Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Κατάθλιψη, νέα ουσία υπό έρευνα



Κάθε χρόνο το 7% των ενηλίκων υποφέρει από μια βαριά κατάθλιψη και 1 στους 10 νέους θα εμφανίσει κάποιοεπεισόδιο κατά την διάρκεια της εφηβείας. Το 20% αυτών των περιπτώσεων όμως δεν θα ανταποκριθεί στις συνηθισμένες θεραπείες, κι αν συμβεί ίσως χρειαστούν πολλές εβδομάδες ή και μήνες για να λειτουργήσει.


Υπάρχει παρολα αυτά μια θεραπεία που λειτουργεί πολύ πιο γρήγορα, το γνωστό αναισθητικό ή ευρύτερα γνωστό σαν το ναρκωτικό των club, η κεταμίνη, υποστηρίζει νέα μελέτη. Δρά άμεσα εντός μίας ώρας. Μια και μόνη δόση κεταμίνης παρέχει ανακούφιση από την βαριά κατάθλιψη και όπως έδειξαν οι μελέτες, η επίδρασή της μπορεί να κρατήσει μέχρι και 10 ημέρες. Επιπλέον φαίνεται πώς μειώνει τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής και των αυτοκτονικών τάσεων.

Η νέα αυτή έρευνα που παρουσιάζεται στο περιοδικό “Science” χαρακτηρίζει τις επιδράσεις αυτές της κεταμίνης σαν τις πιο σημαντικές των τελευταίων 50 χρόνων στο πεδίο της έρευνας για την κατάθλιψη.

Και παρόλο που η έρευνα για την κεταμίνη συνεχίζεται, η κλινική της δοκιμή γίνεται σπάνια, καθώς ο φόβος εξαιτίας της χρήσης της ως ναρκωτικό είναι μεγάλος, μην οδηγήσει σε κατάχρηση. Οι ερευνητές πάντως θεωρούν ότι τα πρόσφατα αποτελέσματα θα αποτελέσουν το κλειδί για καλύτερη αντιμετώπιση.

Η κεταμίνη δεν λειτουργεί όπως τα κλασικά αντικαταθλιπτικά. Τα περισσότερα επηρεάζουν τα επίπεδα της σεροτονίνης των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο η επίδραση όμως στα επίπεδα της κατάθλιψης που βιώνει ένας ασθενής χρειάζεται να περάσουν εβδομάδες για να φανούν, μ ια τέτοια καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία σε κάποιες περιπτώσεις υποστηρίζουν.

Από την άλλη πλευρά βέβαια η κεταμίνη προκαλεί παρασθήσεις και πολλά ακόμη δυσάρεστα συμπτώματα γι’ αυτό τον λόγο η χορήγησή της δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που ακολουθείται για τα κλασικά αντικαταθλιπτικά. Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να αναπτύξουν παράγωγα που να έχουν όλα τα «οφέλη» χωρίς τα δυσάρεστα συμπτώματα. Πιστεύουν πάντως ότι σε περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης που τα συνηθισμένα αντικαταθλιπτικά δεν βοηθούν μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη.


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: