Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Έγδυσε τα αγάλματα του Λούβρου!


Έγδυσε τα αγάλματα του Λούβρου!

Στο πρόγραμμα εκθέσεων που αναπτύσσει εδώ και χρόνια το Μουσείο του Λούβρου και καλεί σύγχρονους δημιουργούς να παρουσιάσουν κάθε φορά μια πρωτότυπη και ιδιαίτερη ματιά πάνω σε έργα των συλλογών του, ο σημαντικός σκηνοθέτης του θεάτρου Patrice Chéreau, στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο Les Visages et les corps , προσκάλεσε την διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα, Nan Goldin, στο Μουσείο του Λούβρου για να δημιουργήσει ένα έργο βασισμένο στα αριστουργήματα της μόνιμης συλλογής του γαλλικού μουσείου.



Η Goldin σε διάστημα έξι μηνών φωτογράφησε λεπτομέρειες από πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά του μουσείου, τα οποία επεξεργάστηκε θεματικά και δημιούργησε ένα diaporama, μια ενότητα συνομιλίας των έργων τέχνης με το προσωπικό φωτογραφικό της αρχείο.

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της διοργάνωσης Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει την έκθεση, Scopophilia της Nan Goldin, που θα εγκαινιαστεί στις 13 Οκτωβρίου 2012, ώρα 13.30 σε επιμέλεια Marie-Laure Bernadac (Γενική Επιμελήτρια, Επιμελήτρια εκθέσεων στο Μουσείο του Λούβρου) και Ντένη Ζαχαρόπουλου (Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης).

Η λέξη scopophilia προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «σκοπώ», που σημαίνει βλέπω και την «φιλία», την αδελφική αγάπη.
Έγδυσε τα αγάλματα του Λούβρου!
«Η πρώτη φορά που ήμουν τελείως μόνη στο Λούβρο, όταν το μουσείο ήταν κλειστό για το κοινό, είχα μια πολύ έντονη αντίδραση που με εξέπληξε μέσα στη μοναξιά και τη σιωπή του χώρου– Ξαφνικά αφυπνίστηκα. Η ζωγραφική μου προκάλεσε ένα συντριπτικό αίσθημα το οποίο μπορώ να περιγράψω ως «σκοποφιλία»: μια έντονη δηλαδή επιθυμία η οποία εκπληρώνεται βιωμένη μέσα από το βλέμμα.» (Nan Goldin)
Έγδυσε τα αγάλματα του Λούβρου!

Έγδυσε τα αγάλματα του Λούβρου!
Η Nan Goldin, που πρωταγωνιστεί στα καλλιτεχνικά τεκταινόμενα από τη δεκαετία του 1970, είναι η φωτογράφος της υποκουλτούρας της Νέας Υόρκης. Το 2010, όταν ο Patrice Chéreau την προσκάλεσε στο Λούβρο, η Nan Goldin εντυπωσιασμένη από τα αριστουργήματα του μουσείου, άρχισε να βλέπει συνειρμικά αναλογίες ανάμεσα στη δική της δουλειά και στα έργα του Λούβρου. Αυτό που περιγράφει η ίδια ως «scopophilia» αποτελεί ουσιαστικά την εντύπωση που της προξένησε η σχέση των ζωγραφικών έργων του μουσείου με τις δικές της φωτογραφίες που είχαν θέμα τη ζωή της νύχτας, τη σεξουαλική της προσωπική ζωή, τη ζωή των φίλων της το '70 και το '80. Θέματα, που σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, συνιστούν σκηνές ενός έκλυτου βίου και χαρακτηρίζονται «ανήθικα», αποδίδονται με μια πρωτόγνωρη γλυκύτητα, μέσα από το φωτογραφικό φακό της Nan Goldin.
Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί η καλλιτέχνιδα Nan Goldin καθώς και οι εκπρόσωποι του Μουσείου του Λούβρου.
Συνέντευξη τύπου: 10 Οκτωβρίου 2012, ώρα 12.00 (Δημαρχιακό Μέγαρο)
Διάρκεια έκθεσης: 12 Οκτωβρίου 2012- 27 Ιανουαρίου 2013
Εγκαίνια έκθεσης: 13 Οκτωβρίου 2012, ώρα 13.30. Θα προηγηθεί διάλεξη της Marie-Laure Bernadac, Γενική Επιμελήτρια, Επιμελήτρια εκθέσεων στο Μουσείο του Λούβρου, στις 12.00



Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: