Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Επίδομα θέρμανσης: Ότι θέλετε να ξέρετε, χειμώνας 2012- 13


Επίδομα θέρμανσης: Ότι θέλετε να ξέρετε, χειμώνας 2012- 13

Ενώ πλησιάζει ο χειμώνας και οι καταναλωτές ετοιμάζονται να προμηθευθούν πετρέλαιο θέρμανσης (όσοι, τουλάχιστον, θα αντέχουν οικονομικά την υψηλή τιμή του…),
οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα ντίζελ θέρμανσης και κίνησης και την καταβολή επιδόματος θέρμανσης στους ασθενέστερους προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις των διακινητών πετρελαίου θέρμανσης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καύσιμων (ΠΟΠΕΚ) κατηγορεί, με χθεσινή της ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών ότι οι ρυθμίσεις του για το πετρέλαιο θέρμανσης διέπονται από «προχειρότητα, αδιαφορία και άγνοια της πραγματικότητας». Μεταξύ άλλων, η ΠΟΠΕΚ εντοπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα στη διαδικασία καταβολής επιδόματος θέρμανσης, που έχει ανακοινώσει από την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών:

- Το υπουργείο έχει ανακοινώσει ότι η χορήγηση του επιδόματος θα πραγματοποιείται κατόπιν αίτησης του φορολογουμένου στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και αφού προηγηθεί διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρησης στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης (το γνωστό σύστημα «Ηφαιστος» του υπουργείου Οικονομικών). Η αποζημίωση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, θα αφορά κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9.

- Η ΠΟΠΕΚ εντοπίζει μια σοβαρή έλλειψη σε αυτές τις ρυθμίσεις: όπως τονίζει, «ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις είναι ότι δεν έχει ληφθεί μέριμνα για τις πολυκατοικίες. Τι γίνεται, δηλαδή, στις χιλιάδες των περιπτώσεων όπου σε μια πολυκατοικία συστεγάζονται δικαιούχοι και μη του επιδόματος».

Πράγματι, οι διακινητές πετρελαίου θέρμανσης είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν στο σύστημα «Ηφαιστος» στοιχεία για τις παραδόσεις πετρελαίου σε πολυκατοικίες, χωρίς να δηλώνουν αναλυτικά τα στοιχεία όλων των ενοίκων της πολυκατοικίας. Κάποιοι από τους ενοίκους, ακολούθως, θα ζητήσουν επίδομα θέρμανσης. Η ΠΟΠΕΚ αμφισβητεί ότι το υπουργείο Οικονομικών, βάσει των στοιχείων που θα έχει στη διάθεσή του, θα είναι σε θέση να διασταυρώσει αν ένας φορολογούμενος-ένοικος πολυκατοικίας, που θα ζητήσει επίδομα θέρμανσης, έχει όντως επιβαρυνθεί με έξοδα αγοράς πετρελαίου και, βεβαίως, αν πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχουν τεθεί.

Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι ο φορολογούμενος θα δηλώνει στην αίτησή του τη διεύθυνση της κατοικίας του και, ακολούθως, από το σύστημα θα διασταυρώνεται αν σε αυτή τη διεύθυνση έχει όντως παραδοθεί πετρέλαιο θέρμανσης. Οσο για το αν ο φορολογούμενος δικαιούται επίδομα, αυτό θα διασταυρώνεται βάσει φορολογικών δεδομένων (εισόδημα που δηλώθηκε στην τελευταία φορολογική δήλωση, αξία περιουσίας βάσει της δήλωσης Ε9).

Ολα αυτά, βεβαίως, θα δοκιμασθούν στην πράξη, όταν οι φορολογούμενοι θα αρχίσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για επίδομα θέρμανσης και το υπουργείο θα προχωρά στη διασταύρωση των στοιχείων και στην καταβολή του επιδόματος, η οποία θα γίνεται «σε τακτά διαστήματα», όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο, αφήνοντας ασαφή τον ακριβή χρόνο καταβολής.

Η ΠΟΠΕΚ, πάντως, επικρίνει το υπουργείο και για τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την καταβολή του επιδόματος, τα οποία οδηγούν στην εξαίρεση πολλών φορολογουμένων μεσαίων εισοδημάτων. Οπως έχει ανακοινωθεί, το εισοδηματικό όριο για καταβολή του επιδόματος είναι 14.000 ευρώ για άγαμο, 23.350 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για τα 3 πρώτα παιδιά.

Εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των 150.000 ευρώ. «Τα κριτήρια, οι περιορισμοί και το ύψος του επιδόματος θέρμανσης που ανακοινώθηκαν δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νοικοκυριών, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο. Θα επιστρέψουμε σε εποχές που ο κόσμος θα κρυώνει και θα αδυνατεί ή θα διστάζει να χρησιμοποιήσει το καλοριφέρ» αναφέρει ο ΠΟΠΕΚ.

Ερωτηματικά για τα προσδοκώμενα έσοδα

Πολλά ερωτηματικά υπάρχουν για το αν η προωθούμενη εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης θα έχει τα αποτελέσματα που περιμένει η κυβέρνηση, δηλαδή τη μεγάλη αύξηση των εσόδων, λόγω της εξάλειψης του φαινομένου της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης ως καύσιμο κίνησης.

Παράγοντες της αγοράς καυσίμων έχουν τονίσει ότι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί το λαθρεμπόριο ναυτιλιακού πετρελαίου, που θα συνεχίσει να έχει χαμηλό φόρο κατανάλωσης και οι επιτήδειοι θα έχουν σοβαρό κίνητρο να το διαθέτουν στην αγορά ως καύσιμο θέρμανσης, βάζοντας στην τσέπη τη διαφορά των φόρων. «Η πάταξη του λαθρεμπορίου όχι μόνο δεν θα επιτευχθεί, αλλά, αντίθετα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να ”φουντώσει”» τονίζει η ΠΟΠΕΚ.

Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: