Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Η γιόγκα στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών

Ευαγγελία Γκίκα: Η γιόγκα στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών

Όλοι θέλουμε να έχουμε ένα λεπτό, σφριγηλό και υγιές σώμα. Αυτό μας δίνει αυτοπεποίθηση και μας βοηθά να έχουμε καλύτερες σχέσεις με τον εαυτό μας και με τους άλλους.
Συχνά όμως η επιθυμία μας να έχουμε μια όμορφη εξωτερική εμφάνιση γίνεται εμμονή και καταλήγει στη προσκόλληση μας στο σώμα, παραβλέποντας τις υπόλοιπες, εξίσου σημαντικές, εκφάνσεις της ύπαρξης μας. Η εμμονή αυτή εκδηλώνεται με τη μορφή διατροφικών διαταραχών, όπως είναι η νευρική ανορεξία, η βουλιμία, η παρορμητική υπερφαγία, η ορθρορεξία ή και ο συνδιασμός αυτών, οπότε και μιλάμε για μεικτές διατροφικές διαταραχές.

Η γιόγκα είναι μια από τις ολιστικές προσεγγίσεις η οποία επιδρά σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα.

α) Μείωση του στρες. Εξασκώντας κανείς τακτικά τις στάσεις και τις αναπνοές της γιόγκα, αποφορτίζεται από τις εντάσεις της καθημερινότητας και ετσι μπορεί να αντιμετωπίζει αρμονικά όλες τις καταστάσεις της ζωής του.
β) Χαλάρωση, ηρεμία, θετικότητα του νου. Μεσω της γιόγκα μπορεί κάποιος να συνειδητοποιήσει πόσο απλή, όμορφη και ανεπιτήδευτη είναι η ζωή στην ουσία της και στις μικρές καθημερινές στιγμές της.
γ) Αυτοεκτίμηση και σεβασμός. Ο ασκούμενος της γιόγκα μαθαίνει να σέβεται απόλυτα τον εαυτό του, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά μέσω αυτής της απελευθερωτικής διαδικασίας που είναι πολύ σταδιακή και ανεπαίσθητη.
δ) Η ποικιλία στάσεων της γιόγκα. Εξίσου σημαντική είναι η ποικιλία στάσεων και θέσεων στη γιόγκα, που προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα και μπορεί να προσαρμοστεί στις ατομικές ανάγκες του κάθε πάσχοντα. Για παράδειγμα, οι πάσχοντες από βουλιμία χρειάζονται στάσεις που δίνουν έμφαση στο «κλείσιμο», του σώματος(πχ. η στάση Pavanmuktasana, Darnikasana, Paschimottanasana, Yoganidrasana κτλ.) Αντίθετα οι πάσχοντες από ανορεξία ωφελούνται περισσότερο από στάσεις που εστιάζουν στο «άνοιγμα» του σώματος (πχ. Bhujangasanα, Dhanurasana, Natarajasana κτλ.) Ορθές στάσεις όπως η Tadasana, Virabhadrasana Ι, ΙΙ, ενισχύουν τη δύναμη και το θάρρος, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση μιας ισχυρής προσωπικότητας.
ε) Παρενέργειες των διατροφικών διαταραχών. Η γιόγκα μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπίσει ή τουλάχιστον να απαλύνει τα προβλήματα που έχουν προκληθεί και αυτό συμβαίνει γιατί οι ασκήσεις που περιλαμβάνει είναι ήπιες και αυξανόμενου βαθμού δυσκολίας ώστε να προσαρμόζονται στις σωματικές ανάγκες του κάθε οργανισμόυ.

Η γιόγκα λοιπόν μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε πολλά προβλήματα σωματικά και ψυχικά, αρκεί να ακούμε το σώμα μας, τις ανάγκες μας και να είμαστε ήρεμοι και ψύχραιμοι να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες.

Γκίκα Ευαγγελία
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής / Personal Trainer
personaltrainingbyevangelia@yahoo.gr


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: