Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Η χημεία του εγκεφάλου! Πώς θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος και να μην "πέσεις"!



Τελικά όλα στη ζωή είναι θέμα... χημείας. Είναι το κλειδί στις σχέσεις σου, στην καλή συνεργασία με τους συναδέλφους σου, αλλά και στη σχέση του μυαλού σου με τη σιλουέτα σου.
Ο εγκέφαλος επηρεάζει την διατροφή και η διατροφή τον εγκέφαλο. Τα "χημικά" του εγκεφάλου λέγονται νευροδιαβιβαστές και εμείς σου δίνουμε κάθε πληροφορία για να ξέρεις πως θα αποκαταστήσεις τη σχέση του εγκεφάλου σου με το σώμα.

"Η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε όλα τα θρεπτικά συστατικά και σε επάρκεια ενεργειακών αναγκών όπως και τρόποι μείωσης του καθημερινού στρες (άσκηση κ.ά.), οδηγούν σε ισορροπία της χημείας του εγκεφάλου και γενικότερα στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας" τονίζει η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Αγγελική Κορδιαλή που σου δίνει όλες τις πληροφορίες...


ΕΝΔΟΡΦΙΝΕΣ
Προάγουν την «ευδαιμονία και την ευτυχία» και αποτελούν τα φυσικά οπιοειδή του εγκεφάλου που θα σε κάνουν να νιώσεις άμεσα καλύτερα.

Tι θα τις αυξήσει; Μια βαθιά αναπνοή αρκεί. Τα επίπεδα των ενδορφινών μπορούν να αυξηθούν διαμέσου των νευρώνων στο δέρμα στον εγκέφαλο μέσω της βαθιάς αναπνοής, κατά την διάρκεια της άσκησης και από την κατανάλωση φαγητού.

Τι θα τις μειώσει; Μπορούν όμως να μειωθούν λόγω καταστάσεων στρες, γενετικούς λόγους, διαφορετικότητα φύλου κ.ά. Μειωμένα επίπεδα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την διάθεση αλλά και την όρεξη (ξέσπασμα σε κλάμα, υπερευαισθησία, θλίψη). Διατροφή φτωχή σε λιπαρά ή υποθερμιδική ή υψηλή σε υδατάνθρακες εξαντλεί τα αποθέματα ενδορφινών λόγω της ταυτόχρονης μείωσης των επιπέδων πρωτεϊνών και λιπαρών που είναι απαραίτητα για την παραγωγή τους.

Καλή πρόσληψη (ποσοτικά & διατροφικά) βιταμινών συμπλέγματος Β, μαγνησίου, βιταμίνης D, βιταμίνης C, ασβεστίου και απαραίτητων λιπαρών οξέων είναι απαραίτητη για την παραγωγή ικανοποιητικών επιπέδων ενδορφινών.


ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ
Βρίσκεται στον γαστρεντερικό σωλήνα όπου συμβάλλει στην ρύθμιση της έκκρισης του γαστρικού οξέος και άλλων πεπτικών υγρών. Ο ρόλος της στον εγκέφαλο χρήζει μεγάλης σημασίας διότι επηρεάζει ένα μεγάλο εύρος λειτουργιών εξασφαλίζοντας ότι τα σήματα των νευρώνων κινούνται με τη σωστή ταχύτητα και ένταση.

Επηρεάζει την διάθεση, τον έλεγχο του πόνου, τη σεξουαλική συμπεριφορά, τον ύπνο και το σημαντικότερο από όλα… τον έλεγχο της όρεξης μέσω του μηχανισμού κορεσμού. Η σεροτονίνη δίνει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι έχουμε καταναλώσει επαρκή ποσότητα φαγητού κι έτσι σταματάει η επιπλέον κατανάλωση φαγητού.

Τι θα την αυξήσει; Παρασκευάζεται από τρυπτοφάνη (όπως αναφέρεται παραπάνω), ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε πρωτεϊνούχες τροφές και μεταφέρεται μέσα στον εγκέφαλο παρουσία υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες έχουν την ικανότητα να αυξάνουν την απορρόφηση της τρυπτοφάνηςκι έτσι συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης. Φυσικές πηγές τρυπτοφάνης:πουλερικά, λιπαρά ψάρια, φασόλια, ψητές πατάτες, βρώμη, ξηροί καρποί, σπόροι, γάλαΦυσικές πηγές σεροτονίνης: αβοκάντο, ανανάς, μπανάνες, δαμάσκηνα, ντομάτες

Τι θα την μειώσει; Διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας στα παραπάνω συστατικά έχει ως αποτέλεσμα τα μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης με συνέπειες στον οργανισμό όπως πονοκέφαλοι, κατάθλιψη, παχυσαρκία, χρόνια κόπωση, αϋπνία, προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, αυξημένη επιθυμία για φαγητό και κυρίως υδατάνθρακες.
Νευροδιαβιβαστές που διεγείρουν την όρεξη


ΝΟΡΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ & ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ
Η νοραδρεναλίνη (και ντοπαμίνη) είναι ο νευροδιαβαστής της «καλής αίσθησης», ενεργοποιεί και παρέχει την αίσθηση του ελέγχου, της αποτελεσματικότητας και της επιρροής. Απαραίτητες για να παραμένουμε ξύπνιοι, σε εγρήγορση και δραστήριοι.

Τι θα τις αυξήσει; Παρασκευάζονται από τα αμινοξέα τυροσίνη και φαινυλαλανίνη που βρίσκονται σε πρωτεϊνούχες τροφές. Φυσικές πηγές τυροσίνης και φαινυλαλανίνης: κρέας, ψάρια, φασόλια, ξηροί καρποί, σπόροι, σόγια, τυρί.

Τι θα τις μειώσει; Μα φυσικά μια διατροφή που δεν περιλαμβάνει όσα διάβασες παραπάνω!


ΝΕΥΡΟΠΕΠΤΙΔΙΟ Υ
Είναι σαν να λέμε ο συναγερμός που θα δώσει το σήμα στο σώμα πως πείνασε. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, ιδανικά θα λέγαμε πως πρέπει να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για να μπορείς να ελέγχεις την όρεξή σου

Τι θα την αυξήσει; Αυξημένα επίπεδα μπορούν να προκύψουν από την ασιτία και τα μεγάλα κενά μεταξύ των γευμάτων

Τι θα την μειώσει; Μα φυσικά τα πολλά και συχνά γεύματα που διατηρούν πάντα το πεπτικό σύστημα σε λειτουργία και εσένα χορτάτη.


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: