Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Λίτσα Γιαγκούση: Όποτε βλέπουμε αεροπλάνα πάντα τη θυμόμαστε



Η Λίτσα Γιαγκούση που όλοι και όλες αγαπήσαμε είναι το σημερινό πρόσωπο του "Lost and Found". Η τραγουδίστρια που ανέβασε στα τραπέζια θηλυκές και αρσενικές υπάρξεις συνεχίζει με πιο ήρεμους ρυθμούς την πορεία της στη δισκογραφία και τη νυχτερινή ζωή. Ο κόσμος ωστόσο που έζησε τα τραγούδια της δεν την ξεχνά. Βάλε ποτό και ετοιμάσου να χορέψεις.

Λίτσα Γιαγκούση. Η "αρχόντισσα" των 90s. Και όχι, δεν είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός. Είναι η τραγουδίστρια η οποία εξέφρασε τον πόνο της απατημένης, της παρατημένης, η οποία αποχωρεί με αξιοπρέπεια και δε δέχεται "μύγα στο σπαθί της", σαν το γνωστό λαϊκό άσμα που λέει "κυρία με γνώρισες και κυρία θα μείνω".


Πριν όμως την ενασχόλησή της με το τραγούδι η Λίτσα δοκιμάστηκε σε έναν άλλο χώρο. Του μόντελινγκ. Πάμε αρκετά πίσω, στο 1981 όταν η Λίτσα σε αρκετά νεαρή ηλικία φόρεσε ο μαγιό της και μετά μια λευκή "φορμοτουαλέτα" -αν μου επιτρέπεται ο χαρακτηρισμός- να περπατά στο κατακόκκινο catwalk υπό τους ήχους "Upside down".
Αν και σύμφωνα με τον εκφωνητή, το όνειρο της 18χρονης τότε Λίτσας ήταν να γίνει μανεκέν (με χόμπι τον χορό), εκείνη αποφάσισε να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο. Στα φώτα της δημοσιότητας μεν αλλά καλλιτεχνικό. Να γίνει τραγουδίστρια.
Το ξεκίνημα στη δισκογραφία
Η πρώτη της εμφάνιση σε δίσκο ήταν το 1988 στη δισκογραφική "38 ροκάκια για μπαμπαδες και ροκαδες". Ένα περίπου χρόνο μετά η Λίτσα παντρεύεται με τον Χρήστο Δάντη και πέντε χρόνια μετά αποφασίζουν να χωρίσουν με τα έντυπα εκείνης της εποχής να ασχολούνται με τον χωρισμό των δύο τραγουδιστών.
Το 1994 κυκλοφορεί η πρώτη της ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με τον τίτλο "Λέω μήπως λέω" στο οποίο περιλαμβάνεται το τραγούδι "Όταν μια γυναίκα" που γίνεται αμέσως το hit της εποχής και να αρέσει μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η εμφάνιση της Λίτσας στην εκπομπή "Chart Show" με όλους στο πλατό να είναι όρθιοι και οι κυρίες να λικνίζονται υπό τους στίχους "Όταν μια γυναίκα δεν την αγαπάς, άστηνε να φύγει μην την τυρρανάς".

Όπως στην περίπτωση της Δέσποινας Βανδή που ήταν η μούσα του Φοίβου έτσι και η Λίτσα αποτέλεσε έμπνευση για τον Γιάννη Καραλή με τον οποίο συνεργάστηκαν σε πέντε δισκογραφικές δουλειές. Ένα χρόνο μετά η Λίτσα κυκλοφορεί το "Συνέχεια" με το "Ωχ! Αμάν" και το ζεϊμπέκικο "Χαλάλι σου" να ξεχωρίζουν.

Ακολουθεί το "Σίγουρα" με την επιτυχία να είναι τουλάχιστον σίγουρη. Το "Αεροπλάνο" παίζεται σε εκπομπές και ραδιόφωνα ασταμάτητα το 1997 σε βαθμό που σιγοτραγουδούσε κανείς "Όταν βλέπω αεροπλάνο μουρχεται να σου την κάνω και να εξαφανιστώ" κάθε φορά που βρισκόταν στο Ελληνικό και έβλεπε τα αεροπλάνα να πετούν.

Η Λίτσα είναι ένα από τα "δυνατά" ονόματα της νύχτας στις οποίας τα πόδια γίνονταν καθημερινά καταθέσεις εκατομμυρίων δραχμών σε μορφή γαρύφαλλων.

Οι επιτυχίες συνεχίζονται με τα "Απιστία" και "Χιλιόμετρα" ενώ με τη νέα χιλιετία η Λίτσα βγάζει το τραγούδι "Άστο μην ορκίζεσαι" με grunge look στο videoclip και σανίδες του surf.
(Με το μοντέλο Θοδωρή Κώτση)

2001 και η τραγουδίστρια κόβει κοντά τα μαλλιά της αποκτά πιο ροκ ύφος και τραγουδά το ποπ "Πάρα πολύ" που απογοήτευσε μερίδα θαυμαστών της αφού την είχαν συνηθίσει σε πιο τσιφτετελο-ζεϊμπεκοειδή ακούσματα στα οποία "δίνει ρέστα".

Και η Λίτσα ακολούθησε την πορεία αρκετών τραγουδιστών των 90s, την επόμενη δεκαετία. Άρχισε σταδιακά να μην είναι στην πρώτη γραμμή όπως παλιότερα. Λίγο τα reality (βλέπε talent shows), λίγο ο πιο ποπ ήχος συνετέλεσαν σε αυτό το φαινόμενο.

Η Λίτσα σήμερα συνεχίζει τις εμφανίσεις της σε διάφορα νυχτερινά μαγαζιά, το 2011 άνοιξε ταβέρνα στον τόπο καταγωγής της, τον Πειραιά και αυτό το διάστημα κυκλοφόρησε το νέο της single με τίτλο "Θεός που με ξέχασε". Όσο για τα προσωπικά της; Έχει πολυετή δεσμό με τον Μανώλη Κονταράτο με τον οποίο πιθανότατα θα παντρευτούν με πολιτικό γάμο.
Η Λίτσα είναι η τραγουδίστρια που τραγούδησε τον πόνο της απατημένης γυναίκας αναδεικνύοντας την αξιοπρέπειά της. Χωρίς παρακάλια και πράξεις εκδίκησης. Γιαυτό και δεν την ξεχνάμε ποτέ. Ακόμα και αν έχουμε καιρό να δούμε αεροπλάνα.




Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: