Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ένα... ποτό για κάθε περίσταση



Οι περισσότεροι από εμάς, προτιμάμε το νερό της βρύσης, ίσως και το γάλα, όταν θέλουμε να ξεδιψάσουμε, είτε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας για ενυδάτωση. Όμως, τα παρακάτω οικονομικά και γευστικά ποτά, μπορούν να κάνουν περισσότερα από το να σβήσουν απλά τη δίψα σας...


Οι παρακάτω προτάσεις ποτών (όχι κατ’ ανάγκη αλκοολούχων), ταιριάζουν για διαφορετικές περιστάσεις και ανάγκες. Από τσάι με κουρκουμά, μέχρι ουίσκι και χυμό κερασιού, τα ποτά που ακολουθούν, μπορούν να ενισχύσουν την αντοχή σας, να σας απαλλάξουν από κρυολογήματα και ακόμη να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε στομαχικά προβλήματα.
Για τη γυμναστική
Για την οικοδόμηση μυών: γάλα. Το γάλα περιέχει πρωτεΐνες ορού γάλακτος και καζεΐνη (και τα δύο διαθέτουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα) που βοηθούν στην οικοδόμηση των μυών.
Για να χάσετε βάρος: πράσινο τσάι ή χυμός γκρέιπφρουτ. Το πράσινο τσάι, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους, με ελαφρά ενίσχυση του μεταβολισμού (με τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα). Ο χυμός γκρέιπφρουτ έχει αποδειχθεί επίσης ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, αν και το να τρώτε μισό γκρέιπφρουτ με κάθε γεύμα, έδειξε μεγαλύτερα οφέλη από την κατανάλωση του χυμού.
Για να ανακτήσετε δυνάμεις: νερό, σοκολατούχο γάλα ή αθλητικά ποτά. Το πιο σημαντικό μετά από μια προπόνηση, είναι να πίνουμε νερό για να αντικαταστήσουμε την απώλειά του με ιδρώτα.
Το σοκολατούχο γάλα μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα να ανακάμψει μετά την άσκηση, λόγω της αναλογίας του σε υδατάνθρακες προς πρωτεΐνη. Μπορείτε επίσης να δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας αθλητικό ποτό -με υδατάνθρακες, νάτριο, κάλιο και μερικές φορές λίγη πρωτεΐνη- για μια πιο οικονομική και φυσική εναλλακτική λύση στα συμβατικά εμπορικά ποτά.
Για τρέξιμο: νερό, χυμός κερασιού ή νερό καρύδας. Το νερό πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή, αλλά όταν τρέχετε για μεγαλύτερη διάρκεια (90 λεπτά ή περισσότερο) μπορεί να χρειάζεστε κάποιο ενεργειακό ποτό για να προσλάβετε το χαμένο νάτριο και άλλους ηλεκτρολύτες.
Αν πίνετε χυμό κερασιού για μια εβδομάδα πριν από ένα απαιτητικό μαραθώνιο, μπορεί να ελαχιστοποιήσετε τους μετα-μυϊκούς πόνους. Μπορεί επίσης να βελτιώσετε την αποκατάσταση των μυών σας, αμέσως μετά από μια προπόνηση. Το γάλα καρύδας, έχει βρεθεί ότι προσφέρει την ίδια ενυδάτωση και υποστήριξη στην αντοχή, ως το κορυφαίο αθλητικό ποτό, αλλά με λιγότερες θερμίδες.
Για την αρρώστια
Για το στομάχι: τζίντζερ έιλ. Νιώθετε άρρωστοι και πονάει το στομάχι σας; Πίνετε υγρά για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας. Το τζίντζερ έιλ είναι επίσης «θαυματουργό» καθώς η ρίζα τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία της ναυτίας.
Για το κεφάλι: τσάι με λεμόνι και μέλι. Η κατανάλωση υγρών μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε (το ζεστό τσάι ή ο ζωμός μπορεί επίσης να βοηθήσουν). Καλό είναι να αποφύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά όταν δε νιώθετε καλά, καθώς μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή φλέγματος. Ένα ζεστό ηδύποτο –ουίσκι με λεμόνι και μέλι- μπορεί επίσης να ανακουφίσει το κρύωμα.
Για βήχα: μέλι. Το μέλι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του βήχα που σχετίζεται με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, γιατί καλύπτει το πίσω μέρος του λαιμού και η γλυκύτητά του μαλακώνει το λαιμό. Πίνετε άφθονα υγρά σε γενικές γραμμές, γιατί βοηθούν στον καθαρισμό του λαιμού.
Για τον πονόλαιμο: τσάι με κουρκουμά. Όλα σχεδόν τα υγρά, βοηθούν το λαιμό να μένει υγρός. Για να απαλύνετε τον πονόλαιμο, πιείτε τσάι με κουρκουμά, καθώς μειώνει τη φλεγμονή. Επίσης το ζεστό γάλα αμυγδάλου (που αποτελείται από αλεσμένα αμύγδαλα και νερό), το τζίντζερ, το πιπέρι καγιέν και το μέλι, κάνουν πολύ καλό στο λαιμό.
Για στοματικά έλκη: γάλα καρύδας. Αποφύγετε τις πικάντικες τροφές, καθώς είναι ό,τι χειρότερο για την περίπτωσή σας. Αν έχετε πληγές στο στόμα ή εγκαύματα από ζεστό φαγητό, δοκιμάστε γαργάρες με γάλα καρύδας, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων, όπως πληγές ελκών.
Για τη δυσκοιλιότητα: αλόη. Αν έχετε προβλήματα δυσκοιλιότητας, δοκιμάστε να πίνετε ποτά με αλόη, η οποία έχει καθαρτικά αποτελέσματα. Επίσης και οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Για την υπνηλία: καφές, νερό ή σπιρουλίνα. Για μεσημεριανή ανάταση, πιείτε μια κούπα καφέ. Το νερό μπορεί επίσης να σας «ζωντανέψει», όπως και ένα ποτό εμπλουτισμένο με σπιρουλίνα σε σκόνη.
Γενικότερη ευεξία
Για να κοιμηθείτε: χυμός κερασιού, ζεστό γάλα ή χαμομήλι. Ένα ζεστό ουίσκι πριν τον ύπνο, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, αλλά αν προτιμάτε κάτι χωρίς αλκοόλ, πιείτε χυμό κερασιού. Αυξάνει τα επίπεδα της μελατονίνης, που συμβάλλει στη βελτίωση της διάρκειας και της ποιότητας του ύπνου. Το χαμομήλι μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Για την πέψη: νερό ή τσάι από βότανα. Το να πίνουμε νερό καθώς τρώμε (και μετά το φαγητό) βοηθά στην πέψη των τροφών, όπως και το τσάι από βότανα (ειδικά δυόσμο ή μέντα). Προσθέστε λίγη κανέλα για επιπλέον ενίσχυση της πέψης.
Για πικάντικα τρόφιμα: γάλα ή γιαούρτι. Το λίπος και πρωτεΐνη στο γάλα ή το πόσιμο γιαούρτι (όπως το κεφίρ) μπορεί να διευκολύνει το έγκαυμα από πικάντικα τρόφιμα. Το ελαφρά όξινο γάλα βοηθά στην εξουδετέρωση συστατικών όπως η καψαϊκίνη.
Για το hangover: νερό, χυμό πορτοκάλι ή μπανάνα smoothie: Το νερό είναι το κλειδί για να αντιμετωπίσετε το άσχημο αίσθημα του αλκοόλ την επόμενη μέρα. Αλλά αν είναι πολύ αργά γι’ αυτό, αρκεί ένα smoothie με μπανάνα και σπανάκι. Και οι δυο αυτές τροφές είναι πλούσιες σε κάλιο και αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες που έχετε χάσει. Δεδομένου ότι το αλκοόλ οδηγεί σε πτώση του σακχάρου στο αίμα, ένα ποτήρι χυμού από πορτοκάλι, μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Για αφυδάτωση: νερό καρύδας. Το νερό καρύδας μπορεί να μας ενυδατώσει, ίσως και καλύτερα από το νερό. Η ισορροπία υδατανθράκων και ηλεκτρολυτών, είναι σημαντική για την ενυδάτωση, ειδικά μετά από την άσκηση.
Για άσχημη αναπνοή: νερό. Αυτό είναι εύκολο. Επειδή τα όξινα -όπως ο καφές και ο χυμός πορτοκαλιού- και τα ζαχαρούχα ποτά δημιουργούν κακή αναπνοή, συνοδεύστε αυτά τα ποτά με νερό για να ξεπλύνετε την όποια δυσάρεστη μυρωδιά.
Για την πείνα: γάλα. Το νερό μεταξύ των γευμάτων μπορεί να διώξει την πείνα. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι το αποβουτυρωμένο γάλα δημιουργεί το αίσθημα κορεσμού στο στομάχι.
Για τα αέρια και για το φούσκωμα: νερό με μαγειρική σόδα. Αναμίξτε μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το. Τα προβιοτικά ροφήματα μπορούν να μειώσουν επίσης τα αέρια. Αποφύγετε να πίνετε οτιδήποτε με καλαμάκι, καθώς η εισπνοή αέρα δε βοηθά στην περίπτωσή σας.




Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: