Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Ο δεκάλογος του ούζου



«Ούζο όταν πιεις / γίνεσαι ευθύς / βασιλιάς, δικτάτορας / Θεός και κοσμοκράτορας / σαν το καλοπιείς / βρε θα ευφρανθείς / κι όλα πια στον κόσμο / ρόδινα θε να τα δεις».



1. Ανοίγει, δεν συνοδεύει το γεύμα

Το ούζο είναι απεριτίφ, βοηθά να «ανοίξει» το στόμα και οι γευστικοί κάλυκες να προετοιμαστούν για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει στο γεύμα. Γι’ αυτό συνοδεύεται από μεζέδες που ανοίγουν την όρεξη.



2. Δεν πίνεται ξεροσφύρι

Το ούζο πίνεται πάντα με μεζέ. Δεν είναι κλασικό ποτό για μπαρ, αν και τελευταία, με τη διαλεκτική σχέση του μπαρ με την κουζίνα και τα νέας έμπνευσης κοκτέιλ, ανοίγει ένας ενδιαφέρων δρόμος για το ούζο, με εξαιρετικά αποτελέσματα.


3. Θέλει μεζέδες νοστιμιτζίδικους

Οι μεζέδες του ούζου είναι νόστιμες μικρές μπουκίτσες, κυρίως αλίπαστα, αλλαντικά, νωπά θαλασσινά και διάφορα τηγανητά. Ο κλασικός μεζές του καφενείου είναι μπουκίτσες ψωμί με ταραμοσαλάτα, πικάντικο τυρί, ελιά και λουκάνικο ή σαλάμι, ή ρέγκα ή σαρδέλα και τοματούλα - αγγουράκι για δροσιά, σε μικρό πιατάκι.


4. Δεν πίνεται με πάγο

Η ανηθόλη – το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου – όταν έρθει σε επαφή με τον πάγο, στερεοποιείται. Οι λεπτοί κρύσταλλοι στην επιφάνεια είναι σαν δόση αυξημένης και συμπυκνωμένης ανηθόλης, που ευθύνεται για τον πονοκέφαλο και τις καούρες στο στομάχι. Προτι-μούμε παγωμένο νερό. Τώρα, αν επιμένετε...


5. Δεν μπαίνει στο ψυγείο

Στο ψυγείο διαχωρίζονται τα μόρια της ανηθόλης, αλλοιώνεται η γεύση, δημιουργούνται κρύσταλλοι και θόλωμα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε περιόδους ψύχους με ούζα χαμηλής περιεκτικότητας σε οινόπνευμα ή υψηλής περιεκτικότητας σε ανηθόλη.


6. Ασπρίζει στο νερό

Το νερό στο ούζο προκαλεί διαχωρισμό της διαλυμένης στο αλκοόλ ανηθόλης που εμφανίζεται σε μικρούς αιωρούμενους κρυστάλλους με τη μορφή νεφελώματος.


7. Πίνεται χειμώνα καλοκαίρι

Είναι μύθος ότι το ούζο είναι καλοκαιρινό ποτό. Πίνεται ευχάριστα όλες τις εποχές, αλλά, συνδυασμένο με τραπεζάκια έξω, νησιά και παραλίες, μας θυμίζει καλοκαίρι.


8. Το ούζο πίνεται σε στενό ποτήρι

Η μύτη μας πρέπει να είναι έξω από το στόμιο του ποτηριού με το ούζο. Αν πίνουμε σε φαρδύ ποτήρι, εισπνέουμε αναθυμιάσεις αλκοόλης και μεθάμε γρήγορα.


9. Θέλει παρέα

Το καφενείο, το ουζερί, που είναι οι φυσικοί χώροι κατανάλωσης του ούζου, είναι κατ' εξοχήν κύτταρα κοινωνικής συνεύρεσης. Ο πολιτισμός του ούζου, με τον μεζέ και τη συνήθως ανοιχτή και ευδιάθετη παρέα, δεν ταιριάζει σε μονήρεις πότες.


10. Να το πίνεις, να μη σε πίνει!

Η ουζοποσία θέλει μέτρο, θέλει ρέγουλα στην απόλαυση. Το ούζο δεν συγχωρεί εύκολα την παραβίαση των κανόνων που κανόνων που συνοδεύουν την κατανάλωσή του.


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: