Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Μη ψάχνεις στις βιτρίνες, ψάξε μέσα σου!


Και ποιος δεν θα απολάμβανε μια βόλτα στα μαγαζιά με την παρέα καλών φίλων! Πόσο όμως απέχει αυτή η επιθυμία, από την καταναγκαστική ανάγκη που έχει κάποιος να ψωνίζει συνεχώς χωρίς να έχει πραγματικές ανάγκες;




Ας ξεκαθαρίσουμε καταρχήν το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ενοχοποιήσουμε τους εαυτούς μας, όταν κάποια στιγμή αγοράζουμε κάτι που μας ευχαριστεί, ακόμα και αν δεν μας είναι πρακτικά αναγκαίο. Μπορούμε και χρειάζεται να μας προσφέρουμε χαρά και ευχαρίστηση, ακόμα και μέσα από ένα υλικό αγαθό που μπορεί να μας αρέσει. Η θύμηση των παιδικών δώρων και της χαράς που συνόδευε το άνοιγμα των μεγάλων πακέτων με τις χρωματιστές κορδέλες, είναι μια αίσθηση που κάποιος αναπολεί να ξαναζήσει στην ενήλικη ζωή του!
Όμως, όταν αναφερόμαστε στο shopping therapy ως μια ακατανίκητη επιθυμία απόκτησης υλικών αγαθών, η οποία όσο και αν ικανοποιείται ποτέ δεν παύει να ζητά όλο και περισσότερα, τότε σίγουρα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και αθώα!


Στην αρχή, όταν κανείς ψωνίζει ή επιδίδεται σε ένα καταναλωτικό ξέσπασμα, προσωρινά τουλάχιστον νοιώθει ικανοποίηση, αυξημένη αυτοπεποίθηση, εσωτερική πληρότητα και ασφάλεια. Στην αρχή! Γιατί λίγο μετά τις αγορές, η προσωρινή ανακούφιση του άγχους παύει και η δυσφορία επιστρέφει εντονότερη! Όταν κάποιος αισθάνεται αυτήν την ακαταμάχητη ανάγκη να αποκτά συνεχώς αγαθά και ποτέ να μην χορταίνει, χρειάζεται να αναρωτηθεί τι μπορεί να χρειάζεται πραγματικά.

Τι συμβαίνει όταν έχω ανάγκη να ξοδεύω συνέχεια;

Όπως στις υπόλοιπες εξαρτήσεις από το αλκοόλ, τις ουσίες, τον καπνό, τον τζόγο έτσι και στην μανία να ψωνίζει κανείς, υπάρχει εγκλωβισμός του ατόμου σε μια μόνιμη ακόρεστη ανάγκη επανάληψης, με στόχο το γέμισμα ενός προϋπάρχοντος εσωτερικού κενού.
Τι συναισθήματα κρύβονται από κάτω; Πολλές φορές, ο άνθρωπος νοιώθει ακατανίκητη την ανάγκη απόκτησης υλικών αγαθών, ενώ βαθύτερα μέσα του υπάρχουν συναισθήματα μοναξιάς, φόβου, θυμού, κατωτερότητας, ανεπάρκειας, πόνου, ανασφάλειας, απογοήτευσης, άγχους, στεναχώριας. Όλα αυτά τα προϋπάρχοντα δυσάρεστα συναισθήματα δημιουργούν μια μόνιμη εσωτερική δυσφορία. Πέρα από τις προσωπικές δυσκολίες είναι πιθανόν να συνυπάρχουν και προβλήματα στις σχέσεις μας με τους άλλους. Η ανάγκη λοιπόν για shopping therapy, αφενός εμπεριέχει μια επιθυμία ίασης (‘’να ψωνίσω για να αιασθανθώ καλύτερα’’), άρα μια υγιής επιθυμία να μην νοιώθω άσχημα, αφετέρου είναι ένα είδος ‘’ψυχολογικού στρουθοκαμηλισμού’’ αφού τελικά αποσπά την προσοχή μας από όσα μας προβληματίζουν και μας δυσαρεστούν ουσιαστικά και μας κάνει να επικεντρωνόμαστε σε κάτι άλλο –εξωγενές.

Σε αντίθεση με μια προσωπική ψυχοθεραπευτική δουλειά που δίνει την δυνατότητα να βρει κανείς απαντήσεις στα προβλήματα του και να λύσει οριστικά ότι τον θλίβει, τον θυμώνει, τον κάνει να αισθάνεται ανεπαρκής, οι λύσεις τύπου shopping therapy, δεν μας βοηθούν να ζήσουμε καλύτερα, καθώς αφήνουν ουσιαστικά ακάλυπτο -και συνεχώς μεγεθυνόμενο- το κενό που υπάρχει μέσα μας. Όσο κάποιος, μάλιστα, το συνειδητοποιεί, τρομάζει τόσο πολύ που ασυνείδητα τείνει να αυξήσει τις προσπάθειες να μην νοιώθει άσχημα -στην προκειμένη περίπτωση χρεώνοντας ακόμα περισσότερο τις κάρτες του, γεμίζοντας ακόμη περισσότερο τις σακούλες του!

Ο εαυτός μας ζητά ουσιαστικές λύσεις και αυτές είναι οι ουσιαστικές σχέσεις με τον εαυτό μας και τους άλλους. Η υπαρξιακή στάση ζωής δίνει νόημα και καλύπτει το οποιοδήποτε συναισθηματικό κενό, δίνοντας απαντήσεις στα εσωτερικά προβλήματα. Η επίτευξη της δε χαρίζεται, δεν αγοράζεται, δε βρίσκεται τυχαία, δεν πιστώνεται, αλλά αποτελεί μια προσωπική δέσμευση των ανθρώπων που αποφασίζουν να ζήσουν αυθεντικά και να επενδύσουν όχι σε υφάσματα, σε gadgets, σε μάρκες ή σε υλικά αγαθά και πολυτελή αντικείμενα, αλλά αντίθετα αποφασίζουν να επενδύσουν στον εαυτό τους, αυξάνοντας την αυτογνωσία και βελτιώνοντας την ψυχική τους υγεία.


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: