Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Αποτυχία η διάσκεψη της Ντόχα για το κλίμα



Οι πολιτικοί ηγέτες διέψευσαν τις ελάχιστες προσδοκίες που είχαν απομείνει για μια, έστω αξιοπρεπή, συμφωνία στη 18η διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου.


Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων έρχεται να επιστεγάσει μια χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας πολίτες πλούσιων και φτωχών κρατών βίωσαν έντονα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Την ίδια στιγμή, όμως, ηπλειονότητα των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών επιλέγει να συνεχίσει τον αγώνα για μια παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή έως το 2015, ξεκινώντας από την επόμενη ημέρα της λήξης της διάσκεψης.

«Ορισμένα ανεπτυγμένα κράτη μετέτρεψαν σε παρωδία τις διαπραγματεύσεις, αθετώντας τις δεσμεύσεις του παρελθόντος, αλλά και με την άρνηση τους να αναλάβουν νέες. Το χειρότερο είναι πως το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις προκάλεσε μια μικρή μειοψηφία κρατών, όπως η Πολωνία, η Ρωσία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ», δήλωσε από την Ντόχα η Σαμάνθα Σμιθ, επικεφαλής της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για το Κλίμα και την Ενέργεια του WWF.

«Η επιστήμη εδώ και χρόνια λέει ξεκάθαρα αυτό που η εμπειρία εκατομμυρίων ανθρώπων επιβεβαιώνει: ο αγώνας για την κλιματική αλλαγή έχει πλέον εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα. Κάθε χρόνος που περνάει μετράει αρνητικά και κάθε φορά που οι κυβερνήσεις μένουν με σταυρωμένα χέρια ο κίνδυνος για όλη την ανθρωπότητα αυξάνεται.

Το στοίχημα των διαπραγματεύσεων στην Ντόχα ήταν οι πραγματικές μειώσεις των εκπομπών σε παγκόσμιο επίπεδο, η ουσιαστική δέσμευση για την παροχή πόρων με σκοπό τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης και φιλόδοξης παγκόσμιας συμφωνίας έως το 2015. Αντί αυτών, καταλήξαμε σε μια απογοητευτικά αδύναμη συμφωνία, η οποία αποκλίνει τόσο σημαντικά από τις επιταγές της επιστήμης, ώστε να εγείρονται θέματα ηθικής ευθύνης όσων την διαμόρφωσαν.

Υπάρχει, όμως, ακόμα ελπίδα. Οι κοινότητες που απειλούνται άμεσα από την κλιματική αλλαγή, διεκδικούν το δικαίωμά τους στην ασφάλεια τροφίμων και νερού και πρόσβασης σε καθαρή ενέργεια, ερχόμενες αντιμέτωπες με βρώμικα έργα, όπως η καύση λιγνίτη. Για πρώτη φορά, εδώ στη Ντόχα, ο κόσμος κατέβηκε στον δρόμο για να απαιτήσει από τους παγκόσμιους ηγέτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή» σημειώνει η Ταζνίμ Ίσσοπ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του WWF στη 18η διάσκεψη για το κλίμα.

«Αυτό που θα θυμόμαστε από την Ντόχα είναι όσα έλαβαν χώρα έξω από τις αίθουσες της συνδιάσκεψης» συμπληρώνει η Ίσσοπ. «Κοινωνικά κινήματα, σωματεία εργαζομένων και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ένωσαν τις φωνές τους, διαμαρτυρόμενοι για την παντελή έλλειψη φιλοδοξίας με την οποία προσήλθαν οι κυβερνήσεις στις διαπραγματεύσεις. Από αύριο θα δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά ώστε να πιέσουμε τις κυβερνήσεις για άμεση δράση που θα ανταποκρίνεται στο μέγεθος της πρόκλησης της κλιματικής κρίσης. Αυτό περιλαμβάνει μια δίκαιη, φιλόδοξη και δεσμευτική συμφωνία έως το 2015».

«Δυστυχώς το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων επιβεβαίωσε τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Η χαμένη αυτή ευκαιρία, ωστόσο, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από τον στόχο μας, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την οριστική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη στροφή σε ένα μοντέλο ανάπτυξης χαμηλής έντασης άνθρακα», συμπληρώνει ο Μιχάλης Προδρόμου, υπεύθυνος του WWF Ελλάς για θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας.

Η Ελλάδα ήταν αδικαιολόγητα απούσα από τη διάσκεψη. Παρά το γεγονός πως το WWF Ελλάς από την πρώτη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων είχε επισημάνει την ανεπαρκή παρουσία της Ελλάδας, η πολιτική ηγεσία της χώρας μας εξακολούθησε να αγνοεί τη σημασία της συμμετοχής της στις διαπραγματεύσεις. Η τελική λίστα των συμμετεχόντων που δόθηκε στη δημοσιότητα από την γραμματεία της διάσκεψης φανερώνει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε το μήνυμα.

Οι κλιματικές διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο την πολιτική ηγεσία μιας χώρας που εξαρτάται τόσο πολύ από το κλίμα (γεωργία, τουρισμός).


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: