Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Poliss



Η τραγελαφική, σπαραξικάρδια, αστεία και διόλου ηρωική καθημερινότητα των αστυνομικών μιας μονάδας προστασίας ανηλίκων. Σινεμά ρεαλιστικό (συχνά σε βαθμό αποστροφής), αλλά και συναισθηματικά ευθύβολο.


Εμπνευσμένη από ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ για μια τέτοια αστυνομική μονάδα προστασίας ανηλίκων, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μαϊουέν (άνευ επωνύμου, όπως είναι περισσότερο γνωστή στη χώρα της) έφτιαξε μια ταινία που, όχι άδικα, απέσπασε πέρυσι το ειδικό βραβείο της επιτροπής στις Κάννες. Το στόρι, με δυο λόγια: παρακολουθούμε την Μελισά (η ίδια η Μαϊουέν), μια φωτογράφο του υπουργείου Εσωτερικών, που αναλαμβάνει να ζήσει λίγες μέρες με μια μονάδα μπάτσων που χειρίζονται υποθέσεις κακοποιημένων ανηλίκων απαθανατίζοντας την καθημερινότητά της. Αν και το πράμα θα μπορούσε κάλλιστα να αλληθωρίζει προς α) την μελούρα (οι κακοί ενήλικες και τα αθώα ανήλικα θύματα), β) τον ψευδοηρωισμό (οι καλοί μπάτσοι που όλα τα σενιάρουν) ή γ) προς τον μοραλιστικό διδακτισμό, η επίγευση που σου αφήνει η ταινία μοιάζει τελικά πολύ με την ίδια την... παλιοζωή: είναι αστεία, εναγώνια, συγκινητική, βαρετή, εκστατική, τραγική –κι όλα αυτά μαζί.

Συγχρόνως, βάζοντας τα μικρά και μεγάλα δράματα των «υπό προστασία» παιδιών δίπλα στις ερωτοδουλειές, τις συναδελφικές κόντρες και τα εν γένει προσωπικά προβλήματα των αστυνομικών, η ταινία καταθέτει κι ένα εύστοχο, διακριτικό σχόλιο περί ενηλικίωσης. Κοντολογίς, λένε οι Μαϊουέν και η συν-σεναριογράφος της, Μπερκό, το να είσαι ενήλικος δεν φέρνει μόνο ελευθερία και ευθύνες: φέρνει και την οδυνηρή συνειδητοποίηση πως οι παιδιάστικες φαντασιώσεις μας περί ζωής ήταν μια πλάνη• και πως οι ενήλικες δεν μπορούν να τα διορθώσουν όλα... Ειδικά οι αστυνομικοί τούτης εδώ της μονάδας, με τα εξόφθαλμα ελαττώματα και τις ανθρώπινες αδυναμίες τους... Οι αστυνομικές υποθέσεις –από τον εξαναγκασμό μιας έφηβης σε σεξουαλική πράξη για να επανακτήσει το κινητό της από έναν συμμαθητή της, μέχρι την σεξουαλική κακοποίηση παιδιού από τον γονιό του–, αλλά και οι συχνά «ασεβείς» αντιδράσεις των μπουχτισμένων μπάτσων μπρος σ’ όλα αυτά που βιώνουν καθημερινά, προσδίδουν μια ιδιαίτερη αληθοφάνεια στην ταινία. Και στην τελική, λέει η Μαϊουέν, παιδιά και ενήλικες, μπάτσοι και εγκληματίες, όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε.















Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: