Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικη μελαγχολία! Τι μπορεί να φταίει; Τι μπορείς να κάνεις;



Τα Χριστούγεννα είναι εδώ... Οι γιορτές είναι εδώ... Ατμόσφαιρα χαράς, ευεξία, κέφι... Το καταλαβαίνεις; Συμφωνείς; Ή μήπως ανήκεις σε εκείνους που τα Χριστούγεννα μελαγχολούν;


Συμβαίνει συχνά σε πολλούς γύρω μου. Δεν θέλουν, δεν αγαπούν τα Χριστούγεννα. Πέφτουν. Μια θλίψη έρχεται και επισκιάζει τα πάντα. Τι συμβαίνει;

Μήπως φταίει η μοναξιά;
“Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι κατ' εξοχήν γιορτές του σπιτιού και της οικογένειας δεδομένου ότι είναι χειμωνιάτικες γιορτές που για αυτό γίνονται στο σπίτι, σε κλειστό χώρο και φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά” σημειώνει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.

“Οι άνθρωποι λοιπόν που είναι μόνοι νιώθουν αυτές τις μέρες ακόμα πιο έντονη την μοναξιά και την μελαγχολία επειδή δεν έχουν το οικογενειακό, το φιλικό, το αισθηματικό περιβάλλον για να περάσουν αυτές τις μέρες στο πνεύμα που η γιορτή καλεί και επιβάλλει” συμπληρώνει η ψυχολόγος.

Μπορεί λοιπόν να μελαγχολείς γιατί αλλιώς τα είχες φανταστεί, αλλιώς θα ήθελες να περνάς τα Χριστούγεννα και τελικά συμβιβάζεσαι... Οι προσδοκίες σου διαφορετικές κι αυτό σε εκνευρίζει, σε στεναχωρεί.


Mου τη δίνουν οι χαρούμενοι...!!!
“Αυτό που μεγαλώνει την μελαγχολία είναι το να ξέρεις ότι είναι γιορτή, ότι η ίδια η λέξη δείχνει ότι ΠΡΕΠΕΙ να είσαι χαρούμενος και σε μια διαφορετική ψυχολογική διάθεση και κατάσταση και εσύ να μην είσαι. Γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν το άτομο σκέφτεται πως πάρα πολλοί ή οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν πράγματι σε εορταστικό κλίμα και με πολύ χαρούμενη διάθεση τις μέρες αυτές. Η μοναξιά λοιπόν από τη μία, η επίγνωση της ικανότητας των άλλων και της ευτυχίας που έχουν να περνούν με τους ανθρώπους που θέλουν τις γιορτές, κάνουν τα μοναχικά άτομα ακόμα πιο μελαγχολικά”.


Μήπως ΔΕΝ φταίει η μοναξιά;
“Βέβαια υπάρχουν και άτομα που δεν είναι μόνα τους, αλλά επειδή νιώθουν μόνα γιατί δεν έχουν καλή επικοινωνία με τον σύντροφό τους, δεν έχουν καλή σχέση με την οικογένειά τους, είναι απομακρυσμένοι συναισθηματικά από αυτούς, έχουν μια έντονη μελαγχολία. Γιατί ενώ θα έπρεπε και θα μπορούσαν να νιώσουν χαρούμενα και εορταστικά, δεν τα καταφέρνουν” εξηγεί η ψυχολόγος.


Ο ρεαλισμός...
“Τέλος, η κακή οικονομική κατάσταση που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση, κάνει σχεδόν όλους μας να έχουμε μια μελαγχολία επειδή θυμόμαστε άλλες γιορτές με καλύτερη οικονομική κατάσταση και περισσότερες δυνατότητες και αυτό μας κάνει να μελαγχολούμε”.


ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ...
“Το πιο εύκολο για να αντιμετωπίσουμε από όλα τα παραπάνω είναι το τελευταίο, η οικονομική κρίση δηλαδή όσον αφορά στα Χριστούγεννα. Το πνεύμα των γιορτών δεν είναι: καταναλώνω, κουράζομαι, ξενυχτώ, τρώω και πίνω πολύ. Το πνεύμα των γιορτών είναι βρίσκομαι με ανθρώπους που αγαπώ, ζω όμορφες στιγμές μαζί τους, δίνω και παίρνω αγάπη και δώρα συμβολικά που φανερώνουν τη σκέψη που μετράει περισσότερο και όχι το πόσα ξοδεύει κανείς για να ευχαριστήσει τον άλλον” τονίζει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.

Αν είσαι μόνη και ξέρεις πως αυτή είναι η αιτία της μελαγχολίας σου κάνε “κλικ” εδώ... Αν δεν είσαι μόνη, έχεις τον σύντροφό σου, τους φίλους, την οικογένειά σου, αλλά και πάλι κάτι σε ρίχνει, τότε τσέκαρε την ποιότητα των σχέσεών σου, αλλά και τις προσδοκίες σου. Υπάρχει επικοινωνία ανάμεσά σας; Υπάρχει σεβασμός κι αγάπη; Από την άλλη, για σκέψου, μήπως πάντα αναζητάς αυτό που δεν έχεις και “χάνεις”, ξεχνάς να απολαύσεις αυτό που έχεις;

Είναι γιορτές!!! Είναι Χριστούγεννα!!! Χαμογέλασε. Πίεσε και λίγο τον εαυτό σου, πήγαινε μια βόλτα, απόλαυσε την στολισμένη πόλη, προσπάθησε να τα δεις θετικά, μπες στο κλίμα, εκμεταλλεύσου την εποχή για να πάρεις μια συναισθηματική, ψυχολογική ανάσα, προσπάθησε να έρθεις σε επαφή με το παιδί μέσα σου...

Μπορεί να μελαγχολείς, αλλά προσπάθησε να το αποφύγεις... Όσο μπορείς.



Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: