουσιαστικές διαφορές. Γίνεται δε προϋπόθεση για ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις στις σχέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής.

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 12:00, οι επισκέπτες θα μπορούν ξεναγηθούν στις φωτογραφίες των δυο αναγνωρισμένων σύγχρονων φωτογράφων. Στην έκθεση λειτουργούν παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ενώ είναι διαθέσιμη και αυτόνομη εκπαιδευτική δράση - τετράδιο δημιουργικής δράσης για παιδιά και συνοδούς, που σχεδιάστηκε από τις υπεύθυνες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΜΣΤ.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η κα. Κατερίνα Κοσκινά, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΜΣΤ, Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Εκθέσεων και του Τμήματος Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου του Λούβρου (Βοηθός Επιμελήτρια: Δόμνα Γούναρη).

Πληροφορίες: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη 56430, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310 589140-1 & 3, fax: 2310 600123, www.greekstatemuseum.com , info@greekstatemuseum.com , διάρκεια έκθεσης: μέχρι Κυριακή 27 Ιανουαρίου, ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά, γαλλικά).



Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: