Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Οι γυναίκες του Χέλμουτ Νιούτον στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών



Η πρώτη αναδρομική έκθεση του σημαντικού φωτογράφου στην Ελλάδα παρουσιάζεται τον Νοέμβριο.


Μία φορά αν έχει δει κάποιος τις πελώριες ασπρόμαυρες ή έγχρωμες «γυναίκες» του Newton στο χαρτί, αρκεί για να τον στοιχειώσουν…. Πανέμορφες, δυνατές, γυμνές και σχεδόν απειλητικές δείχνουν να δίνονται χωρίς καμία αναστολή στον φωτογράφο τους, θυμίζοντας κάτι μεταξύ επίδειξης αθλητικού παραστήματος και ενός μοιραίου αισθησιασμού που φαίνεται να ελέγχουν οι ίδιες. Ο Χέλμουτ Νιούτον έχει υπάρξει ένας από τους πρωτοπόρους στην φωτογραφία μόδας. Η αναδρομική έκθεση που θα δούμε αποτελεί την πρώτη που πραγματοποιήθηκε μετά τον θάνατό του φωτογράφου το 2004, όταν χάθηκε σε τραγικό τροχαίο δυστύχημα στο Χόλιγουντ και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο, στο Grand Palais του Παρισιού.

Από τον Νοέμβριο, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, θα την δούμε και εμείς αλλά με νέο, διαφορετικό στήσιμο. Μέσα από τις 180 φωτογραφίες του, θα βρούμε μερικές από τις πιο γνωστές θεματικές του φωτογράφου _ «A gun for Hire», «Fired», «Villa d’ Este», «Habillé/Déshabillé», «Domestic Nudes»_ καθώς και πολλά από τα πορτραίτα του. Ανάμεσά τους και οι 21 εντυπωσιακές φωτογραφίες που ξεπερνούν τα δύο μέτρα, τα περίφημα μεγάλα γυναικεία γυμνά του, που είχαν ως πηγή έμπνευσης τις φωτογραφίες αστυνομικών ταυτοτήτων των τρομοκρατών στη Γερμανία του ’70 και συγκεκριμένα τον τρόπο που τις μεγέθυναν και τις διοχέτευαν οι αρχές στα ΜΜΕ.

Λάτρης του γυναικείου φύλου και της μόδας, ο Νιούτον αναβάθμισε τις φωτογραφία μόδας με την υψηλή αισθητική και την ακούραστη έμπνευσή του, σε έργο τέχνης. Πράγμα που ο ίδιος πεισματικά αρνιόταν: «Ορισμένοι φωτογράφοι κάνουν τέχνη. Εγώ δεν ανήκω σε αυτούς. Αν τυχόν οι φωτογραφίες μου εκτεθούν σε αίθουσες τέχνης ή μουσεία, τόσο το καλύτερο. Αλλά εγώ δεν τις τράβηξα με αυτόν το στόχο. Εγώ είμαι απλώς ένας μισθωμένος εκτελεστής».

Γιώτα Αργυροπούλου

Info

13 Νοεμβρίου 2012
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ - ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ, Ευρυδάμαντος και Γαλαξία 2, Νέος Κόσμος
Τηλ.: 210-9249090
Τιμές εισιτηρίων: 8 και 4 ευρώ.






Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: