Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Top ten: οι ταινίες που μας άνοιξαν την όρεξη


Το φαγητό, μετά τον έρωτα, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις. Και ο κινηματογράφος μας έχει προσφέρει την προνομιακή θέση του ηδονοβλεψία σε πολλές ταινίες που μπορούν να ανασύρουν τις πιο εξεζητημένες γαστρονομικές επιθυμίες


Η γεύση λειτουργεί συνειρμικά, αλληγορικά, νοσταλγικά και ερωτικά. Οι σημαντικότεροι σκηνοθέτες έχουν χρησιμοποιήσει το φαγητό ως ένα ακόμα δόλωμα για να αιχμαλωτίσουν τον θεατή στο κινηματογραφικό τους σύμπαν. Και κάθε κουζίνα κρύβει τη δική της μυθολογία που στα χέρια ενός έμπειρου δημιουργού, μπορεί να αποκαλύψει αριστουργήματα.
Η γαλλική κουζίνα, για παράδειγμα, έχει εμπνεύσει εξαιρετικές ταινίες, όπως το «οσκαρικό» περίφημο «Γεύμα της Μπαμπέτ», του Δανού σκηνοθέτη Gabriel Axel: ένας ύμνος των γευστικών απολαύσεων, με τη Μπαμπέτ, πρώην γαλλίδα σεφ να προσφέρει ένα λουκούλειο γεύμα στις δύο ηλικιωμένες αδελφές όπου εργαζόταν ως υπηρέτρια, ξοδεύοντας τα ανέλπιστα κέρδη της από ένα λαχείο, γιατί «ο καλλιτέχνης δεν είναι ποτέ φτωχός».
Υπάρχουν και νέες παραγωγές που συντηρούν την αίγλη των γαλλικών γκουρμέ πιάτων, όπως η πιο πρόσφατη κομεντί «Ο σεφ και ο σεφ του» του Ντανιέλ Κοέν, με τον Ζαν Ρενό σε ρόλο –έκπληξη να ενδύεται τη στολή ενός πεισματάρη «μετρ» o oποίος μάχεται ενάντια στην επέλαση του κυνικού αφεντικού του, στο οποίο ανήκει το εστιατόριό του.
Σοκολατένιοι πειρασμοί
Δεν θα μπορούσε να λείπει και το επιδόρπιο, με αισθηματικό σερβίρισμα: θυμηθείτε το «Chocolat» του Λάσε Χάλστρομ, με τη Ζυλιέτ Μπινός να απειλεί τα ήθη σε ένα γαλλικό χωριό, ανοίγοντας απλώς ένα κατάστημα με σοκολάτες και φλερτάροντας με τον Τζόνι Ντεπ.
Εξάλλου για τους λάτρεις της σοκολάτας υπάρχει ξεχωριστό κινηματογραφικό κεφάλαιο, με ταινίες όπως η συναρπαστική μεταφορά του «σοκολατένιου» παραμυθιού του Ρόαλντ Νταλ από τον Τιμ Μπάρτον «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο της σοκολάτας», με πρωταγωνιστή και πάλι τον Τζόνι Ντεπ. Ή ακόμη το γνωστό θρίλερ του Κλωντ Σαμπρόλ «Merci pour le chocolat» με την Ιζαμπέλ Ιπέρ.
Η ελληνική κουζίνα εκπροσωπείται επάξια με την «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη που κατόρθωσε να καθηλώσει το κοινό μεταφέροντας τη νοσταλγία των βίαια ξεριζωμένων Ελλήνων της Πόλης, μέσα από την αφήγηση ενός ανεκπλήρωτου έρωτα που «νοστιμίζεται» με ποικιλίες μπαχαρικών και πικάντικα πολίτικα πιάτα. Ο Γιώργος Χωραφάς και η τουρκάλα ηθοποιός Μπασάκ Κοκλούκαγια, βίωσαν ένα πάθος εφάμιλλο των υπέροχων πιάτων που σφράγισαν την παιδική τους ηλικία.
Ο Μάικλ Γουιντερμπότομ, με «Το ταξίδι», προτίμησε ένα γευστικό-road movie. Ο πρωταγωνιστής, ο Στιβ Κούγκαν, ως αξιοσέβαστος κριτικός γαστρονομίας, ταξιδεύει μαζί με τον φίλο του Ρομπ Μπράιντον, σε διάφορα εστιατόρια της Βόρειας Αγγλίας. Σε αυτή την περίπτωση, το κρυφό μπαχαρικό που συνοδεύει τους γευστικούς πειρασμούς, δεν είναι παρά το βρετανικό χιούμορ.
Μπορεί η κωμωδία της Φίνα Τόρες «Woman on top» («Η γυναίκα από πάνω») να μην συγκαταλέγεται στις πιο πετυχημένες του είδους, όμως η ερμηνεία της Πενέλοπε Κρουζ, στο ρόλο της δυναμικής σεφ Ιζαμπέλ, κερδίζει τις εντυπώσεις. Στην ταινία η ερωτική προδοσία χαλάει αρχικά το μενού και η ηρωίδα οπλισμένη με το ταλέντο της στη μαγειρική, αναζητεί ένα νέο ξεκίνημα στην προσωπική και επαγγελματική της ζωή.
Ωστόσο στη μεγάλη οθόνη έχουν γράψει Ιστορία και γεύματα με αλληγορικές προεκτάσεις. Κλασικό παράδειγμα το σουρεαλιστικό γεύμα των αστών που σκιαγράφησε με μαεστρία ο Λουίς Μπουνιουέλ, στην «Κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας». Οι συνδαιτυμόνες δεν μπορούν να ολοκληρώσουν το γεύμα τους, εξαιτίας μιας σειράς κωμικοτραγικών επεισοδίων. Ή το κλασικό, σαρκαστικό φιλμ «Το μεγάλο φαγοπότι» του Μάρκο Φερέρι, με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Ούγκο Τονιάτσι, Φιλίπ Νουαρέ και Μισέλ Πικολί να επιδίδονται σε οργιώδες φαγοπότι μέχρι τελικής πτώσεως. Σεξ και φαγητό σε δόσεις –σκάνδαλο για την εποχή που προβλήθηκε η ταινία, αποτελούν την αφορμή για να καυτηριάσει ο σκηνοθέτης την απληστία της αστικής τάξης.
Η σχέση της γαστρονομίας και του κινηματογράφου παραμένει ζωντανή και συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες, λαχταριστές σκηνές και ταινίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν αποφασίσετε να δείτε κάποιες από αυτές τις ταινίες, θα πρέπει να είστε χορτάτοι ή έστω να έχετε προνοήσει ώστε να βρίσκονται μπροστά σας οι αγαπημένες σας γεύσεις…



Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: