Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Κεφάλαιο απιστία: Γιατί κερατώνει ένας άντρας και γιατί μια γυναίκα



Δεν έχει σημασία πόσο επιτυχημένη είσαι, πόσο όμορφη, πόσο δοτική. Μην το παίρνεις προσωπικά. Η απιστία είναι ένα θέμα που αφορά τον άλλο. Τις δικές του αδυναμίες, τις δικές του ανασφάλειες και αντιλήψεις.


Η παράδοση λεέι ότι οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία από τις γυναίκες. Κάποιοι μιλούν για το "φαινόμενο Κούλιτζ", ξέρεις, αυτό το γνωστό  πείραμα που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά σε ποντίκια στη δεκαετία του 1950. Οι ερευνητές έβαλαν ένα αρσενικό ποντίκι στο κλουβί μαζί με 4-5 θηλυκά που βρίσκονταν σε οίστρο και δεν άργησαν να καταγράψουν μια φρενίτιδα συνουσιών.

Σταδιακά βέβαια, η επιθυμία του αρσενικού ποντικιού για σεξ μειωνόταν και μετά από δύο μέρες, εξανεμίστηκε εντελώς, παρότι τα θηλυκά ποντίκια συνέχιζαν να στέλνουν μηνύματα "διαθεσιμότητας". Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι το αρσενικό ποντίκι είχε εξαντληθεί αλλά όταν πρόσθεσαν στο κλουβί καινούργια θηλυκά, παρατήρησαν με μεγάλη έκπληξη ότι το αρσενικό ποντίκι ξαναβρήκε το ερωτικό του σφρίγος. Άρχισε ένας δεύτερος κύκλος σεξουαλικής φρενίτιδας αλλά μόνο με τα καινούργια θηλυκά. Το αρσενικό ποντίκι θυμόταν ποια θηλυκά είχε "εξυπηρετήσει" και τα απέφευγε συστηματικά.

Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο βιολογία. Αλλιώς, με το που θα έβγαινες από το φούρνο με την τυρόπιτα στο χέρι, κάποιος θα σου έδινε μία στο κεφάλι για να ικανοποιήσει την πείνα του

Η νοοτροπία αυτή μεγάλωσε γενιές και γενιές, με τη σφραγίδα άλλοτε της θρησκείας και άλλοτε της επιστήμης. Μόνο που τα πειράματα και τα παραδείγματα από το ζωικό βασίλειο, μάλλον λαμβάνονται επιλεκτικά. Πόσοι ξέρουν, για παράδειγμα, ότι οι θηλυκοί χιμπατζήδες μπορεί να ζευγαρώσουν ακόμα και με οχτώ διαφορετικούς αρσενικούς την ημέρα την περίοδο του οίστρου τους για να βρουν το καλύτερο σπέρμα;

Να θυμήσουμε εξάλλου πόσα πειράματα και πόσες επιστημονικές υποθέσεις έχουν καταρριφθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια από άλλα πειράματα και έρευνες; Θα έπρεπε να γεμίσουμε σελίδες ολόκληρες και αυτό είναι βαρετό και για σας και για μένα.

Ακόμα κι αν ίσχυε όμως το "φαινόμενο Κούλιτζ", ο άνθρωπος δεν είναι μόνο βιολογία.  Αλλιώς με το που θα έβγαινες από το φούρνο με την τυρόπιτα στο χέρι, κάποιος που πεινούσε θα σου έδινε μία στο κεφάλι για να αρπάξει αυτό που τρως και να ικανοποιήσει την πείνα του. Υπάρχει πιο ισχυρό ένστικτο από  την πείνα;  Αλλά αυτό δεν συμβαίνει, γιατί επιδρά η λογική και όσα έμαθες κατά την κοινωνικοποίησή σου.
Γιατί απατούν οι άντρες
 

Απατούν γιατί φοβούνται τη δέσμευσηκαι ανοίγουν την πόρτα σε έναν τρίτο άνθρωπο για να αποφύγουν την εγγύτητα με τον σύντροφό τους

Κάποιοι άντρες απατούν για επιβεβαίωση. Θέλουν να ξέρουν ότι μπορούν να γοητεύσουν. Έχουν παράλληλα κι ένα "λιμάνι" αλλά ψάχνονται γύρω τριγύρω και για κανένα "απάγκιο" να αράξουν για λίγο και να νιώσουν την αδρεναλίνη τους να ανεβαίνει, κάθε φορά που φοβούνται ότι θα τους κάνουν τσακωτούς.

Άλλοι πάλι απατούν γιατί φοβούνται τη δέσμευση και κάθε φορά που σοβαρεύει μια σχέση, ανοίγουν την πόρτα σε έναν τρίτο άνθρωπο για να αποφύγουν την εγγύτητα με τον σύντροφό τους. Περιπλέκουν τα πράγματα και έτσι αναβάλλουν τη λήψη σοβαρών αποφάσεων.

Άλλοι γιατί αυτή είναι η κοσμοθεωρία τους. Δεν θεωρούν ότι κάνουν κάτι που δεν πρέπει. Αυτοί χρησιμοποιούν συνήθως ως δικαιολογία το "φαινόμενο Κούλιτζ".

Άλλοι γιατί βαριούνται τη ρουτίνα, τα ίδια και τα ίδια, την επαναληψιμότητα που φέρνει η οικειότητα, περνούν την αγάπη του άλλου για δεδομένη και ψάχνουν κάτι που θα τους συγκινήσει περισσότερο.

Άλλοι πάλι είναι δυστυχισμένοι, εγκλωβισμένοι σε μια συζυγική ή συντροφική φυλακή, απ΄όπου δεν μπορούν ή δεν θέλουν να βγουν για τους δικούς τους λόγους και αναζητούν την ευχαρίστηση έξω από το γάμο ή τη σχέση τους. Και επειδή κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι που οδηγούν στην απιστία. Αυτοί όμως είναι οι πιο συνηθισμένοι.
Και οι γυναίκες;
Αν έχεις διαβάσει μυθιστορήματα του Ντε Μπαλζάκ, του Φλωμπέρ αλλά και του δικού μας Καραγάτση, θα έχεις διαπιστώσει ότι η γυναικεία απιστία είναι ένα θέμα τόσο παλιό, όσο και ο άνθρωπος.

Τυχαία νομίζεις θεσπίστηκαν τόσοι νόμοι για να σιγουρέψουν τη γυναικεία πίστη; Τυχαία ξοδεύτηκαν τόνοι μελάνι για να πειστεί ο κόσμος ότι η παρθενία και η συζυγική πίστη είναι αρετές; Αν η γυναίκα ήταν από τη φύση της μονογαμική, δεν θα χρειαζόταν καμιά τέτοιου είδους προσπάθεια. Αλλά δεν είναι.

θα  πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι γυναίκες απατούν για τους ίδιους λόγους  που απατούν και οι άντρες: για επιβεβαίωση, για ποικιλία...

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πέρα από καθωσπρεπισμούς και ανόητα στερεότυπα, θα  πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι γυναίκες απατούν για τους ίδιους λόγους  που απατούν και οι άντρες: για επιβεβαίωση, για ποικιλία, γιατί βαριούνται σε μια σχέση οικειότητας και αναζητούν νέες συγκινήσεις αλλά και γιατί νιώθουν συναισθηματικά αποκομμένες από το ταίρι τους.

Μιλάμε βέβαια για απιστία όταν εσύ και ο σύντροφός σου έχετε μια μακρά ιστορία. Έχετε "επενδύσει" (αν και δεν συμπαθώ καθόλου αυτή τη λέξη) ο ένας στον άλλο, έχετε μοιραστεί στιγμές, όνειρα, αγάπη. Δεν μιλάμε για τη σχέση μερικών εβδομάδων που ούτως ή άλλως ψάχνεσαι να δεις αν σου ταιριάζει ο άλλος. Ούτε για τις σχέσεις της εφηβείας που αναζητάς την ταυτότητά σου.
Η απιστία είναι επιλογή σου
Η απιστία λοιπόν είναι επιλογή. Επιλέγεις να δοκιμάσεις κάτι άλλο. Κι αν το επιλέξεις, κοίτα να το υποστηρίξεις και να μην κρύβεσαι πίσω από ανόητες δικαιολογίες του τύπου "δεν φταίω εγώ, παρασύρθηκα", "αυτή ή αυτός με έμπλεξε", "είχα πιει". Ενηλικιώσου. Πάρε την ευθύνη για τις αποφάσεις σου. Είναι πιο όμορφη έτσι η ζωή, παρά να παριστάνεις το δεκάχρονο σε σώμα τριαντάρη.

Κι αν έχεις απατήσει κάποιον που αγαπούσες ή αγαπάς ακόμα, οk, όσο ζεις μαθαίνεις. Όλα ανθρώπινα είναι. Δεν χρειάζεται να πνιγείς στις ενοχές διαβάζοντας αυτό το άρθρο. Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό όμως ξέρεις τι θα κάνεις. Αν αξίζει αυτό που έχεις, τίμησέ το.



Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: