Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Χορταστικές «Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote»



Κάθε είδους ταινίες, αφιερώματα, συναντήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις και δέκα ταινίες στο Διεθνές Διαγωνιστικό περιλαμβάνει η φετινή διοργάνωση.


Κρίση, ξεκρίση, το σινεμά είναι εδώ και επιμένει να ονειρεύεται. Μας το ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι _χαμογελαστός, επικοινωνιακός κι... αμερικανικά μοιρασμένος μεταξύ χιούμορ και σοβαρότητας_ ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, διευθυντής του περιοδικού «Σινεμά» που για 18η χρονιά διοργανώνει τις «Νύχτες Πρεμιέρας». Το Διεθνές, δηλαδή, Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, που από φέτος, όπως θερμά μας παρακάλεσε ο Ορέστης, θα πρέπει να μνημονεύεται ως «Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote», καθότι τους ευεργέτες μας δεν πρέπει να τους ξεχνάμε. Περάσαμε βιαστικά και σφιγμένα από την είδηση ότι λόγω των λεηλασιών του Φεβρουαρίου, το «Αττικόν» και ο «Απόλλων» φυσικά και δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσουν προβολές του φεστιβάλ, συνεπώς επιστρατεύτηκαν οι δυο αίθουσες της γειτονικής τους «Όπερα». Και φτάνουμε στο δια ταύτα: άπειρες, όπως πάντα ταινίες για κάθε είδος θεατή, αφιερώματα, συναντήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις... Δέκα ταινίες μετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα των «Νυχτών» _ανάμεσά τους να προσέξουμε, μας είπε ο οικοδεσπότης μας, το παινεμένο «Sister» της ελβετίδας «διαδόχου των αδελφών Νταρντέν», Ούρσουλα Μάγιερς.

Στο τμήμα των ντοκιμαντέρ θα προβληθούν ταινίες τεκμηρίωσης με θέμα τον Γούντι Άλεν, τον Ρόμαν Πολάνσκι, την Μαρίνα Αμπράμοβιτς, δυο «συνταξιούχες» πόρνες του Άμστερνταμ κι άλλα πολλά. Ανάμεσα δε στα μουσικά ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης, ξεχωρίζουν το «μπενχουρικό» πορτρέτο του Μπομπ Μάρλεϊ από τον οσκαρούχο Κέβιν ΜακΝτόναλντ (διαγωνιστικό), «Τα ταξίδια του Νιλ Γιανγκ», ο επίλογος της σχετικής πολύ καλής τριλογίας του Τζόναθαν Ντέμι (εκτός διαγωνισμού), καθώς κι ένα αφιέρωμα στους θρυλικούς ντόπιους χεβιμεταλάδες Spitfire (διαγωνιστικό). Όσον αφορά τα ειδικά αφιερώματα, οι φετινές «Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote» αποτίουν φόρο τιμής στα ιστορικά και αιωνόβια (από φέτος) ιαπωνικά στούντιο Νικάτσου, από τα οποία έχουν περάσει όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί του γιαπωνέζικου σινεμά. Συγχρόνως, κλείνουν το μάτι σε πέντε ταινίες camp, εκείνη την κάπως υποκειμενική κατηγορία φιλμ που, ανεξαρτήτως genre, κερδίζει το γέλιο ή την απόλαυση του θεατή κυρίως χάρη στην... γελοιότητά της. Επίσης, υπάρχει αφιέρωμα στον αμερικανό στιλίστα Ουίλτ Στίλμαν, τον «χαμένο κρίκο μεταξύ Γούντι Άλεν και Γουες Άντερσον».

Και υπάρχει, βέβαια, και το κλασικό «Πανόραμα» και οι «Πρεμιέρες» και το «Μετά τα μεσάνυχτα» (με πολλά... υποσχόμενες ταινίες, σαν το «Έντι: Ο υπνοβάτης κανίβαλος» και το «Εξωγήινο Hangover», όπως μας συνέστησε ο Ανδρεαδάκης), και οι καθιερωμένες ειδικές προβολές και το νευότευκτο διαγωνιστικό τμήμα για ελληνικές ταινίες μικρού μήκους. Ευκαιρίας δοθείσης, το άρτι βραβευμένο «Τίτλοι τέλους» του Γιώργου Ζώη θα προβληθεί μεν, αλλά εκτός συναγωνισμού, όπως ζήτησε ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Οι εκπλήξεις, από την άλλη, ποτέ δεν λείπουν από τις «Νύχτες»: «η πρεμιέρα ενός πολύ δημοφιλούς έλληνα δημιουργού», το όνομα του οποίου δεν μας αποκάλυψε ο παρουσιαστής, μάλλον κάτι από «παπακαλιάτειο» «Αν...» μου μυρίζει. Τέρμα τα λόγια, όμως. Μπείτε στο http://www.aiff.gr/, χαζέψτε το πρόγραμμα, κρατήστε σημειώσεις και βγάλτε φύλλο πορείας. Και προβολών.










Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: