Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Το δηλητήριο του μάμπα καλύτερο αναλγητικό από την μορφίνη


Το δηλητήριο του μάμπα καλύτερο αναλγητικό από την μορφίνη

Παυσίπονη ουσία, το ίδιο ισχυρή με την μορφίνη, αλλά χωρίς παρενέργειες, ανιχνεύτηκε στο δηλητήριο του μαύρου μάμπα, σύμφωνα με Γαλλους επιστήμονες.


Το ερπετό εκτοξεύει νευροτοξίνες για να παραλύσει και να σκοτώσει μικρά ζώα και είναι ένα από τα γρηγορότερα και πιο επικίνδυνα φίδια στην Αφρική. Παρόλα αυτά, πειράματα σε ποντίκια, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, έδειξαν ότι το δηλητήριο περιείχε και ένα δραστικό παυσίπονο.
Οι ερευνητές παραδέχονται την έκπληξή τους για το λόγο που το μάμπα παράγει την ουσία αυτή. Οι επιστήμονες εξέτασαν το δηλητήριο 50 ειδών πριν ανακαλύψουν τις παυσίπονες πρωτεΐνες του μαύρου μάμπα, τις «μαμπαλγίνες».
Ο δρ. Έρικ Λινγκέλια του Ινστιτούτου Μοριακής και Κυτταρικής Φαρμακολογίας της Νίκαιας, δήλωσε ότι «όταν έγινε η δοκιμή στα ποντίκια η αναλγητική ουσία ήταν τόσο ισχυρή όσο η μορφίνη, αλλά δεν υπάρχουν πολλές από τις παρενέργειές της».
Η μορφίνη δρα στους οπιοειδείς υποδοχείς του εγκεφάλου. Μπορεί να σταματήσει τον πόνο, αλλά είναι εθιστική και προκαλεί πονοκεφάλους, δυσκολία σκέψης, εμετούς και μυϊκούς σπασμούς. Οι ερευνητές λένε ότι οι μαμπαλγίνες σταματούν τον πόνο με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, που προκαλεί ελάχιστες παρενέργειες.
Ο Λινγκέλια ανέφερε ότι τρόπος που λειτουργεί ο πόνος στον άνθρωπο και τα ποντίκια είναι πανοιμοιότυπος, και έτσι ελπίζει στην δημιουργία αναλγητικών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κλινικά.
Δοκιμές και σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο έδειξαν επίσης ότι οι μαμπαλγίνες έχουν τις παρόμοιες χημικές επιδράσεις και στους ανθρώπους.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η έρευνα είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και είναι δύσκολο να πει κανείς εάν θα χρησιμοποιηθεί ή όχι σε ανθρώπους. Προς το παρόν η πολλή δουλειά θα πρέπει να γίνει σε ζώα».


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: